Streda 18. Januára 2012
Autor: Tomáš Murgáč

0 komentárov

Report z Progress Zone - Basic Camp

V dňoch 4. - 7. januára 2012 prebehol na Donovaloch v Riders Parku Progress Zone - Basic Camp, ktorý bol určený hlavne jazdcom, ktorí s freestyle lyžovaním, alebo snowboardingom chceli začať.

Camp začal v stredu ráno a dorazilo na neho 9 riderov. 7 freeskierov a 2 snowboardisti, o ktorých sa starali freeski coach Braňo Zboja, snb coach Martin “Trabik” Horička a headcoach Tomáš “Murgi” Murgáč. Ubytovali sme sa na penzióne U Marsa priamo na Donovaloch a hneď potom sme vyrazili na svah.

Prvý deň sme sa zamerali hlavne na techniku jazdenia a tak sme brúsili zjazdovku jedna-radosť. Rôzne cvičenia na techniku, jazda na jednej lyži, ale aj prvé ollie-čka a jazda na switch to všetko sme trénovali. Jazdci zistili, kde robia chyby priamo na svahu, ale aj po jazdení, kedy sme po večery mali videocoaching, keď sme si na stenu nášho apartmánu premietali zábery z prvého dňa. Detailne sme rozobrali všetky chyby, na ktoré si treba dávať pozor a každý jeden z camperov sa videl na videu a mohol sám na sebe spozorovať čo robil zle, a aký má štýl :-) Po videocoachingu sme si povedali ako si vyberať lyže pri ich nákupe, na čo si dávať pozor, ako si namontovať viazanie, či ako sa o lyže starať. “Young blood” skupine, v ktorej boli Filip Kolík, Filip Belanský, Samuel Belanský a Radoslav Jalč s vekovým priemerom -15 rokov, čakala večierka o 22.00, takže sme si dali večerný strečing a mohli sa tešiť na ďalší deň.

Druhý deň sme sa všetci stretli na raňajkách, ujasnili si denný program a mohli sme opäť vyraziť na svah, tentokrát, sme sa viac venovali parku. Prvé pokusy na bedničkách, ale aj prvé 180tky a prvé pokusy o graby to bola náplň nášho dňa. No nevynechávali sme ani zjazdovku a upevňovali si aj cvičenia na techniku jazdenia, aby nikto z jazdcov nezabudol, že dobré zvládnutie lyží, či snowboard-u je prvoradým predpokladom pre dobrého freestylového ridera. Svojími prvými pokusmi na bedničke či skoku prešli aj Patrik Pážik a Ján Guran, ktorý spolu s Martinom Stuchlíkom, ktorý sa zúčastnil už druhého Progress zone campu, jazdili spoločne počas celého campu. Tretiu skupinu tvorila snowboardová časť campu a to: František Marčok a Roman Kvasňovský, ktorý pod dohľadom “Trabíka” trénovali hlavne jazdu na switch, 180°, rôzne flat-freestyle triky na zjazdovke, ale neobišli ani bedničky, či skok v parku. 

Koncom jazdenia vypadol v celom stredisku elektrický prúd čo nám naznačilo, že máme vyraziť späť na penzión. Oddych, večera a coaching prebehol za stáleho striedania tmy a svetla, pretože problémy z el. prúdom stále pretrvávali. Aj keď s občasnými prestávkami sme videocoaching úspešne zvládli a taktiež sme si porozprávali o lyžiarskych graboch, ich názvoch a to kde a ako sa chytajú počas letu. Program bol nabitý, “young blood” čakala večierka a strečing a tak mohli unavený padnúť do postele a nabrať nové sily na nasledujúci deň.

Tretí deň sme sa zobudili do vyše 50 cm prašanu, ktorý napadol priebežne od začiatku nášho campu. Keďže problémy s el. prúdom stále pretrvávali, na raňajkách sme sa zhodli na tom, že najlepšie riešenie bude postaviť BC kicker a trénovať nové triky, do prašanu. Všetci sme sa nachystali a vyrazili hľadať najlepšie miesto kde by sme mohli postaviť skok. Ani nie po 15 minútach hľadania František Marčok našiel už postavený skok na jednom zo svahov, blízko nášho penziónu. Všetci natešený dobrou správou, začali sme upravovať okolie skoku, ako aj nájazd a cestičku, po ktorej sa šľapalo späť na rozjazd skoku.

Ako prvý, skok otestoval freeski coach Braňo Zboja, ktorý frontflipom do neporušeného dopadu odštartoval progress pre všetkých camperov. Prvé graby, ale aj 360° sme mohli vidieť od všetkých camperov, asi najkrajšiu 360° dával Martin Stuchlík, ale aj snowboardista František Marčok, ktorý okrem bs360°, skúšal aj fs360° a zabil aj backroll rovno na nohy. Po miernom “prešejpovaní” skoku a prestávke, sa opäť jazdilo naplno. V tejto časti mal najviac odvahy Samuel Belanský, ktorý skúšal frontflipa - a skoro-skoro ho aj ustal. Chce to ešte potrénovať a Samo bude dávať tento trik na istotu, na nohy. Keďže z celodenného skákania a šľapania v hlbokom snehu sme boli všetci dosť unavení, rozhodli sme sa ísť si oddýchnuť a nabrať sily na penzión. Elektrina fungovala a tak sme si po chvíľkovom oddychu, pustili videocoaching, aby si jazdci svoje čerstvé pocity z nových trikov, mohli hneď aj pozrieť a zhodnotiť na videu. Rozobrali sme čo sa im podarilo, ale aj to čo sa nepodarilo a kde bola chyba a na čo si treba dávať pozor. 

Po videocoachingu sme sa rozlúčili so snowboardovou časťou nášho campu, pretože chalani potrebovali odísť. Nás ( freeski crew ) čakala večera, na ktorej sme sa zhodli na tom, že využijeme večerné lyžovanie, ktoré stredisko ponúka. Po večeri sme vyrazili, ešte raz poshrediť park, ktorého vrchná časť, je osvetlená aj počas večerného lyžovania. Druhú časť sme využívali na zopakovanie cvikov, ktoré sme robili predošlé dni, či zlepšovanie jazdy na switch, alebo v hlbokom snehu, ktorého sme na tomto campe mali neúrekom. Dúfajme, že aj naďalej bude takto snežiť :-) Večerné lyžovanie sme využili naplno teda do 21,00 hod. kedy sme odchádzali späť na penzión. Poriadne unavení a plní zážitkov, prebehol strečing a večierka, ktorá sa ani v posledný deň campu nezmenila.

Ráno nás už čakali len raňajky a individuálny program, keďže plán Progress Zone - Basic Campu bol naplnený. Chcem poďakovať stredisku Park Snow Donovaly, Riders Parku a penziónu U Marsa, za vynikajúcu spoluprácu a podporu nášho campu. Ale aj všetkým zúčastneným camperom, že pracovali na sebe a svojom progresse a posúvali tak svoje hranice ďalej. Respect Vám..

Tomáš “Murgi” Murgáč

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!