Red Bull Skate Arcade – skvelé finále v Prahe
Nedeľa 27. Júla 2014
Autor: Boardlife
Foto-video: Dan Vojtech
0 komentárov

Red Bull Skate Arcade – skvelé finále v Prahe

Vyše osem týždňov skate video súťaže Red Bull Skate Arcade utieklo ako voda v Dunaji. Jazdci mali do 10. júla 2014 čas nahrať svoje triky a zabojovať ta o účasť na live finále na pražskom legendárnom spote Stalin. Do finále, ktoré sa odjazdilo v sobotu 19.júla, sa prebojovalo 20 riderov zo Slovenska.

Prvá desiatka vďaka splneným levelom a bodovému zisku z webovej časti a druhá desiatka na základe výberu odbornej poroty - ambasádora tohto projektu Maxa Habanca. Taký istý systém a počty mali aj susedia z Čiech. Nebudeme tu porovnávať jednotlivé krajiny v číslach. Koľko jazdcov sa zapojilo, koľko jazdcov splnilo prvý level, koľko bodov získali. Teraz je to už nepodstatné. Pravdu povediac, čakali sme o pár jazdcov viac, predsa len jazdiť a natáčať jednotlivé triky bez ďalšej úpravy určite zvládne viacej ľudí. Nevadí. Po ôsmich týždňoch sa všetkých osem levelov podarilo zajazdiť siedmim riderom, ktorým patrí rešpekt: Braňo Mrváň, Juro Vartík, Mišo „Smrťák“ Horečný, Jan Schwarcz, Kubo Ivančík, Rišo Daboczy a Adam Tran. Jazdci si dali tú námahu a dojazdili webovú fázu úplne dokonca. Možno si poviete, že však sú to top slovenskí rideri a triky dávajú s prstom v nose. No pravda je taká, že viacerí riders niektoré z trikov, ktoré boli zadané v leveloch jazdili 1x. A aj o tom mala byť súťaž Red Bull Skate Arcade.

Prejdime z virtuálnej sféry súťaže na tú reálnu, ktorá sa v sobotu odjazdila v Prahe. Už začiatok sľuboval kvalitný výlet. Nestáva sa často, aby nejaká značka pozvala 20 jazdcov, zaplatila im ubytovanie v luxusnom 4* hoteli v Prahe, jedlo k tomu, prispela na cestovné a starala sa o nich ako o pros. Bolo super sledovať punkáča Igora Hanečáka, ako si na hotelových raňajkách vyberá z luxusného množstva jedál a je obsluhovaný čašníkmi. Jednoducho starostlivosť od Red Bull voči jazdcom na najvyššej úrovni. Škoda, že viacero jazdcov, ktorí boli pozvaní nemohlo prísť skrz prácu, alebo zranenie a tak ich miesta zaplnili náhradníci. No a kto sa nakoniec na Stalina dostavil?

Slovensko reprezentovalo šestnásť riderov: Rišo Dáboczi, Miro Filo, Jakub Gašpierik, Martin Gregor, Igor Hanečák, Tomáš Hofbauer, Boris Kupec, Braňo Mrváň, Kristián Nguyen, Peter Laššo, Julo Petrík, Jan Schwarcz, Adam Tran, Juro Vartík, Matúš Sabol a Kubo Ivančík. Príchod do Prahy v piatok podvečer, ubytovanie sa úvodný meeting, kde sa chalani dozvedeli niečo o systéme pretekov, dostali spomienkový darček a to skate dosku s polepom RBSA, najedli sa a na večer bol naplánovaný presun na Stalina. Počas predchádzajúcich dní chalani z Mystic construcitons inštalovali nové dočasné prekážky, ktoré reprezentovali jednotlivé svetové spoty ako Hubba Hideout – San Francisco, Beverly High – Los Angeles, Macba – Barcelona a ďalšie. Na večer bol pripravený nočný fotoshooting a zoznamovanie sa s prekážkami. Nakoniec organizovaný odchod po polnoci na hotel, pivko, dve a spať. Sobotňajší večer bude náročný.

Sobota, 19. júla 2014 a už od skorých ranných hodín pečie slnko a teploty počas dňa budú atakovať 32°C. Ideálne na skateboarding a turistiku po Prahe. Luxus trojchodové raňajky, odchod na Stalina, verejný tréning. Áno, nové prekážky na Stalinovi boli k dispozícii počas dvoch hodín aj širokej skate verejnosti. Na Staline sa stretávame s množstvom, nie len českých kamošov, ale aj kopou slovenských. Predsa len v Prahe žije/pracuje/jazdí viacero ľudí zo Slovenska. Slnko neúprosne pečie. Schladiť sa dá buď v tieni stromov, alebo vodou z cisterny, ktorú organizátori zabezpečili. Počas celej akcie sa hrá z Red Bull Suggy a slovom nám sprevádza česko-slovenská dvojica Michal Čejka a Maťo Dolník. Prichádza druhá hodina poobedná a s ňou tréning čisto len pre tridsať šesť riderov z Čiech a Slovenska.

