Utorok 22. Februára 2011
Autor: Kristián
Foto-video: Photopablito, Lip
0 komentárov

Sony Ericsson Snowboard Fest Drienica 2011

Neznášam začiatky, už som to písal. Ako začať? Počasím? Miestom? Názvom? Ale však to je jedno. O tom, že Sony Ericsson Snowboard Fest na Drienici je jednou z najlepších akcií na Slovensku pochybuje, už len málokto. Jedno malé stredisko neďaleko Sabinova (áno, to je to mesto na východe Slovenska, kde by ste kopce až tak nečakali) už každoročne víta tých najlepších jazdcov, nie len zo Slovenska. Ako to vyzeralo na 11. ročníku Snowboard Festu sa dozviete tu.

Doma ma pickupuje Pablo, na letisku pickupujeme Alessandra. Náš cieľ je 440 km od Bratislavy, smer východ. Prejdeš prvé „hory“ pri Žiline, aj tie ďalšie pri Martine. Smeruješ na Mikuláš. Hory sa dvíhajú. Chopok, Poprad a znova plochejšia oblasť. Diaľnica končí, stále čakám, kedy tam už budeme. Odbočka z hlavnej cesty, smer Hemanovce, Sabinov. V Sabinove nás navigácia mätie a dostávame sa do temného gheta. Dvaja, štyria, desiati, dvadsiati... hlúčik našich opálenejších spoluobčanov sa zväčšuje. Pablo dupe na plyn, Alessandor spí a mňa zalieva pot. Ok, hlavná cesta, prvá značka – Drienica. Odbočka a dupačka hore.

Ok, sme tam – Drienica. Miesto konania najväčších snb pretekov na Slovensku. Hlavne čo sa týka počtu riderov zo zahraničia a počtu divákov. Jedinou konkurenciou SNB Festu na Drienici bolo v posledných rokoch Skoč Sy. Bohužiaľ do dnes ostal len SNB Fest. Ubytovanie, vínko, spánok. Ráno nás čaká veľká snowboardová akcia. Pomaly prichádzajú aj jazdci. Najprv zopár zo Slovenska, Čiech. Neskôr z Poľska a ďalších krajín. Už teraz sa teším. Ešte sa ideme pozrieť na skok. 17m poctivých. Dopad fajný, kicker tiež. Určite patrí k tým najlepším na Slovensku, keď ich tu máme toľko. Haha. Ozaj, stavbyvedúcim bol Ľudko Snovák, keby ho chcel náhodou niekto pochváliť. V piatok prebehne ešte rýchly tréning. Večer riders meeting, pár slov od organizátorov Slava a Mura. Víno, pivo, malibu, spať.

Sobota ráno. Raňajky. Na Drienici sa všetko objednáva double. Double miešané vajíčka, double volské oká. Lebo z jednej porcie (miešané vajcia 88g – 0,90€) sa asi nenaje nikto. A na východe sa normálne vodka nepije. Minimálne dvojitá. Počasie nie je úplne ideálne, ale našťastie neprší. Vychytať v poslednej dobe počasie je veľké lotto. Niečo po 12 hod začína tréning. Jazdci v dresoch sa začínajú motať okolo celého veľkého dopadu a priestoru pod ním. Medzitým už skoro ráno vybalili svoje veci chalani z Quiksilveru, GNU, Roxy a Dakine. Požičať si môžete dosky, snowskejta, navoskovať vašu suchú dosku. Všetko pekne obrendované, uhladené, tip top. Dobré promo je viac než zlé promo.

Tréning. Jazdci. Na Sony Ericsson Snowboard Fest 2011 sa prihlásilo dokopy 37 top jazdcov. Dvaja meškajúci (Dróty a Huso) majú smolu, prišli o 15 min neskôr, stačilo zavolať. Medzi registrovanými jazdcami je 7 Švédov, jeden Nemecký-Švajčiar, 7 Poliakov, dvaja Fíni, 8 Čechov, dvaja Slovinci a ostatné domáci. Uff, mega nabitá zostavička v malom stredisku na Slovensku. Medzi menami nechýba minuloročný víťaz Alessandro Boyens (GER), Isak Björnstöm (SWE), Roman Dlauhý (CZE), Viktor Höglund (SWE), Petr Horák (CZE), bratia Kaňurkovci (CZE), Philip Landmark (SWE), Ján Nečas (CZE), Michal Ligotski, Wojtek Pajak (PL) + ďalší a top slovenská snb špička. Po tréningu dostáva šancu aj Mišo Husár, keďže Tomasz Dara z Poľska odstúpil. V kameň-papier-nožnice bitke Dróty – Huso o jazdenie vyhral Huso. Diváci postávali, alebo testovali dosky, poprípade pálené s Monstrom.

