Utorok 21. Júna 2011
Autor: Kristián
Foto-video: Lulla
0 komentárov

Red Bull Upstream - časť 1.

Niekto sa radšej snaží robiť veci dávno známe, poznané. Snaží sa ich robiť čo najkvalitnejšie, aby sa jeho meno spájalo s kvalitou a uznaním. Niekto však riskuje a robí veci málo známe, s neistou budúcnosťou a množstvom nástrah. A tak sa Red Bull rozhodol pokračovať vo svojom jedinečnom projekte Upstream.

Rozhodol sa ho vyskúšať aj na Slovensku. Po podobných projektoch hlavne v Slovinsku sme sa konečne wakeboardingu proti prúdu dočkali aj u nás. Je to dosť paradox, že slabá (teda čo sa týka vyznávačov tohto športu, nie úspechov) krajina ako Slovensko, má možnosť usporiadať takúto akciu. Paradox ako paradox. Jeden z najlepších umelých kanálov s divokou vodou na svete, skvelí jazdci, skvelé podmienky pre niečo takéto.

Viac fotiek nájdete v ::: GALÉRII ::: 

Opisovať čo to vlastne Red Bull Upstream nebudem zvlášť podrobne. Proste lano z väčšieho winchu (navijak s lanom) ťahá jazdca hore prúdom v kanáli. Počas toho stihne jibovať na viacerých prekážkach a na záver si hupsne na skoku. Easy, nie? NIE! Voda netečie pomaly, ale brutálne rýchlo, cestou na vrchol prekonávaš silný prúd, kamene, zraky divákov, zrkadlá zrkadloviek, nástrahy vodného toku. Aby si sa zapáčil rozhodcom, musíš dávať šialené veci na slideri, bedni, kickri. Všetko fajn? NIE, ty ideš hore prúdom, strmým a ešte k tomu musíš vyskakovať na vyššie a vyššie podlažia celého kanála. Neopísateľné, ak si nevidel. Keďže sa jedná o „novú“ vec, tak opisovanie je tiež veľmi zložité.

Sobota 18. júna, Čunovo a jej vodný areál. Počasie sa hrá, temné oblaky, ale brutálne teplo, ako v amazonskom pralese, keď pozerám national geographic. Už po raňajkách sa spúšťa kvalifikácia na popoludňajšie finále. 23 jazdcov pripravených na zaujímavú skúsenosť. Niekto ide proti prúdu prvý krát a niekto je už starý pes v tejto oblasti, ako Robo Pokovec. Aby som nezabudol na nežné stvorenia. Hore Dunajom a to ešte medzi prekážkami na divokej vode sa odhodlali aj tri baby.

Viac fotiek nájdete v ::: GALÉRII ::: 

Dve wakeboardistky a jedna wakeskaterka. Kinga Horvath z Maďarska a naša Katka Janečková s priviazanými nohami (na wakeboarde) a Zuzka Vráblová dokonca na wakeskate. Zuzke a babám veľký rešpekt, že sa na také niečo odhodlali. Ešte podotknem, že Zuzka Vráblová bola prvou babou na svete, čo sa na také odhodlala.

Jazdecká elita s tu zišla z viacerých krajín. Štrajkujúci Česi v počte 4 ks (Hanuš, Poncar, Bulhar a zranený Kocur), Maďari v počte 3 ks z toho jedna baba a jednej juniorský majster sveta vo wakeboardingu Szebasztian Szolath (Horvath, Bakro), Rakúsko 2x (Epstein, Schertler), Slovinsko v počte 3 (Kralj, Pokovec, Tuš), Nemecko (Guhrs, Fredy, Hernler, Hinterberger), Dán Simon a konečne naši – Stankovič, Vlčko, Szasz (Komper), Janečková, Lindis, Marcinčin. Veľmi pozitívna bola účasť našich, čo sa nezľakli nového išli do toho naplno.

Viac fotiek nájdete v ::: GALÉRII ::: 

Areál Divoká voda bol pripravený tip top. Milé hostesky, priestor pre média a divákov, veľká obrazovka, kde sa premietali zábery z jazdenia a hodnotenie. Popri trati záchranári, fotografi, kameramani, rozhodcovia, speaker Tomagio, ktorého som dlho nevidel, ale nezmenil sa vôbec. Kopec srandy s ním celý deň. Hlad zažehnávali plnené žemle a langoše a aj dačo ževraj zdravé a exotické. Samozrejme energetický nápoj a aj ohnivá voda. Len to počasie stále nevedelo, čo chce.

Kvalifikácia – Jazdci počas nej mali dve jazdy, z ktorých sa brala tá lepšia. Aby v tom bol systém, boli rozdelení na štyri heaty po šesť jazdcov. Z každého postupovali traja najlepší + dve divoké karty. Jazdiť sa začalo dosť skoro. Za slabej diváckej účasti, však všetko malo začať až od 15. hodiny. Počas kvalifikácie sa jazdci šetrili a postupovali len čisté jazdy na všetkých troch prekážkach. Do samotného finále, ktoré bolo naplánované na 15 hodinu sa dostalo 12 jazdcov. Už počas konania tretieho heatu sa pomaly začali plniť tribúny.

Viac fotiek nájdete v ::: GALÉRII ::: 

Jazdenie na vysokej úrovni, však sa to aj od tých najlepších jazdcov aj čakalo. Finále malo aj slovenskú príchuť, keďže ako jediný Slovák sa do neho dostal Rišo Marcinčin z Košíc ako divoká karta. Minuloročný Majster Slovenska vo wakeboardingu za vlekom predviedol v kvalifikácii čistú jazdu a tak sme sa všetci tešili, čo vymyslí vo finále. Okrem neho postupovala ako druhá divoká karta najlepšia baba Kinga Horvath z Maďarska. Čiže celkovo štrnásť jazdcov na štarte.

Pred samotným finále bola pauza na obedík. Počas neho doplnenie energie cigánskou a plechovkou, čo ti dáva krídla. V Čunove som stretol množstvo známych ľudí, nie len z okolia Bratislavy, ale aj ďalekého východu, teda Košíc. K Tomagiovi sa pridal Ľudko Snovák, keď odpálil svoje platne. Atmosféra začala hustnúť.

Viac fotiek nájdete v ::: GALÉRII ::: 

A ako nakoniec zhustla?, aké bolo finále?, kto vyhral? (aj keď to viete zo správy), kam sa pokračovalo?, aká bola Boardlife Party?, sadozviete v druhej časti reportu. Samozrejme pribudne video a ďalšie fotky od ostatných fotografov. Teraz si vychutnajte fotografie od Lully. Druhá časť čoskoro!

Stay tuned!

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!