Report z prvého kola Slovenského pohára v skateboardingu 2018 - SNV
Piatok 11. Mája 2018
Autor: Ďuri Tury
Foto-video: Peter Wolf
0 komentárov

Report z prvého kola Slovenského pohára v skateboardingu 2018 - SNV

Máme za sebou prvé kolo Slovenského pohára v skateboardingu 2018, ktoré sa konalo v Spišskej Novej Vsi. Celá séria je organizovaná sekciou skateboardingu, ktorá spadá pod Slovenský rýchlokorčuliarsky zväz. Nový skateboardový pohár priniesol hneď na začiatok niekoľko noviniek. Prvou je rozdelenie súťaže na dve súťažné kategórie. Hlavným cieľom je nájsť nové talenty. Prevratnou novinkou je rozhodcovská aplikácia Skaterank, vďaka ktorej vidíte výsledky svojej jazdy hneď po ukončení jamu prehľadne na svojim smartphone. Týmto predchádzame zbytočne dlhým prestávkam v súťaži a dopomáhame tak jazdcom mať viac energie na jazdenie. Teraz sa vráťme k prvému kolu.

Spišská Nová Ves bola vždy dejiskom súťaži s veľkým počtom jazdcov a divákov. Nebolo tomu inak ani tento rok. Do prvého kola sa nám prihlásilo spolu 44 jazdcov z celého Slovenska. Okolo obeda sa začala kvalifikácia, ktorá sa jazdila formou jamu. Presná polovica jazdcov postupovala do semifinále, ktoré pozostávalo zo štyridsaťpäť sekundovej jazdy a spoločného jamu. Do semifinále sa prebojovali mená ako Adam Križovenský, Kiko Nguyen, Jiggy Dáboczi, Braňo Moravčík, Juraj Potančok, Pepe Ferko, Igor Hanečák, Maťo Chominec či domáci Feďo Lupták. Nabité semifinálové jazdy ukazovali vysokú úroveň skatebordingu, ktorá tešila jak rozhodcov, tak aj divákov. V Skateparku sa nenachádzalo miesto, ktoré by nebolo využité počas súťaže. Lietalo sa na centrálnej pyramíde, jazdili sa schody a nič dlžné nezostal ani najstrmší rádius v skateparku.

V kategórii do 16 rokov sa do finále prebojoval Darryl Alexa, Peter Šitar, Adam Križovenský a Dennis Horváth. Finále v juniorskej kategórii príjemne prekvapilo, chlapci na ploche rozpútali svojimi trikmi peklo! Obzvlášť musíme vyzdvihnúť jam Adama a Dennisa, ktorí pokazili minimum trikov. Prvé kolo v mladšej kategórii zaslúžene vyhral Dennis Horváth, na druhom mieste skončil Adam Križovenský a tretie miesto putovalo do Bardejova Petrovi Šitarovi, ktorého fanclub hecoval ukážkovo. V hlavnej kategórii sa do finále prebojoval Feďo Lupták, Lukáš Reday, Rišo Tury, Igor Hanečík, Braňo Moravčík a Kiko Nguyen. Finále sa jazdilo formou samostatnej jazdy a organizovaného jamu, kde sa päť najlepších trikov počítalo do celkového hodnotenia jazdca vo finále. Jazdci, ktorí sa prebojovali do finále predurčovali kvalitný súboj. Vidieť bolo veľké množstvo technických trikov. Spomenieme napríklad Feďov fs bluntslide bigspin out dole railom, Jiggyho benihanu z bangu, Rišov heeflip fs lipslide na raily, Kikov backside cez pyramídu až na zem, Igorov fs nosebluntslide na raily či Lukášov bs bigspin boardslide sekcii so schodami. Slovenská motorka Rišo Tury sa stal s veľkým predstihom výhercom prvého kola Slovenského pohára v skateboardingu 2018 v Spišskej Novej Vsi. Na druhom mieste skončil ďalší technicky rider Kiko Nguyen a tretie miesto putovalo do Popradu Igorovi Hanečákovi.

Nadupané finále je za nami a nás čakal ešte best trick v centrálnej časti skateparku. Rozhodcovia mali čo robiť, aby stíhali zapisovať triky, ktoré padali. V mladšej kategórii si zaslúžene best trick vyjazdil Adam Križovenský zo svojim fs overcrook a fs 50-50 change foot out. V seniorskej kategórii sa stal jednoznačne najlepším trikom 360 flip tailgrab cez pyramídu, ktorého majiteľom je Braňo Moravčík.

Takto by sme zhrnuli šialené prvé kolo Slovenského pohára v skateboardigu 2018, ktoré sa konalo v Spišskej Novej Vsi. Kto prišiel, určite bol svedkom kvalitného skateboardingu a atmosféry, ktorá panovala počas celého dňa. Už teraz sa tešíme na Vás aj na ďalšom kole, ktoré sa odjazdí už 23.6.2018 v Bardejove. Ďakujeme sponzorom a mediálnym partnerom za podporu. Skateboarding je to, čo nás spája!

Sledujte kompletné výsledky.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: pohar skate kzn snv

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!