Report z Lifepark Riot River 2014
Nedeľa 21. Septembra 2014
Autor: Feelip
Foto-video: Michal Čecha
0 komentárov

Report z Lifepark Riot River 2014

Prinášame vám očakávanú reportáž z minulo víkendovej akcie s názvom Lifepark Riot River 2014. Príjemné čítanie a pozeranie fotiek našich river surferov.

Ani nepriaznivá predpoveď počasia, ani nútené zrušenie takmer polovice programu nezastavilo nadšencov vodných športov, aby sa stretli na podujatí s názvom LIFEPARK RIOT RIVER 2014. To sa konalo v sobotu 13. septembra a čo je pre nás najpodstatnejšie, súčasťou boli aj v poradí už tretie otvorené majstrovstvá Slovenska v riversurfingu.

Keď sa začiatkom júla dohadovalo, čo všetko bude súčasťou LIFEPARK RIOT RIVERu 2014, organizátori ešte zrejme ani len netušili, čo si pre nich tento rok príroda prichystá. V programe figurovalo Riversurfing Slovak Open, Majstrovstvá Slovenska vo Freestyle Kayaku, Crossfit Pressburg Invitational a súťaž v bikovaní na dirte. Bohužiaľ, už týždeň pred samotnou akciou bolo jasné, že posledné dva body sa rušia. Viacerí “crossfiťáci“ sa totiž na poslednú chvíľu rozhodli nezúčastniť, vďaka čomu Invitational padol, no a o BMX preteky sa postarala príroda. Nie len, že na samotný dátum 13.9. hlásili dažde ako počas 40-dňovej potopy, ale voda v prvom rade padala počas týždňa a z takej pôdy by skoky nepostavil ani sám najvyšší.

Našťastie, riversurfingu na poslednú chvíľu celkom zaprialo a keď sa ráno všetci zhromaždili pri vlne, pozerali sa zrejme na najideálnejšie podmienky, aké v Čunove kedy zažili. Teplota príjemná, žiaden dážď a hladina vody akurát. Škoda len, že niektorí borci sa nechali vystrašiť predpoveďou a na štart sa postavilo iba 15 mužov a 6 žien.

O kvalitu sa postarali predovšetkým dvaja zahraniční borci – Rakúšan Alex SchwabNemec Gerry Schlegel. Tí samozrejme obaja s prehľadom zvládli svoj úvodný heat s postúpili priamo do semifinále. Spolu s nimi tam putoval aj Maroš Nemec z druhého a Ondrej Hrnčirik z tretieho heatu. Zvyšní štyria semifinalisti vzišli až z takzvaného “loosers round“, v ktorom sa stretli všetci tí, ktorí vo svojom úvodnom heate nemali toľko šťastia. Lucky loosermi sa napokon stali Martin Pascal, Kubo Vanický, Jožko Vengloš a Lukáš Maďari.

Po týchto jazdách sa k slovu dostali aj baby. Tých sa prihlásilo iba pol tucta, ale keď si zoberieme, koľko málo dievčat sa na vlne počas roka vystrieda, aj to je úspech. Rozdelili sa teda do dvoch heatov a šup na vodu. Prvý heat jasne vyhrala Saška Cisárová a spolu s ňou do finále postúpila aj Saška Geržová. V druhom heate jasne kraľovala Miška Kančevová, s ktorou do finále postúpila Kika Maďariová. Smutná ostala Báša Števulová, ktorej sa riversurfing v uplynulom období zapáčil až natoľko, že sa nechala ukecať na preteky. Už za to patrí tejto našej inak snowboardovej a DJ-skej hviezde klobúk dole.

Všetky baby si ale zaslúžia pochvalu, pretože v čase, kedy prišiel rad na ne, už hladina Dunaja začala stúpať (meteorologická poz. „predošlé dni priniesli veľké množstvo zrážok aj na území ČR a keďže sa Morava pred Bratislavou vlieva do Dunaja, voda sa valila s každou minútou“) a podmienky na jazdenie sa postupne zhoršovali.

Presne to bol dôvod, prečo sa mužské semifinále a finále posunuli z pôvodnej piatej hodiny ešte pred štvrtú. Semifinále ešte bolo ako tak znesiteľné, takže tí najlepší mohli predviesť zopár pekných trikov a ukázať, že patria do “final 4“. Gerry Schlegel, Alex Schwab, Maroš Nemec a Ondrej Hrnčirik si odrobili svoje, avšak to, načo sme sa najviac tešili už nespĺňalo predstavy zhruba päťdesiatky divákov, ktorí sa prišli pozrieť na finále. Voda sa dvihla natoľko, že z vlny sa stal takmer plochý tok a chalani mali problém vôbec sa udržať na nohách. Jedine vicemajster Európy – Gerry Schlegel dokázal otočiť zopár slušných 360°. Bronzový medailista z mníchovského Európskeho šampionátu v kategórii Masters – Alex Schwab sa na náročné kúsky vykašľal a vsadil na starú školu. Jeho stojka na doske vyrazila dych nejednému rozhodcovi. Gerry mal prvé miesto vo vačku, Alex bral striebro. Potom už šlo iba o to, či Maroš Nemec obháji svoju pozíciu a tretí raz sa stane majstrom Slovenka, alebo mu hattrick vyfúkne Ondro. A presne to sa aj stalo, takže gratulujeme Ondrejovi Hrnčirikovi – novému MAJSTROVI SLOVENSKA V RIVERSURFINGU!

Bohužiaľ, podmienky boli už počas mužského finále pre baby neúnosné a tak sa kočky dohodli, že budú platiť skóre z predošlých heatov. Majsterkou Slovenska sa tak opäť, už tretíkrát po sebe stala Miška Kančevová. Za ňou skončila Saška Cisárová a tretie miesto brala v podstate stále iba začiatočníčka – Kristína Maďariová. Aj vám všetkým veľká GRATULÁCIA!

Ako tomu už na týchto akciách na Čunovke býva, samozrejme nasledovala veľkolepá párty. Publikum najskôr parádne rozprúdili Ramones Bratislava, ktorí prichystali pôdu pre odovzdávanie cien. Po tomto slávnostnom ceremoniály nasledovala reagge kapelka Medial Banana. Najexotickejší však určite boli Švédi Bombshell Rocks, no a o dokonalý záver akcie sa postarala Zóna A a Lucifers.

Samozrejme veľká vďaka patrí Robovi Jedličkovi a jeho tímu, ktorý akciu zorganizoval. Bohužiaľ, pre povinnosti sa Robino nemohol zúčastniť pretekov, inak by bol majstrom nepochybne on. Nevadí, nabudúce.

Celkovo by sme to mohli zhodnotiť asi takto: „Počasie vyšlo na jednotku, dážď prišiel až po skončení pretekov a afterke dodal svoje čaro (kto sa ráno zobudil ako hlinený vojačik od blata vie svoje). Divákov prišlo pomenej, ale tí, ktorí sa rozhodli ostať doma môžu ľutovať. Vicemajster Európy Gerry Schlegel totiž predviedol jazdenie, aké na Slovensku ešte nikto nevidel. Ženám aj naďalej dominuje Miška, ale nová krv si už brúsi zuby. Najpodstatnejšie však je, že Ondrej Hrnčirik je novým majstrom Slovenska, takže Maroš Nemec má do budúceho roka opäť poriadnu motiváciu. Kocky sú vhodené!

Foto: Michal Čecha.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: Lifepark Riot River Čunovo riversurfing

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!