Utorok 05. Júla 2011
Autor: Kristián
Foto-video: Mat Rendek - LIP Production
0 komentárov

Quiksilver & Roxy Czech & Slovak surfing Championships 2011 - časť 1.

Po štvrtý krát v Seignosse, po štvrtý krát na pláži Les Estagnots a po štvrtý krát na Quiksilver a Roxy Czech & Slovak surfing Championships. A po štvrtý krát si môžete pozreť a prečítať, jako sme sa tam všetci mali. Nemusíte závidieť, alebo vlastne aj torch a môžete, bolo vynikajúco.

Začíname. 8-hod a dáke drobné, hlavná stanica v Bratislave. Aj tento rok som zvolil spôsob „hromadnej“ dopravy, čiže vlak, autobus. Na stanici mi Maroš Nemec strká do ruky dva surfy. Nevadí, ešte že je so mnou Mat Rendek s Dagmar, ktorí pomáhajú. Vyrážame smer Praha – Hossegor. Vo vlaku sa zoznamujeme so super týpkom – Albertom Diosim. O ňom určite neskôr.

Ešte, kým sa rozbehnem. Písať o týždňovej akcii, je ako skákať po míne. To še proste nedá! Týždeň zážitkov, ktoré prúdia hodinu čo hodinu, napísať do jedného článku, je nemožné. Teda skúsim rozdeliť report na tri časti v každej nejaký ten príbeh a vyše 130 fotiek od Mata Rendeka, ktorý sa tak trocha zbláznil. Ale chápem ho, každej dobrej fotky škoda.

Viac fotiek od Matúša Rendeka v ::: GALÉRII :::

Viac fotiek od Matúša Rendeka v ::: GALÉRII :::

Takže v Prahe nasadáme do busu, ktorý na šťastie pre mňa nie je úplne full, takže vychytávam dvojsedadlo. S Matúšom pomáhame pri nakladaní, surfy, banery, niekoľko sudov piva, niekoľko desiatok kartónov Jägermeistru. Bude veselo, ako každý rok. Pol druhej, či koľko a štartujeme na vyše dvadsať hodinovú cestu.

Cesta necesta, dvadsať hodín v autobuse je peklo. Nevadí, hlavne, že sa vezieme. O dvadsať hodín sme na mieste. Počasie lepšie ako v Prahe, neprší a nefúka. Len slnko svieti, nesvieti, pečie! Novinkou oproti minulým trom ročníkom Surfchampu je miesto ubytovania. Pohodoví Frantíci majú všetko na háku a tak pár týždňov pred konaním akcie, nedali ani vedieť, že tradičný camp je v rekonštrukcii. Organizátori sú však zbehlí a tak po kontrole staveniska vyberajú iné ubytko.

Viac fotiek od Matúša Rendeka v ::: GALÉRII :::

Viac fotiek od Matúša Rendeka v ::: GALÉRII :::

Ubytko má niekoľko plusov a aj niekoľko mínusov. Keďže sa Boardlife.sk nevenuje recenzii ubytovacích zariadení, ale iným veciam prejdem k surfingu. Teda ešte nie. Tentoraz sme bližšie k oceánu, asi tak 100m chôdze cez dunu a to veľké modré je pred nami. Top! Prvé dva dni, teda sobota a nedeľa sú venované voľnému surfingu. Aby sa jazdci stihli zoznámiť s vlnami, prúdmi a tak ďalej. My s Matom sa zoznamujeme s roséčkom a bielym vínom.

Vybrať si chutné víno a dozvedieť sa o ňom niečo viac, je vo Francúzsku dosť ťažké. Názov odrody nájdete len na málo fľašiach. Preto ich treba vyskúšať čo najviac. Biele, červené, ružové. Základné rozdelenie stačí každému. Tohto hesla sa držíme každý deň. A aj hesla, byť pri oceáne. Tí, čo prišli k oceánu prvý krát a chcú sa naučiť surfovať, tak pre nich bola pripravená surfová škola Kevina Olsena. Stačí sa zapísať a profíci vás naučia surfovať. Alebo aspoň jazdiť penu.

Po dvoch dňoch voľného surfingu, kedy zisťujem, že voda je teplá na tunajšie pomery, tuším 18-19°C a nemusím sa navliekať do neoprénu, využívam každú možnosť hodiť sa do vody a užiť si pár faciek od uja Oceána nie len so surfom, ale aj bez neho. Sledovať dve atletické biele telá, aké s Renďom máme, ako sa živelne hádžu do vĺn a užívajú si každú z nich, musí byť teda zábava. Pondelok a utorok sa surfuje, spoznávajú sa ľudia, čo prišli na akciu prvý krát. Okrem nových tvári sa objavuje množstvo starých, resp. známych.

Na pláži v Les Estagnots ste mohli stretnúť podľa mna 200 Čecho-Slovákov a pár Maďarov, či už z originál surfchampu, alebo aj iných surfových campov. Veľké množstvo ľudí došlo aj svojou vlastnou dopravou. Menovať každého známeho nebudem, bolo ich fakt veľa. Pre mňa „novými“ tvárami boli napríklad snowboardista Tomáš Tuzar, tréner, fotograf Přemysl Vida a ďalší. Proste kopec známych zo zimy, teraz na piesku.

V prvé dni sa odjazdila aj kvalifikácia. Do 12 heatov boli rozdelených traja, až štyria surferi. Minuloroční víťazi pekne do každého heatu samostatne, aby sa stretli, čo najneskôr. V jednotlivých heatoch sa objavilo aj množstvo jazdcov zo Slovenska ako: Láďo Bachnár, Vlado Mikolaj, Matúš Hubka, Albert Diosi, Peter Saktor, Maroš Nemec, Robo Jedlička, Erik Butora a ďalší a ďalší. Surfovú česť slečien zo Slovenska zastupovala  Baša Števulová. Áno! Samozrejme, že tam nebol len ľudia, čo chceli súťažiť. Veľké a dovolím si povedať väčšie množstvo ľudí si prišlo len tak zajazdiť, bez očakávania výhry, alebo niečoho takého.

Viac fotiek od Matúša Rendeka v ::: GALÉRII :::

Viac fotiek od Matúša Rendeka v ::: GALÉRII :::

V pondelok sa odjazdila kavalifikácia z ktorej postupovali jazdci ďalej. V niektorých heatoch sa stretli štyria jazdci, v niektorých len traja. Všetko podľa pravidiel ASP, čo je svetová surfová organizácia. Jazdci mali 20 minút aby chytili maximálne 10 vĺn z ktorých sa im počítali tri najlepšie. Niektorým to trvalo dlhšie, iným kratšie, ale zajazdiť 3 bodované vlny počas desiatich minút stihli skoro všetci. Ako sa vyjadril organizátor akcie – Matúš Hubka, počet jazdcov je každý rok skoro rovnaký, ale ich jazdecká vyspelosť sa zvyšuje. My to len potvrdzujeme.

Takže kvalifikáciou končíme prvú časť z troch reportov, ktoré vám prinášame z Quiksilver a Roxy Czech & Slovak surfing Championships 2011. Vychutnajte si video od zábavných chalanov z LIP production a aj fotky od Matúša Rendeka. Samozrejme je ich „len“ 130, ďalšie prídu v nasledujúcich reportoch. Takže stay tuned!

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!