Surfový sviatok Quiksilver Pro France 2014
Štvrtok 09. Októbra 2014
Autor: Feelip
Foto-video: aspworldtour.com
0 komentárov

Surfový sviatok Quiksilver Pro France 2014

Quiksilver a Roxy Pro France sú každoročne jedným z najdôležitejších podujatí sezóny v rámci ASP World Championship Tour. Po tejto zastávke totiž v kalendári ostávajú už iba dve destinácie a preto sa práve vo Francúzsku často rozhoduje o tom, kto pôjde do záverečných bojov o titul v najvýhodnejšej pozícii. Vďaka Quiksilveru SK & CZ sa pred pár dňami aj nám podarilo stať sa súčasťou tohto nádherného kolotoča a sme radi, že sa teraz môžeme o všetko podeliť.

Ako prvé boli na programe ženské súboje, teda Roxy Pro, ktoré mali okno otvorené od 23. – 29. septembra. Bolo jasné, že najväčšou témou týchto pretekov bude naťahovačka o žltý dres vedúcej dámy svetového surfingu. Ten sa po predošlom podujatí na kalifornskom Swatch Women’s Pro Trestles po prvý raz dostal do rúk austrálskej surferky Sally Fitzgibbons. Každému, kto pozná príbeh tejto 23-ročnej bojovníčky z New South Walesu, bolo jasné, že Sally príde do Hossegoru vo skvelej forme, s dobrou náladou a bude sa snažiť udržať si svoju pozíciu, aby bola čo najbližšie k vysnívanému titulu majsterky sveta.

Sally Fitzgibbons: Určite by som si chcela oživiť spomienky na minuloročný triumf. V tejto fáze sezóny je mojím jediným cieľom snažiť sa vyhrať čo najviac pretekov. Tento rok sa mi zatiaľ darilo udržať sa v súťaži až do záverečných kôl, čo je super, pretože presne pre to trénujem tak tvrdo.

 

Proti tomu však boli hneď ďalšie tri kočky, ktoré sa nemienili vzdať nároku na rovnaký post. Carissa Moore, svetová šampiónka z rokov 2011 a 2013, Tyler Wright, vicemajsterka z uplynulej sezóny a Stephanie Gilmore, 5-násobná víťazka celej tour.

Stephanie Gilmore: Sally bojuje o svoj prvý titul. Ja som si tým tiež prešla, takže presne viem ako sa cíti. Sama ale nepociťujem nejaký tlak. Je to pre mňa nová pozícia byť tou, ktorá musí útočiť, ale celkom ma to baví.


Carissa Moore: Najťažšou vecou pre mňa je zvládnuť všetko po psychickej stránke. Akonáhle budem mať čistú hlavu a budem sa usmievať a užívať s surfovanie, všetko ostatné bude tiež fungovať.


Už v úvodných kolách dali baby najavo, s kým bude treba na legendárnom spote Les Guardians, ležiacom pri mestečku Seignosse, počítať. Okrem štvorice najhorúcejších kandidátok sa v dobrom svetle predstavilo aj duo domácich pretekárok – Pauline Ado, Johanne Defay ale predovšetkým Američanka Courtney Conlogue, pre ktorú to bolo iba druhé podujatie po štvormesačnom zranení.

Najdôležitejšie okamihy celého podujatia prišli v štvrťfinále, kde na seba narazila Sally s Tyler a Stephanie s Carissou. Bolo jasné, že dve z nich stratia cenné body a tak sa napätie dalo krájať. Predovšetkým čisto austrálsky súboj priniesol poriadne nervózny záver, kedy obe surferky až na pláži čakali na skóre poslednej vlny. Tú napokon rozhodcovia ohodnotili na 6,20 bodu, čím mladšia Tyler predbehla Sally o 0,29 bodu a žlté tričko líderky celkového poradia tak bolo vhodené do ringu.

Netrvalo to však dlho, pretože ešte v tom istom kole Carissa Moore vyradila pomerne jednoducho Steph Gilmore, a tak sa zvyšok pretekov niesol už iba v znamení toho, koľko bodov dokážu baby, ktoré ostali v hre stiahnuť.

Jednoznačne v najväčšej pohode sa prezentovala 20-ročná Tyler Wright, ktorá si Roxy Pro užila až do posledného možného momentu, pričom na záver pridala predstavenie, na aké ženský surfing asi len tak nezabudne. Vo finále totiž odpálila hneď štyri 9 a viacbodové jazdy. Rozhodcovia potom mali náročnú úlohu vybrať si, ktoré dve jej započítajú do víťazného skóre. Druhá skončila Courtney Conlougue, ktorá sa od Bells Beach vrátila pre zranenie do kolotoča iba nedávno na Swatch Pro v Kalifornii a hneď vo Francúzsku, pri svojom druhom ostrom štarte dokázala predviesť úžasný výkon. Výrazne prispela ku skvelému dojmu, ktorý si každý fanúšik musel s finále Roxy Pro France odniesť.

Tyler Wrigth:Vôbec som nerozmýšľala nad tým, či sa priblížim k titulu, alebo nie. Aj keby som ten posledný heat prehrala, neľutovala by som to, pretože sme mali perfektné podmienky a ja som si ich chcela skrátka užiť. To sa mi aj podarilo, takže som spokojná.

