Red Bull Winch Sessions je za nami, jazdilo sa svetovo
Štvrtok 10. Septembra 2015
Autor: Red Bull
Foto-video: Jan Kasl
0 komentárov

Red Bull Winch Sessions je za nami, jazdilo sa svetovo

Wakeskating je šport, kde vám pod doskou uteká voda. A rovnako ako tá voda pod nohami, ušiel nám aj skvelo strávený týždeň, kedy sme po boku svetových hviezd mohli brázdiť české a slovenské rieky, nádrže, jazerá, lomy a iné jazditeľné i nejazditeľné miesta. Jazdecké esá wakeskate scény, Zuzana Vráblová, Ollie Moore, Andrew Pastura a Ben Horan, nám naživo predviedli, čo to znamená winch tour. Išlo o pohodový trip nabitý top trikami a bezkonkurenčným jazdením. Vďaka skúsenostiam a zápalu najlepších wakeskaterov sa všetko podarilo a sami budete prekvapení, kde všade sa vlastne dá jazdiť. Čítaj ďalej a zisti viac, o čo na tejto akcii išlo a ako to celé prebiehalo.

Po stopách wakeskate hladín

Celá partička sa zišla v Prahe, kde sa najskôr zoznámili s českým jedlom a pitím a ráno vyrazili s výbavou naloženou v karavanoch na cestu. Prvým spotom bola jaskyňa Průrva Ploučnice, nazývaná tiež Pekelný jícen. Hneď tu sme sa mohli presvedčiť o ťažkej profesionalite jazdcov, pretože ich nezastavila ani nedostatočná výška hladiny rieky a okamžite si spot začali upravovať vlastnými rukami pomocou navôkol ležiacich dosiek. K dielu sa pridali aj miestne deti, i keď si s našimi zahraničnými hosťami moc nepokecali, nepotrebovali slová na to, aby pochopili, že uvidia niečo nezvyčajné. A veru videli. Riders sa dali do jazdenia a z jaskyne začali vylietavať prvé flipy a body varialy. Neskutočné. Obzvlášť pôsobivé, keďže Andrew jazdil prvýkrát po niekoľko mesiacoch po svojom zranení.  

Sledujte prvé video z Red Bull Winch Session.

Druhou zastávkou bol spot v Malej Skále, ako stvorený pre Bena. Síce to chcelo trošku upraviť smer navíjania, ale s tým si tento pyoneer winchovania dokázal bez zaváhania poradiť. Vytiahol z vrecka minikladku a razom sa dalo navíjať aj do uhlu 90°. Samozrejme sa jazdilo odspodu nahor, dokonca za prítomnosti miestnych kúpačov, ale to naopak chalanov motivovalo aby predvádzali všemožné kúsky zo svojho repertoáru. Vyjsť tak ťažký splav a k tomu na výskoku pustiť 360shovit alebo big spin naozaj nezvládne každý... Poobede sa celá karavana presunula do Šimkových sadov v Hradci, kde sa pre zmenu predviedol Ollie. Je to frajer na vode, ktorý bez  hanby a štipky strachu dával na mini zábradlí veci ako switch270 do lipslide. Zuzkina parta bola bezkonkurenčná a ich večné diskusie o tom, čo a ako urobiť lepšie, všetkých presvedčili, že výber jazdcov bol úplne jedinečný a dokonalý.

Druhé video z Red Bull Winch Session.

Z Hradca sa skupinka pozrela na chvíľku do Zubří na miestne splavy. Odtiaľ presun na Slovensko. Na bratislavských Zlatých pieskoch si celá crew nachvíľu oddýchla od navijáku jazdením na vleku. Po zaslúženom odpočinku na Wakelake sa mašírovalo na kaskády v Čunove. „Poschodový“ spot si všetci veľmi užívali a bavili prizerajúcich sa, keď začali jazdiť proti prúdu. Najmä, keď zoberieme do úvahy, že každý splav má cca pol metra na výšku.

