Štvrtok 22. Decembra 2011
Autor: Boardlife

2 komentáre

Retro: Trampolína (2006)

Vraciame sa do roku 2006. Zimy ešte boli zimami, mladé slovenské snowboardové nádeje ešte mladí chlapci, ktorým sa začali produkovať hormóny. Aké to bolo v roku 2006? Odkaz tohto článku je však nadčasový. Maťo Blaško mal vtedy len 14 rokov a Maťo Matys 19.

Zima začína nepriaznivo, sneh je akurát tak na ľadovcoch a ty len čumíš na ilegálne stiahnuté snowboardové videá... a kysneš na gauči. Jeseň za oknami - zmizol "fun" a celý aktívny lifestyle. No ale bacha, kamošš, "fun móže byť" aj keď vonku mrholí, môžeš riešiť tvoj snowboardový progres a ozaj sa pri tom skvele zabaviť s partou kamošov, tak ako na svahu. Že kde? Na trampolíne!

::: Pozn. k videu: Maťo Blaško má na nohách pre čo najväčšiu podobnosť so skákaním na snowboarde "pojítko" z oranžovej penoviny. Tento snowbíč je bezpečný a veľmi "zákerný", lebo pri nie dokonale čistom pohybe nôh sa vám snowbíč odtrhne od nohy alebo naopak - prehne sa v strede. :::

V ČOM TI TRAMPOLÍNA POMÔŽE?

1. Naučiť sa čisto rotovať okolo vertikálnej a horizontálnej osi:

Technika rotácie je založená na impulze, ktorý dosiahnete švihom rúk a trupu v smere rotácie. Správny odhad sily švihu a správny smer pohybu v švihu sú veľmi dôležité, aby ste sa nevyosili a nestratili plnú kontrolu nad skokom.

Podobne je nevyhnutné nacvičiť správny timing, t.j. načasovanie odrazu a švihu. Začať švih až vo vzduchu nemá význam, musí sa začať, ešte keď sa dotýkate zeme (snehu, trampolíny atď.). Keď však začnete pohyb rukami príliš skoro a dotiahnete ruky do maximálneho skrutu ešte pred odrazom, celý trup a ruky sa vrátia naspäť do protipohybu a rotáciu naopak brzdia, čo nechceme. Preto je správne načasovanie švihu a odrazu veľmi dôležité.

Poviete si, že skočiť 360-ku na trampolíne je ľahké, ale pozor, účelom je naučiť sa skákať to zakaždým absolútne čisto, bez predčasnej rotácie, akéhokoľvek bloknutia, s kolenami vytiahnutými hore, bez vyosenia či mávania rukami. A to už nie je päťminútová záležitosť.

Na trampolíne môže človek dať veľa pokusov v krátkom čase, čo zrýchli celé učenie. Počas dvoch minút si môžete skúsiť aj 20 - 30 rotácii, zatiaľ čo na snehu za taký čas stihnete možno 2 - 3.

2. Naučiť sa udržať správnu polohu vo vzduchu:

Viete, že udržať stabilnú polohu vo vzduchu najmä v dlhých a vysokých poletoch je dosť náročné. Každá malá chyba pri odraze môže spôsobiť vychýlenie ťažiska tela zo stabilnej polohy a vo vzduchu vás začne otáčať - v lepšom prípade padnete na zadok, alebo ruky, nose, tail, v horšom na hlavu.

Ide o správny odraz a schopnosť udržať vo vzduchu rovnováhu. V našom tele (v hlave) je prístroj, ktorý zaznamenáva polohu nášho tela. Jeho odborný názov je vestibulárny aparát. Funguje ako podobný prístroj v lietadle, ktorý udáva pilotovi, či je lietadlo v horizontálnej polohe, alebo nie. Na rozdiel od tohto prístroj je vestibulárny aparát človeka schopný progresu. To znamená, že ak ho v tréningu stimulujeme rôznymi zmenami polohy, dokáže na ne rýchlejšie reagovať a vysielať signály do jednotlivých častí tela, aby správne reagovalo. Takto je jazdec schopný čím ďalej tým lepšie udržiavať rovnováhu aj pri dlhých letoch vzduchom.

