Pondelok 04. Marca 2013
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla
0 komentárov

Report zo Slope Style Oravská Lesná 2013

Ďalšou tradičnou akciou na Orave je slopestyle pretek. Koná sa v stredisku Oravská Lesná a my sme sa na akciu prišli pozrieť aj tento rok. Ako prebiehajú preteky na Orave, čo sa skákalo a ako sa jazdilo prinášame v nasledujúcom reporte. Jedna borovička na zohriatie a ide sa na to.

Orava má k snowboardingu blízko, čo dokazuje niekoľko akcií. Jibové Oravajibs, alebo bigairová Zuberská Foršta. Jedným z ideálnych miest pre dlhšiu trať, je snowpark v stredisku Oravská Lesná. Vždy treba pochváliť stredisko, že aj v horších časoch míňa naftu a ľudí na budovanie skokov a ostatných prekážok v stredisku. My sme prišli do strediska už deň pred pretekom, keďže sme si chceli očíhať miesto. Zopár jázd a odchod na skvelý obed, ktorý sa pretiahol až do popoludňajších hodín. Chalani ešte dorábali skoky, aby na sobotu bolo všetko pripravené.

Sobota, predpoveď jemného sneženia sa našťastie nevyplnila a práve naopak. Počas celého dňa na nás vykúkalo slnko. Registrácia v reštike, dres s číslo, kupón na klobásku, čaj a mohlo sa ísť. Stredisko malo super vyriešené púšťanie riderov samostatným turniketom, takže žiadne čakanie na lanovke. Na registrovaných riderov čakali dva skoky na dvoch platformách a jedna záverečná platforma s dvoma jibovými prekážkami. Skoky boli príjemných rozmerov. Prvý väčší cca 6 m table a druhý menší cca 4 m table. Jiby tvorili rovná bedňa a jakel. Podľa skúseností z ostatných dvoch pohárových pretekov, ktorých sa dokopy zúčastnilo necelých 30 riderov v hlavnej kategórii sme odhadovali aj na Orave slabšiu účasť. Tá však prekvapila.

Skoro štyridsiatka riderov z viacerých kútov Slovenska. Prekvapivá účasť. Myslím si, že toto číslo už žiadna súťaž na Slovensku v sezóne 2012/2013 pravdepodobne neprekoná. Nechýbali samozrejme domáci rideri, ale akciu prišli podporiť klasicky chalani z okolia Martina, taktiež Maestro, Liptovský Mikuláš, no dokonca aj východ Slovenska. Slušná partička na Orave. Skoky pripravené, organizátori tiež a mohlo sa ísť na tréning pred kvalifikáciou. Jazdci si buď šlapali, alebo využívali trocha pomalú sedačku. Všetko však v pohode, času bolo dosť.

Akcie na Orave sú známe svojím pohodovým štýlom, nič sa nehrotí, nikam neponáhľa. Na všetko je dostatok času. Apko si rozložil svoju hrajúcu skrinku a zapojil bedne, ľudia pomaly prichádzali, aj keď sa snowpark nachádza v strede zjazdovky. Jazdci si trénovali, vozili sa a užívali príjemné počasie. Štartér pomaly vychádza na štart, aby mohol spustiť jazdenie. Medzi snowboardistami sa objavili asi dvaja freeskieri, aj keď označovať jazdca jazdiaceho na carvových lyžiach za freeskiera nie je šťastné riešenie. Mal však chuť skákať, tak skákal. Dokonca sa objavil aj jeden snowcootista.

Súťaž začala, dvojhodinový jam, kopec jazdcov, no do finále sa mohlo dostať 12 najlepších. Horúcim kandidátom bol určite Matej Matys, no zajazdiť mohli aj Poliak Piotr Tokarczyk, Dávid Kordiak, Ľubo Káčerík, Milan Purdeš, Janko Kulich, Matej Dolník a ďalší. Finále však len pre desiatich najlepších. Medzi jazdcami sa objavil aj Rado Dubový, ktorý si zo zdravotného hľadiska vyberá len menšie skoky, kde sa mu podľa jeho slov „nemôže nič stať“. Kvalifikácia začala. Komentovať jednotlivé triky nemá moc význam. Padali klasiky ako flipy (front, back) rotácie 3-5-7 a pokusy aj o 9. Rotovať veľké rotácie na menších skokoch nemá význam, keďže súčasťou hodnotenia by mal byť aj štýl a odjazd.

