Pondelok 21. Februára 2011
Autor: Kristián
Foto-video: Mat Rendek
0 komentárov

Quiksilver Snow Session - CZ SK chłopaci v Zakopanom

Dostať sa mimo Slovenska na nejakú snowboardovú akciu, je vždy dobré. U nás to je tak trocha okukané. Rovnakí jazdci, rovnaké parky ako každoročne, rovnaké strediská. Všetko dobre známe, zažité. Samozrejme, časotokrát sa prekvapím, niečím „novým“. Chodiť však mimo našej krásnej republiky treba. A to nie len v prípade jazdenia, ale aj keď si chceš rozšíriť obzor a zistiť, ako sa asi jazdí inde. Quiksilver Snow Session len 30 km od hraníc so Slovenskom bola správna voľba.

Karlovka, piatok 10:00 – prichádza Mate Hubka a Ján Nečas, nakladáme bágle, kameramana Pala a smer pumpa za Zlatými Moravcami. Tam naberáme Mata Rendeka. Skvelá zostavička a to ešte nebolo všetko. Trojka, štvorka, päťka a šestka a sme v Ružomberku. Naberáme Maťa Matysa. Už teraz sa teším. Ešte viac sa teším, keď Renďo vyťahuje domácu slivku od švagra. Tvrdé nepijem (NOT), ale táto slivôčka bola ako jedna báseň. Už len pár km a sme v Zakopanom, kde sa má konať Quiksilver Snow Session 2011 - najväčšia poľská snowboardová akcia. Zakopané nás privítalo preplneným mestom, žiadnym snehom a dažďom. Hľadáme skok, kde by sa akcia mala konať. Po chvíľke pátrania ho nachádzame.. celkom pekne nakopnutý, bude sa lietať! Až na hranicu!

Penzión pekný, izby klasika. Už pri príchode vidíme mladé kobjety v kuchyni, ako nám chystajú šmaky. Keďže máme všetci frajerky, tak ostáva len pri pohľade. Na izbe otváram skvelé vínko, pred večerou treba dačo počvachtať v papuľke. Večeriame a pridáva sa k nám niekoľko poľských pro jazdcov, ako Piotr Janosz, Michal Ligocki a ďalší. Večer sme odpálení z cesty, otvárame ešte ďalšie víno a počúvame zaujímavé príbehy Jana Nečasa. V meste sa taktiež koná impreza (party), na ktorú ako abstinujúci Slováci nejdeme, teda okrem jedného (no kto asi to bol?) Stále prší.

Otvorím oči a vidím 10cm prašanu na balkóne. Top! Raňajky, čaj, praženica a na svah. Po mnohoročných skúsenostiach s top Quiksilver eventmi sa teším na ďalší. V priestoroch konania akcie sa tvrdo pracuje, banneruje. Prišiel aj veľký Red Bull autobus z ktorého sa stane pódium pre Dj-a a hip hopovýé kapely. Kicker je macatý, riadne kopnutý s table cca 17 metrov. Strach naháňajú trocha bočné strany dopadu. Ale keďže posledné dni pršalo, tak sa tom ani nečudujem. Dnes svieti slnko a mrzne. Bude tvrdo! Metal!

Všetci akoby boli úplne v pohode, nestresujú sa. S Renďom sa akreditujeme a dávame oddych. Prichádzajú sa registrovať aj jazdci. Okrem „Našich“ Jana Nečasa a Maťa Matysa vidíme už spomenutého Piotra, Kuba Skrzypkowskeho, Kubu Dytkowskeho, Barteka Rusina a ďalších. Chýba Vojtek Pajak, ktorý to vyhral včera na impreze.

Okrem samotného Quiksilver Big Airu je pripravený menší railový park pre baby, kde sa pôjde Roxy Rail Jam. Slnko stále svieti, top! Začína sa tréning. Zo začiatku sa rotuje okolo 360-tky, často však rovný air s utieraním okien. Skok je kvalitný, kope, dopad má menšie nedostatky. Najviac problémov však robí hard nájazd, ktorý sa trocha podobá na crossovú dráhu. Podmienky sú rovnaké pre všetkých.

Maťovi sa nedarí hneď na tréningu, dva rovné skoky hovoria za všetko. Neči diktuje a je horúcim kandidátom. Okrem toho sa baby šmýkajú na railoch. Hrá hudbička, svieti slnko, panuje pohoda. Zakopané má veľký potenciál, krásne centrum, množstvo ľudí. Škoda, že je dosť roztiahnuté a tak okrem centra šudia veľmi jeho okrajové časti nevyhľadávajú. Stále ciítiť, že sme v Poľsku a nie v Apene. Tréning sa naťahuje, aby boli jazdci na kvalifikáciu pripravení typ top.

