Štvrtok 29. Septembra 2011
Autor: Boardlife

0 komentárov

Skateboardový sen v Poľsku - Skatepark Leszno

Výstavba skateparkov na Slovensku napreduje, aj keď pomaly, ale napreduje. Počas leta ste sa na Boardlife.sk dozvedeli o niekoľkých nových skateparkcoh, ktoré vyrástli na Slovensku. Či sa jednalo o skateparky z dreva, alebo betónovú plazu. Taktiež sme s radosťou priniesli oznam o skate hale s veľkým H.

Dôkazom budovania skatebaordových miest je hala v Novom Meste nad Váhom, super skatepark v Skalici a Žiline. Nová betónová plaza v Topoľčanoch. Musíme napredovať. Samozrejme tu okrem nových skateparkov máme staršie, rovnako kvalitné. Najväčší betónový skatepark v Košiciach, alebo čerstvo zrekonštruovaný skatepark v Spišskej Novej Vsi.

Čo sa ale deje u našich susedov v Poľsku, je ťažko k uvereniu. Áno Poľsko je oveľa väčšia krajina, ale aj tak. Čo sa podarilo LESZCZYŃSKIE STOWARZYSZENIE SPORTÓW EKSTREMALNYCH - Asociácii extrémnych športov Leszczynski. Asociácia bola založená v roku 2009 a jej hlavnou úlohou bol rozvoj skateboardingu v Leszne (Poľsko). Bez takéhoto združenia by sa jazdci nevedeli napojiť na mestské inštitúcie a pretlačiť svoj „sen“ ďalej. Na konci 90.tych rokov sa v Lešne sa vybudoval prvý sktepark, druhý skatepark bol postavený na jeseň roku 2000. Následne mali v meste ešte niekoľko miest na skateboarding, na ktorých však časom vyrástli obchodné centrá. (pripomína vám to niečo?)

Chalani sa však nevzdali, založili si združenie a išli za svojím snom. Prvým krokom bolo stretnutie sa so zástupcami mesta, predstavenie vízie nového skateparku. Projekt aktívne podporovali aj miestny BMX jazdci. Následne ďalšie stretnutia s predstaviteľmi mesta a spoločné rokovania o mieste a výzore novej skate plazy. Dôležitý bol aktívny prístup mesta a aj samotných jazdcov.

Spoločne si pomocou nápadov Michaela Lukaszewicza a projektantskej firmy navrhli plazu, ktorá spája ulicu a prvky skateparku. Mesto pristúpilo na ich projekt a poskytlo miesto a začalo sa výberové konanie na zhotoviteľa stavby. Na výstavbe sa aktívne podieľal aj samotný Michael Lukaszewicz, ktorý bol v neustále v kontakte so stavbyvedúcim, aby sa predišlo chybám.

A ako to dopadlo, sa môžete presvedčiť prostredníctvom fotiek. Dôležitým poučením je, že keď sa chce, keď má aj mesto snahu zlepšiť podmienky svojich obyvateľov, keď sa ľudia spoja pre spoločnú vec, tak sa dajú sny plniť.

Skateparkový raj v Poľsku sa nachádza v meste Leszno, 519 km od Bratislavy. Ak si chcete pozrieť viacej fotiek z výstavby, prekážok a všetkého možného čo v skateparku nájdete, klikajte na www.lsse.com.pl

Zdroj a fotky z: www.lsse.com.pl 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!