Streda 06. Februára 2013
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla
1 komentár

SAS Snowboard Tour 2013 Valča

Kráska a zviera odišli spať a my sme sa vybrali na ďalšiu zastávku SAS Snowboard Tour 2013. Po sklamaní z Donovalov, kde účasť v hlavný mužský pretek nepresiahla 13 jazdiacich, sme čakali minimálne dvojnásobok jazdcov. Však Valča je obľúbená, majú tam príjemný snowpark, tak prečo nie? Ako to nakoniec dopadlo, sa dozviete od našich dievčat Lully a Lenky.

Plán bol klasický. 2. februára bola na pláne mužská časť a 3. februára ženská, detská a juniorská časť. Registrácia a mohlo sa ísť trénovať a jazdiť. Snowpark vo Valči patrí k jedným z najlepších na Slovensku, je nejakým mixom medzi skokovými Donovalmi a jibovou Jasnou. Nájdu sa tu menšie prekážky, vhodné na učenie, ale aj väčšie, určené pre skúsenejších riderov. Čo čakalo jazdcov tentoraz?

Zajibovať si rideri mohli na trojibovej platforme, kde sa nachádzali rovná bedňa, rovná dvojtrubka a kinknutá dvojtrubka. Zo skokov bol k dispozícii na pohárový slopestyle jeden. Stačilo to však na jazdenie, takže žiadny problém. Všetko pekne spravené a hlavne bezpečné. Poďme sa pozrieť na 50 jazdcov nedočkavých jazdenia. 50? Pardon, skoro. Do preteku vo Valči sa registrovalo 13 riderov. Iba? Áno. Na čo sa vyhovoríme teraz. Jasné, na počasie. To bolo naozaj zlé. Pršalo, oblaky, jednoducho zlé počasie na snowboarding. Treba radšej ostať doma na facebúčiku, statusíky a liky posielať. Z trinástky riderov sa nakoniec na štart postavilo len 11.

Kríza súťažného snowboardingu prepukla naplno. Škoda, že tu nie je viac pretekov, kedy by sa dalo povedať, čím to je. Organizáciou? Strediskom? Ľuďmi? Rozhodcami? Alebo čím? Prečo chodí na preteky cca 10 tých istých ľudí? Netušíme a možno aj hej, ale to je už iná básnička. Vráťme sa na preteky. Kvalifikácia sa odjazdila klasickým spôsobom. Dve jazdy a tá lepšia sa rátala. Vidieť bolo slovenskú klasiku a to točenú, 540 elá hop a ktomu aj dáku tú 720 čabajku. Majstro Matej sa snažil vytočiť v kolese šťastia o niečo viac. Poliaci neprišli, takže sa nemusel až tak strachovať. Určite jazdil v pohodke.

Postúpiť mohlo len šesť riderov, šak načo viac. Pravdepodobne sa dočkáme doby, kedy bude kvalifikácia aj semifinále a rovno aj finále. Zatiaľ sme na pol ceste. Šestica postupujúcich bola: Matej Matys, Kubo Brziak (asi boli chalani v USA, keď im to tak dobre ide) Boris Karolčík, Dušan Bízik, Matej Dolník a Lukáš Droppa. Šestica riderov. Krátka pauza a mohlo sa ísť na finále. Nič sa zbytočne nezdržiavalo, keďže dážď riadne močil našich pretekárov, rozhodcov, divákov a ďalšie tisícky zúčastnených.

Finále je tu! Šesticu najlepších poznáme. Teda postupujúcich. Prišla však zásadná zmena. Rideri mali k dispozícii tri jazdy, takže sa očakávali fanatické triky, riskovanie a skúšanie natrénovaných tajných trikov typu Bs double cork 1215 mute grab, alebo aj klasický double frontflip japan grab. Nič z toho sa však nakoniec neudialo. Jazdili sa väčšinou 720°C rotácie a fanatické graby k tomu. Ono je to ťažko  všetko opisovať, treba prísť na akciu, pozrieť sa na jazdenie a spomínať na rok 2001. Všetci mokrí, ale s úsmevom v očiach. Mohlo sa ísť na vyhodnotenie.

