Utorok 21. Februára 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Robo a Lulla
0 komentárov

Sony Ericsson Snowboard Fest 2012 - časť 2.

Včera sme vám predstavili prvú časť reportu s videom od Roba a fotkami od Mata Rendeka, video si pripomenieme a k druhej časti reportu pripojíme postrehy a hlavne fotky od Lully. Najkrajšie spomienky.

Semifinále, 20 jazdcov jedna divoká karta v podobe minuloročného víťaza Isaka Björnströma. Nasledoval vážnejší snowboarding. Systém bol nasledovný. Hodina a pol jam, jazdec hlási dva triky, ktoré chce aby mu judges bodovali. Z nich sa berie ten lepší. Jednoduché a predsa nie tak ľahké. Vybrať si správnu stratégiu je veľké umenie, resp. jazdec si musí veriť a mať triky najazdené na 100%. V semifinále sme boli svedkami prvého megatriku, ktorý väčšina z nás pozná z youtube. Switch Backside 1080 vo výške a na čistú dosku. Kto? Jorn Simen Aaboe. Nenápadný mladík v kukle. Bum. 

Ďalším top hodnoteným trikom bol FS 1080 melon v podaní Alexa De La Torre. Celkovo rotácie o 1080° boli v semifinále často vídaným trikom. Oko divákov, ktorých bolo na Donovaloch (cca 1500) o čosi menej ako na Drienici, ale za to urobili veľmi príjemnú atmosféru, potešili aj BS 900 mute by Chris Kröll, Cab 900 od TT ho (Tomáša Tuzara), Fs 1080 by Aljoša Krivec. Postupoval aj Maťo Matys s trikmi Cab 900 nosegrab v super výške a s čistým dopadom. BS 900 však už taká čistá nebola, našťastie sa rátal len jeden trik.

Smolu vo semifinále si vyžralo viacero jazdcov. Pre mňa osobne to bol Petr Horák z Čiech, ktorý točí nádhernú BS 1080 doublecork. Horis si ju skúsil na nečisto, teda nezahlásil bodovaný trik. Trik nádherne odišiel. Následne si ďalšie dve jazdy zahlásil ako bodované, no bohužiaľ trik, ktorý má dá sa povedať na gule, nevrátil na čisto. Bodový zisk z dvoch ťažkých trikov, ale s pádmi nestačili na postup, ale len na celkové 13 miesto. Horíís! Sakra. Ďalším Čechom v semi bol letec Honza Nečas, ktorý lietal vysoko a hlavne ďaleko. Obrovská BS 900 ho posunula do finále. Semifinále neprialo minuloročnému víťazovi Isakovi Björnströmovi, ktorý neodišiel dve FS 900 tailgrab. Celkovo však bolo semifinále na vysokej jazdeckej úrovni. Okrem jedného jazdca bolo cca 8 riderov na skoro rovnakej jazdeckej úrovni. Rozhodovala čistota pri dopade, prevedenie triku, výška, technická náročnosť. Do finále sa mohlo a muselo dostať 10 najlepších riderov.

Medzi jednotlivými kolami obecenstvo zabávali komentátori z Fun rádia. Zaujímavá bola hlavne divácka súťaž o mobilné telefóny Sony Ericsson v ktorej trebalo imaginárne zajazdiť čo najlepšie freestylové jazdy. Veľká švanda sledovať ľudí ako skáču hore dole po svahu, ako by mali zapnutú dosku. K tomu kotrmelce, premety, rôzne čudné polohy a pózy. Gratulujeme aj Feyovi, ktorému sa za skvelú skoro brake jazdu podarilo vyhrať mobli.

Slnko zapadlo, led lampy začali pracovať naplno. Večerné finále prichádza! 10 najlepších jazdcov: Trym Nordgaard, Jan Nečas, Jorn Simen Aaboe, Mario Wanger, Chris Kroll, Aljosa Krivec, Alex De La Torre, Matej Matys, Peter Podlogar, Patrik Cinca. Top 10 a tri jazdy. Dve najlepšie sa brali do score. Samozrejme nemohli byť také isté. Ak si dobre pamätám, finále začal Maťo Matys so svojou Cab 900 v hustej výške a jeho signature štýlom. O Maťovi Matysovi si povieme v nasledujúcom samostatnom odstavci. K tomu pridal ešte BS 7, ktorá však bola prevedená trocha kŕčovito. Pri treťom pokuse Maťo padol. Za blýskania bleskov fotografov a večernej atmosféry sa jazdcom skákalo isto dobre. My na judge mostíku sme cítili zimomriavky z neskutočného jazdenia. Začnem odzadu. Chris Kröll jazdil veľmi štýlovo, bohužiaľ jeho FS 7, BS 7 a 9 neboli vôbec čisté. Veľká škoda. Patric Cinca bol ďalším zaujímavým jazdcom. Skákal FS 10 a 12 a to z prednej hrany, čo sa tak často nevidí. Avšak taktiež neustáte na čisto.

