UM Big Jump Exhibition 2013
Štvrtok 19. Decembra 2013
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla
0 komentárov

UM Big Jump Exhibition 2013

Po tretí krát zažilo žilinské Hlinkovo námestie vzrušujúcu akciu s názvom UM Big Jump Exhibition 2013. Kto z vás netuší, o čo sa jedná, ide o skoky do big jumpu, množstvo sprievodných akcií a koncert skupiny 4D. Hlavným ťahákom, a aj dôvodom prečo sa akcie zúčastňujeme aj my, sú však snowboardoví rideri a ich skoky do veľkej nafukovačky.

Aj v oku 2013 Žilina ponúkla kopec zábavy a adrenalínu. Jazdiť sa začalo okolo druhej poobede, kedy si cca 12 riderov odskúšalo svoje polety do nafukovačky. Slovensko zastupovalo cca 9 jazdcov ako Dávid Kordiak, Boris Karolčík, Dušan Bízik, Matej Dolník, Martin „Rohaj“ Nemeček, Matúš Máčik, Majlo Ondrejovič. K chalanom sa pridali dve nebojácne baby a to Zuzka Medlová a Martina Molnárová. Medzinárodnú účasť zabezpečoval poľský top rider Piotr Tokarczyk, ktorý navštevuje slovenské snowboardové akcie pravidelne. Okrem neho sa ukázalo aj zopár neznámych rakúskych riderov, avšak jazdiť jazdili len dvaja.

Bag pripravený, námestie sa pomaly plnilo, jazdci sa začali rozjazďovať. Okrem snowboardistov skákali do bagu aj freeskieri, ktorých bolo cca 8. Minuloročné komplikácie s rozťahovaním mali eliminovať dva winche, no nakoniec aj tie zlyhali. Organizátori sa rozhodli vrátiť ku „klasike“ a na rozťahovanie použiť skúter. Rozťahovanie jazdcov je základným prvkom pri skákaní do bagu a taktiež prvkom, ktorý každoročne spôsobuje menšie, či väčšie komplikácie. Našťastie tentoraz to boli len menšie. Do budúcich ročníkov si určite organizátor vychytá aj túto muchu, aby bolo všetko tip top.

Aktívne jazdenie začínalo niečo po druhej hodine. Jazdci mali dostatok času na trénovanie a vychytávanie si rôznych trikov. Do 18 hodiny sa malo rozhodnúť o piatich postupujúcich do finálovej 5+5 ky (5 snb riderov a 5 freeski). Keďže sa jednalo o exhibíciu, nie závod, každý pravdepodobne jazdil v pohode, bez stresu. Hodina pokročila a jazdci dávali čoraz ťažšie triky. Rakúski návštevníci však prepadli lacnému alkoholu a slovenskej pohostinnosti a miesto jazdenia sa venovali povzbudzovaniu a konzumácii. Dôležité je však to, že sa zabávali. Skoky si však vyskúšala dvojica – Oliver Haider a Bastian Nev.

Zo slovenských jazdcov kvality od začiatku dokazovali Matej Dolník, Dávid Koridiak, hecol sa aj Rohaj, ktorý svoj backflip graboval zo všetkých najistejšie. Do poslednej chvíle nemal istý postup do finále Boris Karolčík, no záverečnými dvoma jazdami všetkých presvedčil, že do finále patrí. Veľká pochvala patrí aj babám, ktoré sa hecli do štýlových backflipov. Možná sa to zdá jednoduché skočiť do nafukovačky. No už len samotné rozťahovanie je veľký adrenalín, nehovoriac o vystrelení z nakopnutého kickra. Dvojica Ondrejovič a Máčik vsadila na „spin to win“ a točila neuveriteľné doubles. Avšak v reálnom jazdení by ich pády na hlavu a chrbát neboli také príjemné ako v piatok do nafukovačky. 

