Quiksilver & Roxy Czech and Slovak Surf Championship 2017 - výlety a party
Štvrtok 29. Júna 2017
Autor: Boardlife
Foto-video: Mat Rendek
0 komentárov

Quiksilver & Roxy Czech and Slovak Surf Championship 2017 - výlety a party

Písať desiaty krát o tej istej akcii a neopakovať sa je dosť náročné. Avšak pri Surfchampe, ako sa v skratke Quiksilver & Roxy Czech and Slovak Surf Championship volá, to nie je až tak ťažké. Aj keď je koncept a miesto rovnaké, vždy sa nájde niečo, čo ma prekvapí. A áno, už je to 10 rokov, čo sa stretávajú najlepší českí a slovenskí surferi na francúzskych plážach Atlantického oceána v mestečku Seignosse, neďaleko Hossegoru. Živijó, živijó, živijó, živijó. Mnoga ljeta, mnoga ljeta, mnoga ljeta, živijó, mnoga ljeta, mnoga ljeta, mnoga ljeta, živijó! Živijó, živijó, živijó.

Skúsil som si skoro všetko, teda čo sa týka cesty na Surfchamp. Automobil, lietadlo a aj oficiálny autobus, s ktorým som išiel aj v úvodný ročník v roku 2007. Možno sa budeš čudovať, ale aj cesta autobusom má svoje výhody. Spoznáte ľudí, s ktorými budete tráviť celý týždeň a 15 km za Prahou už držíte pohár Jägermeistru. Ak cestu neprespíš, tak uvidíš zaujímavé miesta popri ceste. Zaspávam a zobúdzam sa vo Francúzsku. Výber chatky a spoločnosti v nej. Znova s Matom Rendekom, jedným z oficiálnych fotografov Surfachmpu. To bude zábavy. S Renďom som toho za tie roky prežil veľa, no stále ma vie prekvapiť. Nechceme s Renďom machriť, ale mimo organizátorov sme dvaja účastníci, čo boli na Surfchampe najviac krát. :)

Život v kempe a okolí.

Jedno z prekvapení a ešte k tomu aj pozitívnych je počasie. Od soboty nám praží na hlavy. Slnko a teploty atakujúce 35°C v tieni, no niečo nenormálne. Zažil som ročníky kde som sa drkotal zimou v dvoch mikinách a v zimnej čiapke, oceán mal krásnych 16°C a o letnej dovolenke nebolo ani reč. Tentoraz to bolo úplne inak. Vysoké teploty skoro celý týždeň, úpek ako na púšti, páliaci piesok na pláži, kúpanie v oceáne len v plavkách, surfing len v lykre. Toto som za tie roky zažil len raz. Nemôžeme mať však všetko. Čo sa týka vĺn, tak to s ich veľkosťou išlo dole. Úvod týždňa vlnám ešte prial, čím ďalej však ich veľkosť klesala. Preto sa organizátori rozhodli odjazdiť súťaž v úvodné dni, kedy surferi mali na čom ukázať svoje schopnosti.

Report rozdelím na viacero častí, keďže Mat Rendek za týždeň vyprodukoval veľké množstvo fotiek, ktoré by bolo škoda osekať... teda budem musieť osekať hlavne nie súťažné, lebo vyše 300 je naozaj veľké množstvo.

Party, party a party... bez popisiek :)

Začnem žúrkami, výletom do španielskeho San Sebastianu (výlet je pravideľnou súčasťou Surfchampu a je veľmi obľúbený). Takže žúrky. Je ich veľa, či už organizovaných pri bazéne, alebo vlastných na chatkách, alebo na pláži, pri západe slnka. Na uvítacej sa spoznávame, losujú sa heaty na súťaž a je to taký úvod do týždňa. Samozrejmosťou je Jägermeister a pivko zadara. Samozrejme v obmedzenom množstve, lebo inak by sa pilo do nekonečna. Po úvodnej nasleduje tá v strede týždňa, ešte nejaká a ďalšia a ďalšia a nakoniec záverečná. Tá je veľmi dôležitá, lebo sa treba pripraviť na cestu domov, ale treba uhádnuť mieru alkoholu, aby vám opica na druhý deň v autobuse 22 hodín nebúchala po hlave hrncom.

Žúrky pri bazéne končili okolo druhej, kto však chcel pařiť ďalej, išlo sa na chatky, teda pred, kde sa hralo na gitaru, spievalo a degustovalo francúzske vínko v hektolitroch. Všetko však pokojne, bez výtržností a kašovitých stavov. Nikto nechcel vyspávať na chatke do 11 stej, keďže z rána boli vždy lepšie vlny. Veľké bravó patrí aj Dj-ovi Everydayovi, ktorý krúcil platne tak dobre, že sa nedalo netancovať. Mix nových a starých peciek roztancoval aj také esá ako Tommy "Slater" Lančarič a ďalších. Novinkou bola možnosť požičať si Smoothstar, ktoré imitovali pohyb na surfe. Do cca jedenástej túto možnosť využívali deti, no a po 23 hodine sa možnosti chopili aj žúrujúci surferi. Najväčší štýl patril Aničke Růtovej na ktorú sa dalo pozerať celé hodiny. Matúšove fotky aspoň trocha prenášajú atmosféru na vaše obrazovky.

Výlet do San Sebastianu. Toto je kapitola sama o sebe. Nádherné španielske mesto dýchajúce neopísateľnou atmosférou. Ľudia, štýlové dievčatá, tapas bary, pinčos, sangria, pivko, vínko na ulici. Nádherný zážitok pre nových a pre nás starých psov to je každoroční gastroorgazmus. Tento rok nám počasie neprialo, mrholilo, no bolo celkom teplo. Aj tak to stálo za to. Cestou naspäť nás zastavuje polícia. Po tom, čo policajt vstúpi do autobusu a uvidí vysmiatych a žúrujúcich 50 ľudí, usmeje sa a hovorí: "Olalalaaaaa" a púšťa nás bez kontroly ďalej. Nekonečná žúrka pokračuje na pumpe, kde sa kupuje skvelé víno Rioja a dva litre piva za 2€. Aaaaaaaaaaaaaaach, ako rád by som sa vrátil.

Z výletov po okolí odporúčam požičať si bicykle a vydať sa na nich do Hossegoru a prístavu v Capbreton na mušle, alebo niečo sladké. Nádherné výhľady nie len cestou, ale aj na mieste. Bicyklom z kempu je to cca 7 kilometrov. Nezabudni si pribaliť fľašku rosé, tak ako mi. Cestou späť sa zastav u veselej kravy na hambáč, alebo v centre Hossegoru na legendárnu zmrzlinu, ktorú keď neochutnáš, tak si v Hossegore ani nebol.

V ďalšej časti sa budem venovať samotnému surfingu a súťaži. Vychutnávajte fotky od Matúša Rendeka.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: surfchamp roxy quiksilver

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!