Videli sme niekoľko slušných trikov, dokonca v štýle a s riadnym odjazdom bez zbytočných revertov. Viacerí jiberi predvádzali na skokoch skorej štýlové exhibičné jazdy, ktoré vypimpovali na kovových prekážkach. Štýlovo však naozaj odchádzalo triky tak zo 7 riderov. Boli sme zvedaví, kto postúpi do finále. S určitosťou sa tam však nedostal už spomínaný Rado, ktorý chytil zadnú hranu a šup ho na chrbát do dopadu. Našťastie sa mu nič vážne nestalo. Záchranári ho spolu s pomocníkmi doslova zniesli dole k sanitke. Jednou z najdôležitejších vecí na akcii je zdravotník. Mať ho je povinnosť. K nemu však patrí aj jeho výstroj. Mať na kopci zdravotníkov, bez skútra, saní, alebo niečoho, čo by urýchlilo presun zraneného k sanitke, je dosť nezodpovedné. (Možná aj sane mali, ale Rado si chcel vychutnať pocit byť nesený z kopca až dole).

Ako sme už spomínali na začiatku, atmosféra preteku bola naozaj výborná. Apko púšťal pecku za peckou, čapovalo sa pivko. K Orave samozrejme patrí aj niečo tuhšie a tak sa skupinky divákov zohrievali tekutým svetrom. Kto mal hlad, mohol si dať mäso, alebo grilované klobásky. Šmakoty priamo na kopci. Kvalifikácia odjazdená, pauza na jedlo a išlo sa na finále. Postupujúca 12ka. Kordiak, Káčerík, Tokarczyk, Kaukič, Vrábeľ, Matys, Kulich, Janík, Karolčík, Bízik, Dolník a Kríž. Chýbal nám tam minimálne Milanko Purdeš, no škoda. Finále sa jazdilo na štyri jazdy z ktorých sa hodnotili dve najlepšie.

Vo finále najistejšie jazdy predviedol Matej Matys a tak si aj z Oravy a Slope Style Oravská Lesná 2013 odnáša prvenstvo, vecné ceny od sponzorov, peniaze a večnú slávu. Ďalšie poradie bolo nasledovné. Domáci Lubo Káčerík, ktorý patrí k najlepším skokanom na Orave, tretí Dušan Bízik, štvrtý Matej Dolník, ktorý si na seba musí dávať pozor, takže to vidieť aj na jazdení. Piate miesto Piotr Tokarczyk z Poľska, šieste Dávid Kordiak, siedme Boris Karolčík, ôsme Ján Kulich, deviate Marek Kiš, desiate Tomáš Janík, jedenáste Juro Kaukič, dvanáste Dominik Vrábeľ a dvanáste miesto bral Matúš Máčik. Poľiak Piotr získal ešte Best Trick (nestihli sme postrehnúť, čo to bol za trik).

Slope Style Oravská Lesná sa nám javí skorej ako pohodová session, stretnutie s kamošmi, pojazdenie ako nejaká striktná súťaž. Prekvapila nás veľmi slušná účasť, ktorá ukázala, že jazdci na Slovensku sú. Tešíme sa na ďalší ročník, ktorý bude minimálne taký dobrý ako tento. Treba vychytať pár múch a všetko bude tip top. Večer ešte prebehla afteka, ale keďže vieme, ako to na Orave chodí a že by sme boli nepoužiteľní na druhý deň, tak sme sa jej nezúčastnili. No muselo byť fajne. Dovidenia o rok. Pozrite si fotky od Lully a spomínajte. S pozdravom Boardlife.sk

PS: Ak by ste si chceli pripomenúť minulý ročník sledujt náš report z neho.

 

 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!