Denná hodina pokročila a my sme sa blížili k osemnástej. Počas krátkych prestávok medzi jazdením prebiehal sprievodný program. Vianočné trhy, varené vínko, punč, cigánska, lokše a všeličo šmakové. O kultúru sa starali Adam Krupa s unicycle exhibition, mladé tanečníčky z Shine Dance Group. Kto mal chuť ochutnal niečo z ponuky Rockstar Energi drinku a za to sa mohol zviezť improvizovanou lanovkou priamo z budovy divadla až pod sochu Cyrila a Metoda. Ďalší náklad adrenalínu pre bežných návštevníkov akcie. Kom sa nechcelo zapotiť si trenky lanovkou, alebo konzumáciou všakovakých dobrôt, si mohol pozrieť niečo z ponuky Rossignol snowboards. Ako sme na Slovensku zvyknutí, niektorí jedinci sa zhostili pohostinnosti svojsky a chceli si dosku odniesť domov. Nuž treba byť vždy ostražitý. Tak ako minulý rok, aj tentoraz sa ľudia pokúšali zlomiť nezlomitelný snowboard. Komnu by sa to podarilo, dostal by nový. AK si dobre pamätáme, snowboard nikto zlomiť nedokázal.

Vráťme sa k samotnému jazdeniu. Do finále za snowboard postupovali: Matej Dolník, Boris Kolarčík, Piotr Tokarczyk (PL), Dušan Bízik a Dávid Kordiak. Finálové skákanie bolo na pláne od dvadsiatej hodiny, pred tým sa však všetci presunuli pred stage, kde vystupovali najprv hiphoperi z Hip Hop Centrum Žilina a následne aj hip hopová formácia 4D. Koncertovalo sa vyše trištvrte hodinu a chalani zo 4D vytvorili príjemnú finálovú atmosféru. Zarapovali a zaspievali staršie známy hity, ale aj traky z ich vlastnej produkcie. Diváci posilnení drinkami sa tak poriadne naladili na finále.

Niečo po ôsmej hodine večernej sa začalo veľké finále. Desať najlepších jazdcov (5 z každej kategórie) sa znova vrhalo do nafukovačky. Ciel bol jasný, skočiť ten najfanatickejší skok. Kritérium na víťazstvo však nebolo len počet rotácií, ale aj výška a štýl. Padali backflipy, frontflipy, double backflipy, double frontflipy, ródeá, underflipy, ba dokonca aj flatové rotácie, ktoré sú na takomto type skoku obtiažne. Jazdci stihli cca tri skoky. Najlepšie ohodnoteným jazdcom dňa sa stal Matej Dolník s obrovský, do neba odrazený double frontflipom, ktorý bol samozrejme aj ustáty. Vrhať dvojité salto dopredu a ešte k tomu aj do výške, je naozaj obtiažne. Piotr Tokarczyk sa taktiež pokúšal o double frontflip, no jeho prevedenie nemalo potrebnú výšku. Paradoxom je, že Piotr dáva double forntflip lepšie a istejšie na svahu, ako do nafukovačky. Boris Karolčík predviedol obrovské a halvne štýlovo grabnuté rodeo, Dušan Bízik zopár flatových rotácií Fs 720 a 900, Dávid Kordiak na záver aj double underflip.

Finále je odjazdené. Ako sme už spomenuli, išlo hlavne o zábavu, keďže sa jednalo o exhibíciu. Jazdci určite nestresovali nad svojím umiestnením a určite ani ich sprievod. Organizátori sa rozhodli oceniť vecnými cenami tri kategórie. Best Rider snb, freeski a Best Trick, ktorý mali byť vybratý pomedzi všetkých finálových skokov. Možná si hovoríte, že najlepší jazdec by mal získať aj Best Trick. Keďže však Best Trick vyberali spoločne snowboard a freeski zástupca, jeho víťazom sa stal Dávid Kordiak s trikom Fs double underflip.

Znova sme sa pred sezónou stretli v Žiline, zaskákali si do nafukovačky a hlavne sa zabavili, lebo aj takéto akcie majú byť o zábave. Je fajn, že organizátori prinášajú snowboarding do mesta, bližšie k širokej verejnosti. Universal Media odviedla dobrú prácu, ktorú isto o rok ešte o niečo viac vyšperkujú. Sledujte fotky od Lully a tešme sa na pravú zimu so snehom a horami. O rok dovidenia.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!