Sobota 20. Októbra 2012
Autor: Boardlife

0 komentárov

Redakčné očko: Snowboardové topánky Nike Ites 2013

Prichádza zima (alebo už je tu) a tak otvárame zaprášené krabice a vyťahujeme z nich skvosty z minulej sezóny. Kto nemá sponzora, tak ten pravdepodobne objaví minuloročné kúsky, alebo aj staršie historické to skvosty. Čo tak sa potešiť niečím novým? Pozrite si ako sa nám jazdilo v nových snowboardových topánkach Nike Zoom Ites pripravené na sezónu 2013.

Kvalitné snowboarodvé topánky sú jedným z dôležitých súčastí kvalitného a pohodlného jazdenia. Počas nášho výletu na Hintertux opening 2012 sa nám na nohy dostali snowboardové topánky Nike Ites 2013 v White/Ultramarine/Infrared prevedení. Na ich vývoji sa najviac z Nike teamu podieľal Gigi Rüff a tento rok v nich jazdiť bude nie len on, ale napríklad aj Scotty Lago, Justin Benee a Halldor Helgason. V Čechách už v nich začal sezónu Roman DlauhýHonza Lohynský.

Pozrime sa bližšie na ich vlastnosti, dizajn a ako sa v nich jazdilo nám. Topánky Nike Zoom Ites na pohľad vyzerajú super. Biela farba s výraznými modrými a oranžovými prvkami púta pohľad. Samozrejme, ak ste pred tým neskákali v blate. :) Príbeh tejto farebnej kombinácie je o Nike minulosti, kedy takto vyzeral model Nike Air 180, topánka preslávená po celom svete.

Na rozdiel od konkurencie Nike dáva do svojich vyšších snow boots modelov stále klasické šnúrovanie. Zo začiatku z toho ide strach, ale neskôr človek pochopí, že je to úplne v pohode. Dodané sú aj náhradné šnúrky inej farby. Uťahovaniu šnúrok pomáha stredný „uťahovač“.  – ktorý dovoľuje inak utiahnuť spodok a inak vrch topánky a pri tom veľmi jednoduchým pohybom utiahnutie, povolíte. Povrch topánok je z kože a syntetického materiálu. Vonkajší dizajn je síce fajn, ale dôležitejšie sú iné vlastnosti topánok.

Váha, tvrdosť a vnútorná vložka:

Váha topánok je cca 1,995 kila (oboch), čo je príjemná hodnota v tejto triede, keďže sú určené na freestyle a sú zo začiatku tuhšie, taktiež boli použité tvrdšie materiály. Kvalitné spracovanie a použité materiály zbytočne nepreťažujú topánky, v ktorých sa samozrejme aj pohodlne chodí. Tvrdosť je jedným z určujúcich faktorov pri výbere topánok. Itesi patria do strednej až tvrdšej kategórie. Itesy si  môžete upraviť do 3 možných verzií mäkkosti/tvrdosti – pozri nižšie.

Vnútorná vložka je sama o sebe špecialitkou.  Uťahovanie - špeciálny uťahovač vnútorného viazania, ktorý pevne drží a jednoducho jedeným pohybom ruky sa uvoľňuje.  K dokonalému zafixovaniu slúži Nike technologia Flywire, ktorá po utiahnutí perfektne stmelí vnútornú a vonkajšiu botičku, takže vaša noha sedí správne v topánke a cíti sa s ňou zajedno.   Formovanie a prispôsobovanie sa na nohu – päta a priestor okolo členka sú pri každej vnútornej botičke alfou a omegou. Pät aj členok v Itesoch veľmi dobre sedí a voľný priestor pre nežiaduci pohyb je pre bežne tvarovaný členok absolútne eliminovaný. To všetko sa dá ešte vylepšiť, lebo botička je teplom formovateľná, tak aby sedela každému v podstate na mieru na nohe. Najväčšou vychytávkou je však meniteľný flex systém pozostávajúci z troch úrovní. Jednoducho vyberiete a vložíte tvrdosť, na akú máte chuť.  Za celou ideou stoji Gigi, ktorý chcel topánky, ktoré si môže ľubovoľne prispôsobovať, podľa toho čo ide jazdiť.

