Report z Cassovia Skate Cup 2016
Pondelok 30. Mája 2016
Autor: Ďuri Tury

0 komentárov

Report z Cassovia Skate Cup 2016

Jedinečná súťaž, ktorá na Slovensku nemá obdobu sa opäť vrátila do ulíc! Cassovia Skate Cup tento rok od jej založenia Jarom Kudlovským slávila 25 rokov. Súťaž síce postihli prestávky, no nadšenie a snaha o jej oživenie vyhecovalo Ťahanovskú skate crew k tomu, aby už tretí rok organizolovalo najväčšiu skateboardovú súťaž na ulici. Jazdilo sa opäť na pred Kulturparkom v Košiciach. Tak ako po minulé roky sme týždeň pred akciou sa pustili do opravy prekážok. Tento rok sme sa opäť hecli a vyplnili sme priestor novými prekážkami. V piatok prebehol oficiálny tréning, ktorého sa zúčastnila drvivá väčšina jazdcov zo Slovenska, Českej republika a Maďarska.

Všetko sme pripravili na sobotu s očakávaním, že počasie sa umúdri. Po ukončení tréningu sa jazdci rozhodli dať si warm – up a spoznali tak lokálne podniky v centre. Pivo nezvyčajne chutilo každému. Je sobota a my sme sa prebudili do upršaného rána. Organizačný tím na čele s Jurajom Turym sa stretol na Kulturparku a očakávaním, že sa počasie zlepší. No nič nenasvedčovalo tomu, že dnes uvidíme aspoň kúsok modrej oblohy.

S čakaním do 13:00 sme sa definitívne rozhodli, že súťaž sa presúva na nedeľu. Vymysleli sme náhradný program a tak sme išli jazdiť do Výmenníku Ľudová, kde prebehla neskutočná bowl session. Do výmenníku prišlo toľko ľudí, že v priestoroch bowlu sa absolútne nedalo dýchať a preto časť účastníkov musela čakať vonku. Nič nezmenilo fakt, že jazdilo sa v modli sa a tlakuj. Nastal zásadný zlom. Afterpárty, na ktorú sa tak všetci tešili sa bude konať pred súťažou. Samozrejme ako to na Tlakošice je zvykom žilo a a zabávalo sa do rána. Je nedeľa. Zobudili sme sa do azúrka. V momente sme zvolali organizačný tím a unáhleným stretkom na Kulturparku.

Už o pol desiatej bolo všetko pripravené na odjazdenie súťaže. Začala registrácia. Celkovo sa súťaže zúčastnilo 46 jazdcov s medzinárodnou účasťou. Veľmi nás tešilo, že svojou účasťou nás podporili jazdci ako Dominik Kirka, Matúš Mozola, Janko Mihala, Jozef Vrana, Nanuk, Richard Eliáš, Peter Madar, Jiggy, Braňo Mrváň, Peter Molec, Rišo Tury a ďalší. Medzinárodné zastúpenie na Cassovii mali jazdci z Maďarska ako Lajoš Petranyi a David Szepvolgyi, alebo Česká republika v zastúpení Honza Bašný, Martin Pek. Bolo nám cťou, že tento rok k nám zavítal francúzsky jazdec Georges Agonkouin. Po úspešnej registrácia sa prešlo k  samotnej kvalifikácia, ktorá sa jazdila formou jamu v skupinkách po troch. Jediné, čo nám stále naháňalo strach bolo počasie.

Našťastie sa kvalifikácia odjazdila v celá. Po krátkej prestávke a sčítaním bodov rozhodcami sa nám opäť výdatne rozpršalo. Čakalo sa vyše troch hodín a dážď stále neutíchal. Kvôli časovému posunu a nejasnej pesimistickej predpovedi, sme museli súťaž predčasne ukončiť. Po zosadnutí rozhodcov, sa umiestnenie na Cassovia Skate Cupe 2016 hodnotili z kvalifikačných jázd. V kategórii do 16 rokov sa na treťom mieste umiestnil Samuel Kocúr. Druhé miesto obsadil a Jano Ondrejka a najlepšie to tlakovalo počas celého víkendu zaslúžene Frederikovi Ľuptákovi, ktorý obhájil prvé miesto so svojej kategórii opäť.

V hlavnej kategórii sa na piatok mieste umiestnil Georges Agonkouin. Štvrté miesto patrilo domácemu riderovi Jiggymu Daboczimu. Na treťom mieste skončil Martin Pek. Druhé miesto si do Zvolena odniesol Peter Molec a  víťazom Cassovia Skate Cupu 2016 sa stal nakoniec Richard Tury. Tento rok sa Cassovia Skate Cup odjazdil v skrátenej verzii. Sme však nesmierne radi, že sme mohli opäť vďaka sponzorom akcie zorganizovať túto jedinečnú súťaž! Priebeh celej súťaže zachytili vo fotografiách Erik Tomašák, Petra Wolf a Filip Petríka. O sumárne video sa postaral Tomáš Gaži s postprodukciou od Mateja Papika. Na záver by sme ešte raz chceli poďakovať sponzorom akcie, jazdcom, divákom a každému, kto priložil ruku k organizácii Cassovia Skate Cupu 2016. Verím, že sa vidíme v rovnakom čase o rok na Cassovia Skate Cup 2017!

Foto: Erik Tomašák, Peter Wolf, Filip Petrík
Video: Tomáš Gaži, Postprodukcia: Matej Papik

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: cassovia košice tlak

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!