Poradie ASP Women‘s World Championship Tour po Roxy Pro France 2014:

1.Sally Fitzgibbons – 57 900

2.Tyler Wright – 56 200

3.Stephanie Gilmore – 55 950

(Poz: medzičasom dievčatá stihli odjazdiť už aj celé podujatie Cascais Women’s Pro, kde vo finále Stephanie Gilmore porazila Sally Fitzgibbons a dostala sa na čelo celkového poradia)

Poďme ale ku Quiksilver Pro France 2014, ktoré do Francúzska pritiahlo dvakrát toľko priaznivcov surfingu a ktoré malo byť predovšetkým o tom, či sa Kellymu Slaterovi podarí zúžiť 6,5-tisícový náskok Gabriela Medinu a zabojovať tak ešte o prípadný neuveriteľný 12-ty titul svetového šampióna.

Gabriel Medina: Myslím si, že tlak je skôr na Kellym, pretože on je starší a od neho ľudia očakávajú, že dokáže niečo vymyslieť a zabrániť mi v zisku titulu.

Kelly Slater: Samozrejme, že nie som v ľahkej pozícii, ale už som to veľakrát zažil a preto sa nezobúdzam každý deň s pocitom, že musím urobiť všetko pre víťazstvo. Aj preto si teraz surfovanie užívam ešte viac. Ako to celé dopadne, to sa uvidí.

Svoje do tohto súboja plánovala povedať aj dvojica austrálskych borcov, ktorí zhodou okolností dominovali predminulú, respektíve minulú sezónu. Bohužiaľ, Joel Parkinson sa nečakane porúčal už v treťom kole po tom, ako ho vyradil Medinov krajan Jadson Andre. No a ako skončil Mick Fanning? To si zaslúži samostatný príbeh.

V štvrtom kole sa totiž dostal do heatu s Kolohe Andinom a Mattom Wilkinsonom, v ktorom mladý Andino ukázal, že tento rok svoje výkony poriadne stabilizoval a bude zrejme len otázkou času, kedy si konečne uchmatne nejakú trofej. V každom prípade, Mr. Fanno nevyhral a tak musel do piateho kola, kde narazil na prekážku, ktorú by v takejto forme, úprimne povedané, neporazil asi žiaden surfer na svete. Bolo iba 8 hodín ráno, keď organizátori zatrúbili na štart heatu a vtedy sa pre Fanninga začala asi najfrustrujúcejšia polhodinka za poriadne dlhú dobu. John John Florence totiž začal hneď sypať osmičky a sedmičky, čím si rýchlo vypracoval slušný náskok. To však mladému Havajčanovi nestačilo, a tak si povedal, že skúsi trochu zariskovať. Odišiel vlnu, za ktorú dostal 9,9 boda, no a keď si už Mick myslel, že je jeho potupe koniec, John John vytiahol z rukáva perfektnú desiatku. Rozhodcom vôbec nevadilo, že na konci svojej jazdy spadol z dosky. Bola totiž taká dobrá, že nič iné ako perfektné skóre si nezaslúžila (mimochodom, JJ má túto sezónu na svojom konte najväčší počet dokonalých vĺn).

John John Florence: Veľmi by som chcel vyhrať tento rok ešte nejaké podujatie. Naposledy sa mi to podarilo ešte v roku 2012 v Brazílii, takže by som si to už rád zopakoval. Ideálne doma na Pipeline vo finále proti Kellymu.

Po demolácii aktuálneho svetového šampióna však už na pláži v Seignosse asi nikto nepochyboval, že John John nebude musieť čakať až do decembra a že havajské vlajky budú viať už vo Francúzsku. Ešte predtým sa však musela vyriešiť otázka, kto z dua Kelly Slater, Gabriel Medina prežije v súťaži dlhšie. Ak by sa to podarilo Brazílčanovi, Slates by už v posledných dvoch pretekoch sezóny nemal nárok. Obaja však vyleteli vo štvrťfinále, takže Gabi nič zo svojho náskoku nestratil a starý mazák má ešte stále vidinu rekordného titulu pred očami.

Od tohto momentu sa všetci tešili už iba na finále, v ktorom sa John John stretol s prekvapením podujatia – Jadsonom Andrem. Ten vo Francúzsku odjazdil skvelé preteky, bohužiaľ, v tom najdôležitejšom heate sa naňho všetko zosypalo, a to nie len obrazne. Jadson nevedel nájsť správne vlny, keď už nejakú našiel, tak sa nedokázal včas schovať do barrelu, prípadne mu masa vody padla rovno na hlavu. Všetka šou tak bola opäť v rukách rodáka z ostrova Oahu a ten nesklamal. John John po semifinále na Tahiti, neúspešnom finále v Kalifornii konečne vyhral a rázom jeho postavenie v rankingu vyzerá tak, ako by si tento kúzelník na doske zaslúžil. Škoda len, že sa do tejto fazóny dostal až v druhej polovici sezóny. Naháňačka za titulom medzi dvoma mladými puškami a 42-ročným Slaterom by bola určite nesmierne zaujímavá.

Poradie ASP Women‘s World Championship Tour po Roxy Pro France 2014:

Zdroj: http://www.boardlife.sk/waterlife/clanok/surfovy-sviatok-quiksilver-pro-france-2014
Copyright © boardlife.sk s.r.o.

Poradie ASP World Championship Tour po Quiksilver Pro France 2014:

1. Gabriel Medina – 56 550

2. Kelly Slater – 50 050

3. Mick Fanning – 43 600

4. Joel Parkinson – 43 100

5. John John Florence - 41 950


Zdroj: http://www.boardlife.sk/waterlife/clanok/surfovy-sviatok-quiksilver-pro-france-2014
Copyright © boardlife.sk s.r.o

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!