Tréning prebiehal v poriadku, jazdci si checkli speed, skok dopad. Našťastie nefúka, ako predpovedal Ilko. Ani neprší, ale pomaly začína posnežovať. Kvalifikácia sa ide formou 1,5 hodinového jamu, kde je podmienkou otočenie minimálne čistej 540°. Z 37 jazdcov ju nedali traja: Matej Anderko, Maroš Mucha posielajúc minimálne Fs rodeo 540 z prednej hrany a ani Švéd Linus Krohn. Linusa je nám ľúto, keďže stále trápil sedmičkové rotácie a jeho harakiri štýl nám bude v semi chýbať. Na svahu pribúdajú ľudia. Muzika vyhráva, škoda že Ľudko Snovák sa musí starať o speaking. Pomáha mu Lanči. Všetko ide ako po masle, našťastie žiadne zranenie.

Semifinále – Všetci čo ustáli 540°, sa tešia. Ide sa na dve hlásené a bodované jazdy. Čas je hodina. Veľa ľudí však zle odhadlo svoju aktuálnu formu a hlásené triky neodchádzali. Bohužiaľ, finále je určené len pre tých najlepších. A vlastne našťastie. Prekvapujúco do finále nepostúpili Roman Dlauhý, Wojtek Pajak, Peter Horák, ktorý si dal v kvalifikácii Quiksilver Best Trick a to Bs 1080° double cork. Veľká škoda, že ho už v semifinále nezopakoval na čistotu. Nepostúpil ani horúci kandidát na top priečky – Aljosa Krivec, obe hlásené jazdy padol. Do finále však nepostúpil ani jeden Slovák, čo bola škoda. Postúpili však: Askmyr (Fs 900 nosegrab), Höglund (Bs 7 a Bs 9), Landmark (Fs 10 a Bs 7), Mikyska (Bs 7 a Fs 7), Larsson (Cab 9 a Bs 7), Mobärg (Bs 7 a Cab 9), Björström (SwBs 9, Fs 9), Nečas (Bs 7, Rodeo), M. Kaňurek (Bs7 a 2xBackflip), Boyens (Cab 9 a Bs7).

Finále sa začínalo za menšieho šera. Posnežovanie pomaly ustávalo. Finále trvalo niečo cez pol hodinu a finalisti mali 3 jazdy, z ktorých sa im dve lepšie počítali. Vychytávkou bolo ukazovanie orientačného (pripomínam orientačného) score príjemnou babenkou, ktorá vyšla na table len v čižmách, v spodnom a vrchnom diele plaviek. Budúci rok snáď bude aj bez toho vrchného :) Jazdilo sa naozaj pekelne, ale na jazdcoch bola vidieť únava z celého dňa. Počet ustátych trikov klesal. Stúpal však počet divákov. Podľa organizátora ich bolo okolo štyroch tisíc.

Najlepšie vyšlo finále Isakovi Björströmovi zo Švédska, keď zabil Switch Baskside 900° v najväčšom štýle a aj ďalší bodovaný trik Fs 1080°. Mega a prvé miesto! Druhý Felix Mobärg (SWE) s Bs 900 a Fs 1080 na istotu. Tretí skončil Ján Nečas (CZ) s double backflipom v nenormálnej výške a Fs 1080. škoda čistoty dopadnutých trikov. Z takej výšky sa však veľmi ťažko dopadá. Štvrté miesto Niklas Aksmyr (SWE) s Fs a Bs 9. Piate miesto Martin Kaňurek a jeho životný výkon na 4* preteku – double backflip na istotu a Bs 720. Šieste miesto Viktor Höglund (SWE), siedmy Philip Landmark (SWE) a tak ďalej. Veľkú smolu mal Alessandro Boynes, ktorý ustál len jeden trik a tak skončil na poslednom mieste. Únava hrala svoje. Finále bolo na top úrovni. Bodové rozdiely medzi druhým a ôsmim boli extrémne malé. Surf Quiksilver za Best Trick celého dňa dostal Petr Horák za Bs 1080° double cork, bez komentára.

Toť vše zo športovej stránky. Teda ešte malé zhodnotenie. Najlepšia veľká snb akcia na Slovensku v tomto roku, najlepší jazdci, najlepšie triky, najlepšia organizácia, najviac divákov, najviac opitých ľudí na m2. To bol Sony Ericsson Snowboard Fest 2011 na Drienici. Pýtame sa, kam až sa dajú posunúť hranice eventu budúci rok? Čo pre nás organizátor pripraví? Priestor na posúvanie kvality tu stále je. Nechajme sa prekvapiť. Poďakovanie patrí všetkým čo neostali doma a prišli, divákom, jazdcom, organizátorom, stredisku, sponzorom, šejperom a vlastne všetkým, kto sa nejako o akciu pričinili. Večer prebehla aj afterka, kde zahral Dj Junior s dopomocou Dj Miro Šmajda aka Drótyho. Aj sa oslavovalo – živijó, živijó... kto mal narodky, nie je podstatné. Žúrovalo sa do skorých ranných hodín. Zbaliť sa, double praženica a double dlhá cesta domou. Díky čau o rok.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!