Pondelok 25. Marca 2013
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla
0 komentárov

SlopeStyle Javorina 2013 – krásne spomienky na Martinky

Je to už nejaký ten rok, čo sa pohybujeme a pohybujem na slovenskej snowboardovej scéne. Písať o súčasnosti sa m veľmi nechce o to viac ma teší, že počas slopestyle akcie na Javorine som si tak trocha zaspomínal na staré dobré časy. Ako bolo vtedy a hlavne ako bolo teraz, sa dozviete z reportu.

Martinské hole patrili k baštám slovenského snowboardingu. Pravidelne tam stojí snowpark no a v posledných rokoch hneď dva. Prvý pod šesťsedačkou a druhý, klasický na Javorine. Keď som sa od Pujda dozvedel, že plánujú slopestylovú akciu, bol som rád a začali sa mi vynárať spomienky. Slnko, príjemné jarné počasie, kemp, shaperi Haribo, Štipo, legendy slovenského snowboardingu a my, mladí. Na Martinkách bývalo vždy fajn... ovšem, ak svietilo slnko. Dosť spomienok na časy dávno minulé. Vlastne ešte jedna. Na parkáči stretávam v DC dodávke okrem Korku aj Hariba (Miša Homolu). Haribo je legenda Martiniek, ktorého som zo 5 rokov na živo nevidel. V aute spolu spomíname a dokonca má Haribo pri sebe leták s pozvánkou na snb camp, ktorý sa konal v roku 2005.

Dosť nostalgie. Slnko nádherne svieti a my sa spúšťame na Javorinu. Všetko je v príprave. Korka rozkladá svoj DC, GNU, LibTech cirkus v ktorom si budete môcť otestovať tie najlepšie kúsky od spomenutých značiek. Korka vám ku každej doske poskytne katalógový komentár doplnený o technické parametre a funkčné vlastnosti dosiek. Chodiaca encyklopédia. Práve na takejto testovačke je ideálna možnosť vyskúšať si model dosky, ktorý chcete o rok jazdiť. Okrem toho sa pripravujú repárky, hudba a aj samotní jazdci.

Snowpark na Martinkách je príjemný. Na začiatku jazdcov čaká mini skok, vhodný na skúšanie mini rotácií. Za ním nasleduje gapová rovná vŕ rúra, druhý skok s table cca 4 metre a následne veľký kicker s table cca 8 metrov. Zo začiatku budí strach, no po prvých testovacích jazdách Mišo Husár dokazuje, že je jazditeľný a frflať sa neoplatí. Záver parku tvorila dvojtrubka na vyššej platforme. Ehm, vyššej, pamätám si doby, kedy sa vyššia považovala bránka v trojmetrovej výške a nikto si ju nedovolil dávať 50-50. Park končil dvoma snehovými prekážkami a jednou dlhšou bedňou. Všetko sa dalo pohode jazdiť. Do súťaže sa rátali však len úvodná rúra, dva skoky a záverečná dvojtrubka.

Registrácia, vyše dvadsať päť riderov, medzi ktorými nechýbali ani maldí a baby. Išlo hlavne o jazdcov z okolia Martina a taktiež o stálice, ktoré sa na holiach pohybujú pravidelne. Počasie občas zaštrajkovalo a tak sa objavili mraky, ktoré vydržali zopár desiatok minút a znova ich vystriedalo slnko. Systém pretekou bol úplne pohodový. Jam, jazdenie, pohodička, žiadny stres. Nešlo o klasickú súťaž, skorej také stretnutie s ľuďmi a jazdenie. Celý deň sa klasicky aj čo to konzumovalo, takže nálada každým dúškom gradovala.

Pomaly sme sa prepracovali do finále. Jazdilo ho osem, alebo aj viac riderov, dokonca sa zúčastnil aj Mišo Husár, starajúci sa s kamošmi o snowpark. Mišo bol kandidátom na hlavnú cenu Best Tricku, čo bolo luxusné auto na vždy. Taktiež aj kandidátom na prvenstvo. Do finále postupovali aj Koridak, Karolčík, Janík, Bízik, Bajza, Ondrejovič a tak ďalej. Vidieť sme mohli viacero zaujímavých držiek, ale aj štýlových trikov. Veľkého skoku sa väčšina riderov bála a tak hopsali z bočného kickra. Záver finále vygradoval Best Trickom, kde sa treli Mišo Husár a Tomáš Ondrejovič. Tomášovi sa nakoniec na prasknutej doske podaril ustáť double backflip. Áno nevídané. Dvakrát salto vzad. neskutočné.

Najviac sa však zadarilo mladému Dávidovi Koridakovi, ktorý napreduje súťaž od súťaže. Underflipy naopak, štýlové koprcky s corkom. Prvenstvo bolo jasné. Druhé miesto by si určite vyjazdil Mišo Husár, za najštýlovejší jibing a taktiež za veľké Bs 720 na poslednom skoku. Keďže však jazdil mimo súťaže a dal možnosť aj iným, nebol hodnotený. Druhé miesto si tak vyjazdil ďalší mladík, Boris Karolčík. Medzi mlaďasmi do 15 rokov dominoval Patrik „Mrkva“ Švondra. Samozrejme že na Martinkách jazdia aj baby. Najviac sa chalanom páčila Dida Görögová pred Ivanou Rákoczyovou a Luciou Jamborovou. Výsledky sledujte v našej news.

Celý deň sa jazdilo, grilovali klobásky mäsko, testovalo, zabávalo, chillovalo, občas aj popíjalo varené vínko. Jednoducho príjemná akcia na Martinských holiach. Blížil sa záver dna a tak sme sa pobrali zo svahu, no nie domov. Kto ostal a vydržal, užil si fanatickú party v apreskičku, kde sa veľa pilo, občas aj bilo a hlavne tancovalo a vyzliekalo. Nepovieme kto, bol skoro dohola, ale bolo to zaujímavé, nečakané a na hranici. Tak ako za starých čias.

Zase sme si užili príjemný víkend na holiach, stratli starých kamarátov, pokecali, zabavili sa a aj zajazdili. Pozrite si fotky, ktoré cvakla naša fotografka Lulla. Spomínajte s nami a dúfam, že sa na holiach uvidíme ešte počas tejto sezóny. Dovidenia.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!