Prvé vyraďovacie kolo, alebo ho môžeme nazvať level, je ložené z deviatich heatov po štyroch jazdcoch. Skoro v každom heate sa nachádzajú aj dvaja zástupcovia zo Slovenska. Jazdí sa najmä na picnic table, pred ktorým je vyhadzovačka, alebo na dlhšej lavičke. Trikov padá neúrekom a ako niekto poznamenal, oddeľuje sa zrno od pliev. Do druhého levelu, ktorý sa jazdí na iných prekážkach, postupuje dokopy dvadsať jazdcov, bez ohľadu na to z ktorej krajiny prišli. Ak chce rider niečo zajazdiť, musí mať univerzálne skills. Nestačí byť fliper, alebo manualista, treba jazdiť aj tyčky, alebo rádius. Po prvom kole poznáme dvadsiatku a v nej aj sedem postupujúcich Slovákov. Sú nimi: Vartík, Hanečák, Tran, Daboczi, Mrváň, Schwarcz a Petrík.

Hecuje sa čoraz viac, prichádza druhý level. Rádius, manual bedňa, picnic table. O objektívne hodnotenie sa stará trojica judges v zložení: Roman Makak Lišivka, Jakub Brož, Maxim Habanec. Ešte niečo k hodnoteniu. Jazdci mohli získať aj bonusové triky, ktoré dostali za legendárny „signature“ trik zajazdený na niektorej z prekážok. Napríklad Macba: Nyjah Huston – kickflip to bs nosegrind, Danny Cerezini – kickflip to bs 5-0 grind. Alebo Beverly High – Ryan Sheckler – fs feeble a ďalšie. Slnko pripeká čoraz viac a únavu badať aj na jazdcoch. Kto má čas na odpočinok, môže si ísť odpočinúť do riders zóny, kde je pre jazdcov a média prichystané občerstvenie v podobe minerálok, bagiet, sendvičov, ovocia a samozrejme aj energia vo forme Red Bullu. Z druhého levelu a dvadsiatky riderov postupuje do tretieho levelu len desať najlepších. Podľa toho čo sme videli, nemali by medzi nimi chýbať ani naši.

Tretí levelový spot je lahôdka. Osem schodov, rovné zábradlie a po bokoch grindgoxy. Jeden rovný s hlbokým dopadom a jeden do šikma. Toto bude luxus! Ešte sa však udiala jedna zaujímavá vec (teda okrem toho že kameraman Štefan Kurilla nepožil ani kvapku alkoholu, a to je z východu) a to taká, že jazdci, ktorí postúpili do finále a necítia sa na prekážku, alebo už nevládzu, môžu prenechať svoje miesto riderom, ktorí vypadli v predchádzajúcich leveloch. Zaujímavé a netradičné. Predstavme si finalistov rozdelených do dvoch heatov: Heat 1: Aleš Jež, Jirka Hronek, Adam Tran, Martin Kalenský (miesto neho – Marek Knytl) a Daniel Rahman. Heat 2: Adam Lukas, Jakub Šindelář (prenechal svoje miesto pre Karela Raichla), Igor Hanečák, Juro Vartík a Braňo Mrváň.

Finále plné tlaku! Chalani sa 15 minút hecovali do toho najlepšieho čo zvládnu a majú, alebo nemajú najazdené. Atmosféra taktiež na hranici smrti. Veľkolepé! Judegs budú mať naozaj ťažkú prácu určiť poradie 1.-10. miesto. Triky ktoré padali sledujte vo videu. Odchádzame sa osviežiť na barík jednou dvojitou, však jazdecká časť je za nami. Netrpezlivo čakáme na výsledky, keďže sa nám jazdenie o niečo predĺžilo. Je to tu! Slováci sa nestratili a zajazdili nasledovne: 10. Igor Hanečák, 9. Juro Vartík, 7. Adam Tran, no a to najlepšie nakoniec. Prvenstvo si odniesol Braňo Mrváň z Maduníc, keď na rail poslal všetky možné variácie grindových a slidových trikov a na záver pridal niekoľko flipov! Braňo si okrem prize money odnáša zaujímavú trofej pozlátenú 24. karátovým zlatom a samozrejme účasť na finále Red Bull Skate Arcade v Barcelone, kam pocestuje spolu s najlepších riderom z Čiech. Braňovi gratulujeme a sme si istí, že nás v Barcelone bude reprezentovať úspešne.

Nasleduje rýchly presun po schodoch dole k rieke Vltava, kde nie len na účastníkov čaká loď, ktorá všetkých dopraví do Žlutých Lázní, kde nasleduje žúrka do rána. Welcome drink ako sa patrí a nasleduje bujará oslava na lodi, nádherný výlet po Vltave a nakoniec kotvenie v Žlutých. Rideri a crew si dávajú ešte grilovanú večeru a už sa obracajú poháre za pohármi. Žúruje sa vonku, ale aj vo vnútri, s pivom, tvrdým a všetkým, čo k tomu patrí. Do tanca vyhráva DJs Friky, Negativ a Five. Kto nezvláda, odchádza Red Bull transportom na hotel. Niekto ostáva až do rána bielo, veď je čo oslavovať. Ráno bude ťažké.... ale bude stáť za to.

Prejazdili sme sa až na koniec. začalo to nevinným prihlásením, prvým trikom Fs pop shove it, pokračovalo ďalšími siedmymi levelmi a vyvrcholilo to veľkolepým finále v Prahe. Ďakujeme Red Bullu a Maxovi Habancovi, že sa postarali o zaujímavú a menej tradičnú súťaž. Taktiež dík za super starostlivosť, keď jazdci nemuseli nič riešiť okrem jazdenia a tých ďalších vecí, čo majú radi. Tak a teraz držíme palce Braňovi v Barcelone!

Foto: Dan Vojtech/Redbull

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!