Ja s Matem sledujeme dianie z ležadiel a užívame si pohodu. Redňo s Paľom tvrdo makajú na fotkách a videu. Začína sa kvalifikácia. Na veľký kicker si trúflo 16 jazdcov, medzi ktorými boli aj dvaja od „nás“ a jeden Nór – Trym Sandvik Nordgaard. O ňom ešte budeme počuť. Išli sa dve jazdy, lepšia sa rátala. Neči rotuje na prvej sw fs rodeo s grabíkom samozrejme a v druhej fs 1080 na rozcvičku.

Nie je to spin to win, je to štýl spin win! A tak to má byť. Matejko si dáva na druhý pokus čistú bs 720 a čiastočne spokojná odchádza na obed. A my spolu s ním. V kvalifikácii nepadá nič extrémne, skorej 5 a 7 na istou, aby sa išlo ďalej. Pauza, všetci idú na obed. Postarané je o všetkých, tak ako sa patrí. Obed, pitie, pivko, žiadny stres pohoda. Tlačíme klobásku, pirohy, pivko, žubrovku, herbatku. Jazdci sa pomaly chystajú do finále. Postúpilo ich 10.

Finále – 10 jazdcov, tri jazdy, ustáte triky s ľahkými chybami sa nemôžu opakovať. Neči postúpil z prvého, Maťo z piateho. Idú aj Nór, Piotr, Alster, Skrzypkowski, Dytkowski, Rusin, Ligotski, Tokarczyk. Finále začína. Neči backflipuje a rovno double. Prieťah, grab a menší problém s dopadom. Druhý krát točí fs 1080. Trym Nordgaard,nenápadný chalanko z tréningu vypustil veľmi štýlovú fs 720 grebovanú na dva spôsoby a k tomu aj bs 900 melon. Bohužiaľ som nevidel dopady. Piotr páli fs 720 tailgrab, Alster taktiež 7, Ligotski sedmičky na bs a aj fs. Zaujímavý štýl dáva Kuba Dytkowski vo svojej corkovanej 7 bez grebu a v nepopísateľnom vrtiacom prevedení. Matej Matys skáče backflip a bs 7 v jeho štýle. Pri backflipe sa všetci bojíme, či ho neotočí ešte raz a nebude to double ale huba.

Vo finále sa s Matem dvakrát strasieme. Prvý krát, keď si jazdec dáva hranu na kickri a padá rovno na roh table, kde sú rozhodcovia. Našťastie všetci uskakujú. Druhý krát nás zamrazí pri dobuble frontflipe od Kuba Skrzypkowkseho. Bum prvý, rozbalenie a straaaašna držka do dopadu... rovno na hlavu. Kuba žije, sme radi. Finále skončilo, slnko zapadá. Quiskilver Snow Session 2011 však nekončí. Nastavujú sa svetlá a je vyhlásené Night Session! Najlepší trik večera získa 100€ a najlepší (overall) jazdec taktiež 100€. Celodenné jazdenie vyčerpalo viacero jazdcov, takže v noci jazdí len niekoľko. Medzi nimi aj Honzík. Bs, fs, 7, 10, backflipy. Takže Nečas + 200€ za best trick a aj overall.

Prvenstvo na Quiksilver Snow Session v poľskom Zakopanom vyhral Nór Trym Sandvik Nordgaard len o 0,5 bodu pred Janom Nečasom. Trocha sporné víťazstvo, ale Nór jazdil štýlovo. Tretí bol domáci Piotr Janosz za fs 720 tail a taktirž fs 1080 tail. Náš Maťko, skončil na šiestom mieste. Škoda, že nebol vo svojej forme. Chalani si rozdelili 15.000 zlotych a spokojne išli na imprezu. My sme pobalili caky paky, dali ešte jednu mŕtvu klobásu a hor sa domov. Môžem povedať, „ďalšia skvelá Quik akcia“ v mojich spomienkach“.

Jááj, aby som nezabudol, celou cestou z BA do Zakopaneho a potom aj Zakopane-RK-BA panovala v aute top zábava. Od Honzíka sme sa dozvedeli niekoľko zaujímavých realitných typov, ako kúpiť byt za 200.000 Kč, alebo polovicu garáže, ktorú prenajmete majiteľovi tej prvej polovice. Takziež sme počulii množstvo zábavných vtipov v podaní Nečiho slovenčiny. Top výlet za posledné mesiace.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!