Sony Xperia Snowboard Fest 2014 – Štrbské Pleso znova zažilo skvelé jazdenie
Streda 19. Februára 2014
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla, Števo Kurilla, Martin Mikl
0 komentárov

Sony Xperia Snowboard Fest 2014 – Štrbské Pleso znova zažilo skvelé jazdenie

Neveril som že nasneží, neveril som, že sa chalanom podarí postaviť riadny skok, neveril som, že príde veľa jazdcov, neveril som... Ale dúfal. Nakoniec všetko dobre dopadlo. Pomohla príroda, stredisko Štrbské Pleso a hlavne úsilie ľudí.... Možno netradičný začiatok, ale tak to vidím. Vráťme sa však na začiatok. Dva týždne pred termínom akcie začína konečne mrznúť...

Sony Xperia Snowboard Fest 2014

Všetci sme sa modlili za mínusové teploty a sneženie, aspoň malú nádej, že sa to do 14. februára stihne. Pekný by to bol darček na Valentína. Ako isto viete, podarilo sa, aj keď s komplikáciami, na hranici smrti od vyčerpania chalanov, čo stavali, frézovali, ratrakovali, lopatovali, vešali a iné ali.. Vidieť, ako sa na kicker prikladá šalung a následne plní polozmrznutou drťou, je naozaj zaujímavé. Je piatok večer a prichádzajúci jazdci si môžu dať tréning.

Nakoniec sa číslo ustálilo na 37 jazdcov z krajín ako Švédsko, Fínsko, Švajčiarsko, Poľsko, Česko, Slovensko, Slovinsko, Nemecko, Rakúsko, Bulharsko, Taliansko, Francúzsko a Nórsko. Niektoré mená na štartliste mi boli známe, iné nie. V piatok večer prebehlo tréning, kde si mali možnosť jazdci skúsiť skok. Prvé jazdy boli airovačky, no neskôr sa pridali prvé rotácie. Večer si ešte jazdci na riders meetingu odhlasovali väčší pop, aby sa im príjemne lietalo. Aby ste mali zhruba predstavu kto prišiel, menujem: Markus Olimstad (NOR), Mans Hedberg (SWE), bratia Porkertovci (CZE), Alessandro Boyens (GER), Roni Rintala (FIN), Alexsi Partanen (FIN), Tuomas Pohjonen (FIN), Jam Kanurek (CZE), Abbe Hjellstroem (SWE), Joakim Eriksson (SWE), Peter Podgolar (SLO), Martin Mikyska (CZE), Dušan Kříž (CZE), Nuutti Niemela (FIN), Martin Kalliola (FIN), Petr Horák (CZE), Piotr Janosz (POL), Matej Matys (SVK). Matej bol jediným Slovákom, ktorý sa postavil na štart pretekov. Skok si však na tréningu skúsili Dávid Koridak a Boris Karolčík.

Piatok odžúrovaný a vôbec že nie silent, tréning odjazdený a taktiež to tam riadne hučalo. Škoda, že sa ho nezúčastnil Matej Matys a nemohol sa tak dôkladnejšie pripraviť na kvalifikačné jazdenie. Mohlo sa ísť spokojne spať, keďže nás čakal náročný súťažný sobotňajší deň. Ešte sa však vrátim ku stavaniu skoku. Myslím si, že to bol heroický výkon všetkých zúčastnených. Robilo sa celé dni aj noci jeden deň počasie a sneh ideálne, no nasledujúci úplná katastrofa. Postaviť obrovskú kopu, na nej skok s table 20 metrov, je riadna fuška. Nakoniec sa to zvládlo perfektne!

Pokračovaním minuloročnej novinky bola „detská škôlka“ Young Stars. Deti sú naša budúcnosť a tak k tomu pristupuje aj organizátor. Že neviete o čo sa jedná? O vaše dieťa sa v snowboardovej škole postarali Baša Števulová, Juro Boďa a Martin „Kriaky“ Petráš. Zoznámili ich s doskou a snowboardingom, naučili prvé pohyby, zabavili. Kopec srandy. Odmenou pre všetkých bol detský úsmev a radosť z pohybu. Stačí sa pozrieť na fotky, ktoré to potvrdzujú. Ďalšou neprehliadnuteľnou novinkou bola veľká obrazovka, na ktorej počas dňa chodili rôzne upútavky a počas súťaže zostrih jazdenia jazdcov, ich bodové ohodnotenie a ďalšie rôzne grafiky. Veľmi dobrá voľba a dúfam, že sa zachová aj do budúcich ročníkov. Poďme na jazdenie.

Zmena nastala aj vo formáte. Už sa nešla kvalifikácia o rotáciu 720°, ale jazdci sa podľa ich postavenia v TTR rebríčku rozdelili do dvoch heatov z ktorých postupovali piati najlepší (z každého) do finále. Dôvod tohto kroku bol jednoduchý, množstvo jazdcov. Samotné jazdenie začínalo niečo okolo 15.00 tréningom prvého heatu a následnou kvalifikáciou heatu číslo 1. V prvom heate sme videli slušné jazdenie v podaní Petra Podlogara s trikom ako Bs 900 mute, Carlosa Gerbera s Fs 1080 doublecork, Dušana Kříža so SwBs 900, Nuuttiho Niemelu s obrovskou Fs 1080, Martina Kalliolu s Fs 1080, Daniela Porkerta s nádhernou 720. Blysol sa aj Matej Matys, štýlová Bs 720 mu však nestačila na postup. Chýbali mu len 2 body (z 300) na piatu postupovú priečku. Veľká škoda. Zaujal ešte poľský rider Adrian Smardz, ktorý ževraj figuroval v Transworld Snowboarding best crash rebríčku v prvej desiatke. Dosť sme sa s ostatnými judges na tomto ocenení nasmiali, až kým sa Adrian nerozbil o table.. Nuž, právom je v tom rebríčku. Postupujúci do finále: Carlos Gerber (SUI), Peter Podlogar (SLO), Nuutti Niemela (FIN), Martin Kalliola (FIN), Dušan Kříž (CZE).