1. nižšia úroveň tvrdosti je pri vybratých plastových „stuhovačov“

2. stredná úroveň tvrdosti pri vložených ružových (skorej sa to podobá na červenú) plastových „stuhovačov“

3. najvyššia úroveň tvrdosti pri vložených modrých plastových „stuhovačov“

Jednoduché a funkčné.

Nohy máte v suchu a teple hlavne díky Outlast technológii, ktorá sa snaží vstrebávať vlhkosť a zároveň držať teplo. Strieborná fólia „Space Blanket Strobel Technology“, ktorú môžete vidieť na obrázku, je ako vo vnútornej tak aj vo vonkajšej botičke. Má najlepšie izolačné vlastnosti.

Vnútorná botička sa bez žiadnych veľkých problémov dá vybrať z vonkajšej topánky a zase bez problémov vložiť, čo musia oceniť všetci, lebo po každom jazdení je ideálne každú snowboardovú topánku nechať pekne preschnúť a tak úmorné vkladanie a vyberanie vnútornej botičky každý jazdec  nemôže mať v láske.Zoom Itesy budete milovať. Čo sa týka samotnej podošvy najviac oceníte Free technológiu pre lepší board pocit – kontakt s doskou a Zoom Air technológiu, ktorá sa stará o bezpečnosť vašej päty.

Záverečné hodnotenie:

Snowboardové topánky Nike Ites sú skvelou novinkou na našom trhu. Kvalitné spracovanie, množstvo technologických vychytávok, ale aj kopec prvkov, ktoré vám zjednodušujú a spríjemňujú obúvanie/vyzúvanie topánok. Jazdenie v nich je pohodlné, dobre v nich cítite dosku pod nohami, a rýchle prenášate váhu z päty na špičku, teda z hrany na hranu. Len zo začiatku si treba zvyknúť, tak ako na každé topánky. Sú určené na freestyle, freeride, BC a vlastne všetko, keďže si môžete meniť ich tvrdosť. Nike má však v ponuke vhodnejšie topánky na jibovanie a street snowboarding, čiže Ites radíme medzi mountain topánky. Veľmi cenený je určíte pozitívny prístup Nike k prírode a tak i Zoom Ites sú vyrobené napríklad z pár pet fľašiek a recyklovaných topánok (viac o projekte na nikebetterworld). 

Dobre sedia do viacerých tipov viazaní, no pravdepodobne si budete musieť povoliť remene viazania, keďže sú topánky objemnejšie. Kto ešte nemal klasické šnúrovacie topánky, nech sa neľaká, šnúrovanie a zaťahovanie je v pohode. Na trh prichádzajú v dvoch farebných kombináciach. Biele - White/Ultramarine/Infrared  a čierne - Black/Black/Volt. Vyrábajú sa vo veľkostiach US 6 -13, my sme testovali menšie US 7,5, ktoré boli zo začiatku akurát, čiže si treba kupovať rovnaké číslo, ako máte tenisky, poprípade o pol čísla väčšie, ak používate hrubšie termo ponožky (tie v prípade Itesov nám počas testovania netrebalo, keďže vložka je brutálne termohrejivá) Cena sa pohybuje okolo 429.95 €, 400 $, 9.690 Kč (čo nie je málo, ale za kvalitu sa platí) a dostanete ich v každej dobrej predajni Nike snowboardových topánok. A keď nebudú mať vaše číslo, mali by vám ho vedieť zohnať.

Určite si nenechajte ujsť ani prvé video z troj dielnej série. Chapter one a street. Halldor Helgason, Jed Anderson, Jess Kimura, Johnnie Paxson, Justin Bennee.

Fotky: Nikesnowboarding.com a Lulla Murinos. Chceš aj ty recenziu? Píš.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!