Prize money boli klasických 1.000 € pre najlepších. Rideri si ich rozdelili podľa zásluh. Prvý najviac. Kto si chcel tipnúť, kurz na Maťa Matysa bol po uzavretí štartlistu necelých 0,00000000003. My sme si tajne vsadili na neho 2,50€. A VYHRALI sme! Tak ako maťo. Druhý skončil Kubo Brziak, ktorý momentálne jazdí lepšie výsledky. Asi mu tie burgre a milkshakes z USA urobili dobre. Tretie miesto bolo jemné prekvapenie. Kedy mladý Boris Karolčík preskákal starých psov a bral bronz, večnú slávu a 100 panien na izbu. Štvrtý Dušan Bízik, piaty Matej Dolník, ktorému sa zatiaľ nedarí nadviazať na minuloročné úspechy. Šieste miesto Lukáš Droppa. Kompletné výsledky vám prinesieme, keď Rohaj splní svoje povinnosti a pošle nám ich.

Druhý deň prituhlo. Začalo snežiť, husto snežiť. Treba jazdiť pow pow. Na programe však bola druhá časť a to ženská, juniorská a detská tour. Z prvého kola boli len pozitívne ohlasy, takže sme očakávali niečo podobné aj vo Valči. 22 junorov spolu s deťmi a 4 baby. Áno, len štyri. Prečo je to tak? Možná tým, že nie sú prize money a tým pádom opadáva motivácia. Ale snowboaridng nie je o peniazoch baby. Na druhú stranu, ani dievčatá si do nádrže svojich tátošov necikajú... Zdržíme sa vulgarizmov, snáď si toto čítajú aj deti. Ozaj vedia dnešné deti vôbec čítať, alebo len tlačiť „like“? Dokopy 26 jazdcov, čo je aj tak slušné číslo.

Pre deťúrence a pubertiakov boli pripravené dve skokové platformy s menšími kickrami: 156765 metrov a 254747 metrov table (pozdravujem Nanu :) Na brúsenie hrán boli určené bednička a dvojtrubka. Úroveň jazdenia u decák taktiež každým rokom (taktiež??) rastie. Pribúdajú naozaj mladí riders, ako napríklad Samo Jaroš (11), Andrej Ondrejovič (11), Bruno Tatarko (9), Tomáš Gerát (11) a ďalší. Radosť pozerať. Všetci si odjazdili dve jazdy v kvalifikácii a dve jazdy vo finále.

Ako to nakoniec dopadlo? Viete z našej správy, tak si ju znova pozrite. Dáme len prvé miesta. Do 18 rokov bol víťazom Boris Karolčík, do 15 rokov Filip Buľovský a medzi dievčatami to bola Zuzka Medlová. Všetci jazdili spolu, takže sa hecovalia bola sranda a snežilo a jazdilo sa a tak, však viete. Poďme na záver. Druhé kolo SAS Snowboard Tour 2013 je odjazdené. Klesajúci počet jazdcov na pretekoch dáva tušiť, že finálové Štrbské bude o cca osmičke jazdcov, no radi by sme sa mýlili. Vo Valči majú príjemný snowpark, vhodný hlavne na učenie. Detská, ženská a juniorská kategória sa odjazdila a finále mužov bude 9.3. na Štrbskom. Kompletné výsledky detskej čakáme od Erika, keď ich budeme mať, vyhodnotí sa najlepší, najlepšia a mini najlepší.

Zočte fotky od Lully, ktorá vás sfotila aby ste mali radosť. Video by malo pribudnúť nevieme kedy, keďže nebolo z našej produkcie. Snáď čoskoro. Vonku sneží, tak šup jazdiť a robiť dobré meno snowboardingu, lebo snowboarding je láska. Ale už moc kecáme... Díky čau.

Hodnotenie:

Komentáre

1 komentár
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!

JakZ
JakZ Osobne si myslím, že nedostatok jazdcov na súťažiach nie je výsledkom toho, že nie sú jazdci ale nie sú ani tak financie. Som z východu a osobne poznám zo 20 riderov, ktorý sú do snowboardingu zažratí. Pomaličky sa to všetko dostáva aj k nám, no stále je to málo. Stačí, ak sa pozrieme na bratov čechov. Trápi ma otázka, kde sú sponzori? Ako vravím, na Slovensku je veľa talentovaných mladých riderov, no nie sú dostatočné podmienky. Osobne si každú zimu chodím šľapať kopec za mestom, kde keď napadne nejakých 20 čísel si postavím skočík a tu si jazdím ...
Pridané: 21:19 06.02.2013