3. Naučiť sa orientácii vo vzduchu:

Súvisí tiež s udržiavaním rovnováhy. Pre jazdca je dôležité, aby sa po rotácii dokázal čo najskôr zorientovať a správne odhadnúť vzdialenosť a sklon dopadu. To sa dá naučiť pri rotáciách na trampolíne, aby sa ti "nezatočila hlava", ale aby si dokázal kontrolovať celý skok až po odjazd.

Pozor, na trampolíne je iný odraz:

Pri cvičení na trampolíne si, ale treba uvedomiť, že odraz z trampolíny, je úplne iný ako na snowboarde. Na trampolíne sa odráža tým, že človek spevní telo a nechá sa vyhodiť pružnou plochou. Na skoku sa jazdec odráža vlastnou silou. Preto je dobré kombinovať cvičenie na trampolíne aj s cvičením odrazov na pevnej zemi. Navyše, na trampolíne sa nenaučíte využívať hrany, to sa dá len na snehu!

AKÉ SKOKY SKÁKAŤ NA TRAMPOLÍNE?

1. Rovné odrazy:

Pri rovných skokoch drž telo spevnené, tuhé. Ruky ti pomáhajú udržiavať rovnováhu. Neskôr ich drž viac dole a pri tele (príprava na grab). Postupne sa snaž dosiahnuť väčšiu výšku a snaž sa dopadávať na to isté miesto. Ak ti to ide, môžeš skúšať pritiahnuť kolená hore - ramená vtedy idú mierne dopredu.

Dobré je zaradiť aj rôzne srandičky ako roznožky, nožničky, zakopnutia, proste všetko, čo ti komplikuje udržiavanie stability vo vzduchu, lebo to znamená, že si zvykáš na čoraz ťažšie situácie a dokážeš sa s nimi vyrovnať.

2. Rotácie o 180°:

Rotácie začneme ľahkými 180-tkami s vystretými nohami do oboch strán. Postupne skúšame nohy krčiť a zároveň rotovať 180°. Rotáciu začíname plynulým pohybom rúk, ramien a hlavy.

3. Rotácie o 360°:

Pri 360-tkách sa učíme správne načasovať odraz a rotáciu tak, aby sa počas rotácie ruky nevracali naspäť, neblokli rotáciu, ale celý čas viedli rotáciu celého tela. Pomáhame si aj otáčaním hlavy do smeru rotácie. Opäť je dôležité skúšať do oboch strán.

4. Vyššie rotácie:

Pri vyšších rotáciách potrebuješ silnejší švih a hlavne väčšiu výšku. Ruky si už pred posledným náskokom priprav do opačnej strany ako budem rotovať, t.j. urob náprah. Vyšší odraz docieliš pritiahnutím kolien pri poslednom výskoku pred odrazom do rotácie.

5. Rotácie cez hlavu:

Rotácie cez hlavu (front a back flip, rodeo, mc twist, atď.) je dobré cvičiť najprv s dopomocou (za ideálnych podmienok človek zvládne salto dopredu a dozadu do 10 minút).

NA ZÁVER:

Neodporúča sa skákať trampolínu tomu, kto je silovo slabý, zanedbaný, pretože môže mať vážne problémy s kĺbami a chrbticou. Telo musí byť dostatočne silné a pevné, aby zvládlo opakované nárazy. Teda najmä pre tých najmladších a najtenších z vás - najprv trochu posilniť najmä chrbát, brucho a nohy a potom skákať.

Bežne sa na trampolínach najprv učia základy obnášajúce aj skoky do sedu, na chrbát, kolená brucho, ktoré majú tiež svoju techniku a je dobré získať už v začiatkoch skúsenosti aj s týmito variantami skokov. 

Hodnotenie:

Komentáre

2 komentáre
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!

Boardlife
Boardlife V BA máš niekoľko možností. Buď dvasnowboardové klube (Frontline a Snuff), alebo gymnastické haly.
Pridané: 08:09 04.01.2012
slondi
slondi a kde sa dostat v BA na trampošku?? dik za info :)
Pridané: 12:35 02.01.2012