Štvrtok 21. Marca 2013
Autor: Boardlife
Foto-video: Mat Rendek, LIP
0 komentárov

Quiksilver Snowjam 2013 – svetový snowboarding u susedov v Čechách

Veľké množstvo myšlienok, spomienky, neopakovateľné veci, ktoré nejeden človek zažije len raz v živote. Tápem, neviem čo napísať. Je toho toľko, že neviem kde začať. Report z Quiksilver Snowjam – FIS Snowboard World Cup 2013 pojmem troška inak. Na evente boli aj dvaja skvelí fotografi, tak report rozdelím na dve časti. V prvej viac textu a fotky od Mata Rendeka a v druhej menej písmen a viacej fotiek od Davida Blažeka. Poďme na to!

Quiksilver Snowjam 2013 zaradil ďalšiu rýchlosť a stal sa z neho FIS pretek, jeden zo šiestich kvalifikačných na olympiádu v Sochi 2014. Povedzme si pravdu, bez zaradenia do FIS SWC by do Špindlu hviezdy v takom počte neprišli. Niekedy aj FIS môže mať pozitívny vplyv na akciu. Body sa hodia každému, či je corový jazdec, alebo atlét. Už prvé PR správy naznačovali, že to bude veľkolepé, no keď sa mi dostala do ruky štartovka mužov a žien, neveril som. J. Anderson, S. Gotlieb, J. Jones, E. Rukajarvi, S. Candrian, S. Norendal, K. Buaas, T. Walker, S. Mittermueller, A. Fuller baby, ktoré ste si mohli pozirež na vimeu, alebo niekde inde na webe a nie naživo, na kopci. No a muži? To sa mi len zdalo?!! Nie, skutočne prišli Horgmo, Willett, Sandbech, Toutant, Kostenburg, Braaten, Korpi, Tonteri, Piiroinen, Kadono a vyše stovky ďalších. Dokopy 61 báb a 118 chalanov na štartliste. Nehýbali ani dvaja rideri zo Slovenska. Matej Matys a Klaudia Medlová.

Jazdenie začínalo už v utorok, kedy prebiehali tréningy na netradičnej trati. Corner, púšťajúc rideov do halfpipe, ktorá mala v spodnej časti na každej strane rail, následne jibový setup s doublekinkom, rovný rail a vyhadzovací rail cez schody. Celú trať uzatváral kicker, macatý kicker. Neviem či sa každým rokom kicker zväčšuje, alebo sa ja zmenšujem. Kvalitná trať, ktorá preverila vyjazdenosť jednotlivých riderov. Tí boli rozdelení na niekoľko heatov po tridsať jazdcov. Prvá selekcia prišla v piatok, kedy bola na programe kvalifikácia. Zvedaví sme boli taktiež na Mateja a Klaudiu, ako sa popasujú s nezvyklou traťou, súpermi a aj so sebou.

Odjudgovať skoro 180 riderov je robota na celý deň, takže rozhodcovskej šestici plus headjudgovi nebolo čo závidieť. Začnem babami. Z dvoch heatov postupovali štyri baby priamo do finále a desať do semifinále. Priame finalistky boli Jones, Gotlieb, Rukajarvi a Norendal. Bohužiaľ ani do finále, ani do semifinále sa nepodarilo postúpiť našej Klaudii Medlovej, ktorá skončila na 40. mieste z 56 štartujúcich báb. Predsa len rampu Klaudia nejazdí a jib so skokom nemohli zachrániť body. Chalani dopadli nasledovne. Priamo do finále postupovali Korpi, Horgmo, Kadono, Thorgren, Kostenburg, Beauchemin, Weissenbacher. Najlepším riderom kvalifikácie bol Janne Korpi, ktorý prejazdil aj Torsteina o vyše tri body. Ďalej do semifinále postupovala dvadsiatka chalanov medzi ktorými nechýbali Tonteri, Willett, Toutant, Badertscher, Piirpinen, Ishida. Z trikov zaujal asi najviac triple backflip od Ishidu, ktorý bol naozaj neuveriteľný.

Bohužiaľ ani Maťovi Matysovi sa nepodarilo zajazdiť lepšie umiestnenie a pozbierať viac bodov. Na tréningu si jazdil v pohode, no v dvoch kvalifikačných jazdách neustával a tak mu ostalo len 98. miesto. Kvalda sa jazdila na istotu, no až netradične veľký počet záverečných trikov nebolo ustátych. Ešte nie len mňa zaujal Japonec Ishikawa Atsushi, ktorému v kolónke rok narodenia svietilo číslo 1977. Jazdiť v tom veku svetový snowboarding? Tak určite!