Druhý heat bol neskutočne napráskaný. Úroveň o level vyššia! Triky sú toho dôkazom: Markus Olimstad (NOR) Bs 1080 doublecork a Bs 12 doublecork v neskutočnom štýle, výške a dopade. Mans Hedberg (SWE) Fs 1080 doublecork, Bror Vebjorn Steen (NOR) Bs 1080 doublecork, Ole Hagen (NOR) Fs double rodeo najvyššie na svete. Aleksi Partanen (FIN) ďalšie obrovské double rodeo, Tuomas Pohjonen (FIN) Fs 1080, Honza Kaňurek Sw double backflip. Skvelá skupina. Bohužiaľ postúpiť mohlo len 5 najlepších a boli to: Mans Hedberg (SWE), Tuomas Pohjonen (FIN), Markus Olimstad (NOR), Bror Vebjorn Steen (NOR) a Ole Hagen (NOR).

Rýchla pauza na občerstvenie, vypustenie predchádzajúceho občerstvenia a pomaly sa usadiť a pripraviť sa na finále. Ďalšou novinkou, ktorá možno nebola viditeľná pre bežného diváka, bolo zrýchlenie práce judges, keďže asistentke Lenke pribudol tablet Sony Xperia Z. Priemer v sekunde, zoradenie v ďalšej. Veľké skúsenosti a zákulisné info priniesol Iztok Sumatic, ktorý odrozhodoval sloepstyle a rampu na ZOH 2014 v Soči a na SXSF bol hlavným judge. Počas prestávky zrazu zhasli svetlá a niekto zapálil červené svetlice. Za dunenia bubnov sa rozsvecovala jedna po druhej. Veľké divadlo pripravili organizátori pre divákov, jazdcov a každého, kto bol v sobotu na Plese. Bubnovaním sme privítali finále a desiatku najlepších.

Finále, dunenie bubnov, diváci v tlaku a jazdci v ešte väčšom. Tri jazdy, do úvahy sa brali dve najlepšie. Poďme na to! Každému z jazdcov nejaká tá jazda vyšla, a nejakú pokazil. Poradie sa počas celého veľkolepého finále menilo a nikto si nebol istý do posledného skoku. Začneme od konca10. miesto Hagen Ole (NOR), 9. miesto Dušan Kříž (CZE). Jazdil svoje Switch Backsides, ktoré však neodchádzal, aj tak príjemné jazdenie. 8. miesto Martin Kalliola (FIN) Skúšal Fs 10 double a Cab double underflip, no na čisto mu nič z toho nevyšlo. 7. miesto Peter Podlogar (SLO) Bs 900 na fajnotku a Cab 7,5 s malými chybami. 6. miesto Nuutti Niemela (FIN) C9 stalefish a Fs 10. Začína sa rotovať. 5. miesto Carlos Gerber (SUI) mocná a grabovaná Fs 1080 a taktiež parádny, aj keď nie čistý SwBs 900. 4. miesto Bror Vebjorn Steen (NOR) rotoval Cab double underflipy, Cab 1080 doublecork. Poďme na prvú trojku. 3. miesto Markus Olimstad (NOR) s trikmi ako Bs 1260 doublekork z neba rovno na dosku, k tomu Cab double underflipa. 2. miesto Tuomas Pohjonen (FIN) jazdil Fs 1080 a SwBs 900 v riadnom štýle. No a víťaz. Stal sa ním Švéd Mans Hedberg, ktorý rotoval Bs a Fs doublecorkované 1080 vo výške, štýle a riadnoe stompnutom dopade. Je tažko opisovať triky, takéto niečo treba zažiť na vlasntnú kožu, uši a oči. Skvelú finálovú atmosféru podčiarky fínske jazdy finálovej desiatky. Veľkolepý záver!

Záver. Ďalší skvelý ročník Snowboard Festu, jazdenie na vysokej európskej úrovni, množstvo divákov, skvelá atmosféra. Množstvo noviniek, kopec zážitkov, jednoducho skvelý víkend na Štrbskom Plese. Samozrejme nesmela chýbať ani afterka vo vlniacej sa telocvični, kde svoje pecky odpálili Dj Apko, Djs EmoNoizBoys a Dj Jazzy. Ale to už je iný príbeh :) Ďakujeme organizátorom, že aspoň raz do roka nemusíme ísť kvôli kvalitnému snowboardingu a akcii do zahraničia a že to už ťahajú 14. rokov. Tešíme sa na budúci 15. ročník, ktorý musí byť MOĽ (mimo oblasť ľudstva). Vychutnajte si fotky od Lully, video od Števa Kurillu a Martina Mikla. Dovidenia na horách.

PS: Kto našiel moje pipe rukavice Dakine, nech mi dá vedieť. Dík :)

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!