Nedá sa opomenúť, že táto zábavná skupinka jazdcov je rovnako fanatická do skateboardingu ako do wakeskate, a tak celú cestu prekladali streetom. Na viacerých miestach otestovali lokálne skateparky. Skatelife v nefalšovanej podobe.

Po Bratislave nasledovala Prievidza a celú session sme ukončili na krásnej zelenej hladine Šútovo a Hrabovskej priehrade. Na Šutove sa jazdilo za skútrom a Zuzka si vyskúšala aj zvláštnosti ako vodné lyže či trick ski. Precízna a zodpovedná povaha Andyho bola veľmi nápomocná, keď vyháňal ľudí z vody v okolí vybraného spotu, aby sa nikomu nič nestalo a aby sa ostatní mohli sústrediť na svoje triky. Andrew, máš za to rešpekt celej komunity!

Zuzana sa bohužiaľ nezúčastnila jazdenia na Hrabovskej priehrade, pretože si natiahla svaly na nohe a po vyšetrení v nemocnici sa rozhodla tento spot vynechať. Avšak dosť ju to mrzelo, pretože toto miesto bolo doslova diabolské. V priehrade sa nachádza akoby priepasť, ktorú sa chalani rozhodli neignorovať, ale preskakovať. Bez ďalšieho rozoberania, čo by sa mohlo stať, keby cez ňu nepreskočili. Našťastie také niečo nehrozilo. Cez dieru si dali napríklad aj varial flip.

Jazdci

Celú Winch session mala na svedomí Zuzka Vráblová, svetová majsterka ako v IWWF, tak aj v WWA, úžasná wakeskaterka a správna baba. Chalani jej síce nehovorili „mami“, ale určite mala hlavné slovo. Nielen svojím neúnavným usmevom zaistila, že celá akcia prebehla ako po masle. Ničoho sa nebála a na vode predvádzala mega kúsky.

Ollie Moore, najmladší jazdec celej skupiny, bol vybraný ako zástupca európskej scény. Zo všetkých jazdí síce najkratšiu dobu, ale rozhodne to na vode nie je poznať, ba naopak, celú dobu sme obdivovali jeho odvahu a obratnosť. Je blázon do switch jazdenia a má čo predviesť. Cestovanie si veľmi užíva a keďže je momentálne single, nikde ho nič nedrží. Pochvaľoval si zakončenie tripu na festivale Grape v Piešťanoch. Ollie pochádza z Anglicka, miluje anglické raňajky, ktoré mu počas Winch sessions neboli dopriané, no veľmi si pochvaľoval napríklad naše jaternice.

Čo sa týka Bena Horana, je mu 27 a celý svet ho pozná ako priekopníka winchovania. Je milovníkom skateboardu a skúsenosti zo skate prenáša na vodu. Preto je schopný dávať nespočetne veľa flipových trikov, varial trikov a ďalšie veci, ktoré sú pre mnohých stále nepredstaviteľné. Bol zároveň aj najväčším bavičom, vždy prišiel s niečím, čo pobavilo celú crew. Na live blogu sme mohli vidieť jeho Summer Wakeskate Collection ´15.

Andrew Pastura, najlepší wakeskater sveta už od roku 2013, bol pre túto session jasná voľba. Andrew je tichý a skromný človek, ktorý je spoľahlivý a zpodpovedný, čo sa prejavuje ako pri jeho jazdení, tak aj pri zaisťovaní spotov. Vždy vie, ako spot upraviť, kam najlepšie postaviť naviják... Svoje triky má perfektne technicky zvládnuté. Každý trik až puntičkársky zdokonaľuje a s prehľadom rieši aj situácie okolo.

Celú akciu zaznamenávali profesionálny fotograf Jan Kasl a partička Fullface Production, takže o kamery a superdrony bolo postarané , a tak sa môžete tešiť na super foto a video. 3 nadupadné epizódy z celej Winch sessions aj s fotoreportom na www.redbull.sk/winch.

Všetky nové informácie, fotky a videá nájdeš na www.redbull.sk

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: red bull winch zuzka vrablova vrablova wakeskate

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!