Okrem samotného svetového snowboardingu v Špindli ste si mohli užiť rôzny sprievodný program, nechať navoskovať dosky, požičať si niečo zo stánku Lib Tech, alebo niečo kreatívne vyrobiť u báb z Roxy. Akcia musí byť pre riderov, ale aj pre divákov a tých, čo sa chcú realizovať. Počasie bolo premenlivé, takže sme si užili sunshine, mraky, posnežovanie. Z každého niečo. Piatok večer patril prvej oficiálnej organizovanej party v xxl party stane. Vráťme sa však k jazdeniu.

Sobota sunshine a pohodička, mohlo sa ísť na semifinále a finále. Jazdenie opisovať nebudeme, všetci ho máte napozerané z videí, jednoducho svetové triky v Čechách. Veľkým pozitívom bola bezprostredná blízkosť riderov k divákom. Po doskoku ste sa mohli odfotiť s najväčšími hviezdami ako Torstein, Rukajarvi, Toutant a ďalšími. Využili to viacerí, až mi občas bolo ľúto riderov, že cestou na lanovku a na ďalšiu sa museli 10x zastaviť a usmievať. Ale väčšina z nich je na to zvyknutých, takže pohodička. Kedy sa vám naskytne možnosť odfotiť sa s top ridermi? No ak nenavštevujete podobné akcie, tak asi nie tak skoro.

Finále. Šesť báb – Rukajarvi, Candrian, Buass, Norendal, Gotlieb a Jones. Tesne pred finále a to na ôsmom mieste skončila česká nádej Šárka Pančochová. Nevadí. Nabudúce. Dvanástka chalanov – Horgmo, Snadbech, Thorgren, Kadono, Tonteri, Toutant, Kostenburg, Beauchemin, Staveley, Braaten, Weissenbacher a Korpi. Menovať jednotlivé jazdy, triky je bezvýznamné. Všetko musí zapadať ako skladačka. Štýl, výška, prevedenie, dopad. U báb sa skákali hlavne 540 a 720 rotácie. Enni Rukajarvi očarila netradičnou Cab 720 na skoku. Prvé miesto. Druhá Sina Candrian páli okrem slušnej rampy a railu aj Fs 720 a získava druhé miesto. Do tretice je to Kjersti Buaas s mega rampou a 540 na záver.

Chalani? Snowboarding už spomínanej svetovej úrovne. No kde ste naživo videli triky ako 2x Bs Rodeo, Bs 1080 Double Cork, BS 1260, Bs 1440 mute grab, Backside 1440 Triple Cork mute, Cab 1260 Double Cork a ďalšie lahôdky. Padol aj pokus o Cab 1620 by Roope Tonteri, neskutočnééé na snowjame. Prvenstvo si vyjazdil Torstein Horgmo, pred druhým Staale Sandbechom a tretím Svenom Thorgrenom. Nestačíme zatvárať ústa. Skvelá atmosféra, skvelá akcia.

Snowjam však nekončí, vonku hrá Portless a pomaly sa pripravujeme na Snickers Best Trick na záverečnom kickri. Veľké svetlá, farebná show a tri kategórie. Najlepší technický, štýlový a ženský trik. Želiezko v ohni máme aj my. Klaudia Medlová odpaľuje svoje legendárne Bs double rodeo, no škoda že na dopade ju podkĺzne. Klaudii sa to určite nabudúce podarí. Stačí k tomu veľký a kvalitný skok, odvaha a mať čo to najazdené. Za Best style získal money Brandon Hart - Backside 540 Crail Grab, za Best technical to bol víťaz Air & Style Eric Willet Switch Backside Double Cork 1260 a Best women to bola Christy Prior - Frontside Rodeo 720.

Večerná party, ktorú si každý užil po svojom. Doteraz trpím na následky výbornej akcie. Únava, množstvo zážitkov, neskutočné jazdenie, pohoda, skvelá akcia. Ďakujeme organizátorom, že sa im podarila takáto akcia, akou Quiksilver Snowjam je. Dúfam, že sa vidíme budúci rok. Dovidenia. Sledujte fotky od Mata Rendeka a video od LIP.

PS: Záznam z Qukisilver Snowjam-u si môžete pozrieť na Čétéčku.

 

 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!