Peter Podlogar zo Slovinska vsadil na BS 7 a 9. Vyšla mu jedna mutovaná 9 ktorú odišiel vysoko a ďaleko, na lepšie hodnotenie to v prípade jedného čistého triku nestačilo. Alex De La Torre skúšal FS 10, ktorú nepoložil čisto a 2x BS 7. Vyšla mu posledná. Dostávame sa k prvej 5-ke. Honza Nečas jazdil celý deň veľké výšky a vo finále sa to nemenilo. BS 9, BS rodeo k hviezdam. Kombinácia dvoch ustátych trikov vo veľkej výške a štýle mu zabezpečili 5. miesto. Honza má najazdených mnoho doublov, škoda že sme ich nevideli, snáď nabudúce. Trym Nordgaard, fajn týpek z Nórska rotoval veľké veci. BS 10 a 12. Hlavne posledná 1260ky bola asi druhým najlepším trikom. Vysoko grabnutá a na gule dopadnutá. Mario Wanger z Rakúska mal tri úspešné triky a to FS 10 melon a Bs 7 doublegrab v naj štýle a FS 540 indyčko. Mňamky! Aljosa Krivec si poradil s dvoma trikmi. Hlavne nehorázna FS 10 indy bola ako z učebnice štýlu, výšky a čistoty dopadu. Skúšal aj BS 12 doblecork, ale ten mu nevyšiel, no BS 1260 mute áno. A nakoniec to najlepšie. Jorn Simen Aaboe. Čo viac napísať k tomuto chalankovi? Switch Backside 1080 double cork ako oči! K tomu pridal double backflip 180, alebo také neskoré double ródejko. No jednoducho jeho štýl a fantastické prevedenie. O prvom mieste od tréningu nebolo pochýb.

Ako som napísal na začiatku, vrátime sa k Maťovi Matysovi. Ide mu už zopár mesiacov karta. Slovenský pohár drtí neskutočným prehľadom, úspechy pridal aj z FIS Europa Cup v Brande. Ukázal zopár nových trikov, aj keď nie na Donovaloch, počas konania SESF 2012. Maťo ako jediný Slovák postúpil z kvalifikácie a aj zo semifinále. Jazdil medzi veľkými menami a veľkými trikmi a nestratil sa. Treba mať najazdené triky na gule, tak ako to predviedol práve Maťo. Jeho dva signature triky Cab 9 a BS 7 mu vyniesli fantastickú šiestu pozíciu. Je fajn vidieť, že aspoň niekto sa v silnej konkurencii top jazdcov nestratí. Maťovi gratulujeme a prajeme ďalšie úspechy. Samozrejme tým nechceme nejako znevažovať jazdenie ďalších troch Slovákov. Určite si zaslúžia rešpekt. SESF na Donovaloch im dal veľké skúsenosti.

Finále dodržalo tradíciu z minulého roka a videli sme bodovať slečnu so štýlovým vrtením pozadia a dokonca burácajúcich divákov potešila dvoma krásnymi, vztýčenými bradavkami na jej pevnej hrudi. :) Na záver si jazdci dopriali dve fínske jazdy, ako showku pre divákov a rozlúčkový pozdrav všetkým, čo sa na akcii zúčastnili. Ďakujeme! Ako býva zvykom na takýchto akciách, nič sa nenaťahuje a ide sa na vyhlásenie, ktoré bolo taktiež veľkolepé. Mobili, šampanské, rozhovory, fotky, všetko čo k tomu patrí.

Sony Ericsson Snowboard Fest sa skončil, teda jeho jazdecká časť. Nové prostredie pridalo na zaujímavosti. Snow Park Donovaly musia byť určite spokojné s takou megaakciou, ktorá je len jedna na Slovensku. Áno, bolo menej divákov ako na Drienici, ale atmosféra bola rovnako skvelá! – na prvý rok naozaj slušná účasť! Stále je čo zlepšovať, vedia to organizátori, jazdci a vlastne všetci. Po vyhlásení rýchla večera, keďže sa ručička blížila k 23 hodine, sprcha a prichystať sa na party. Pár shotov domácej 52% hrušky a ešte párminutový spánok, pred odchodom na afterku. Party sa konala v Stodole, kde zahrali Dj Junior, (nie ten z Funka, ale ten lepší:) a Dj Ľudko Snovák, ktorý popri shapovaní, speakovaní stíha aj hrať. Ja som sa bohužiaľ na afterku nedostal, nie že by som sa nezobudil po pár shotoch domácej, lenže vyčerpanosť si žiada obete. (alebo mi chýbal Milanko?) Verím a viem, že bola super, tak ako to vždy býva.

Na koniec, ale nie na posledy. Chcem sa za seba (judge) a aj za redakciu (www.boardlife.sk) poďakovať organizátorom Jožovi Murínovi a Slavovi Kapovi za skvelý event, ktorý organizujú každým rokom na Slovensku a ja aspoň raz nemusím chodiť na kvalitný európsky snowboarding k susedom do Čiech. Ďakujeme samozrejme všetkým, čo stoja za organizáciou eventu. Divákom že prišli, jazdcom že ukázali krásnu tvár snowboardingu. Stredisku, že sa nezľaklo tak veľkej a prestížnej akcie akou Sony Ericsson Snowboard Fest s 4*TTR je. Partnerom, sponzorom atď.. Dosť bolo ďakovačky. Pozrite si fotky od Mata Rendeka, Lully, Pabla a video od Roba Ludrovského. Sme hrdí na to, že môžeme prezentovať takúto akciu na našich stránkach. Dovidenia o rok!

TOP 10 ZO SONY ERICSSON SNOWBOARD FESTU 2012 NÁJDETE V NAŠEJ SRPÁVE.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!