Štvrtok 20. Decembra 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Kristián
0 komentárov

Úspešný výlet na WSD Budapest Rail Contest 2012

Náročný víkend bol ten 50. v roku 2012. Premiéra Elare skate videa, Big Air Exhibition 2012 v Žiline, Snowgirls premiéra v Žiline. To však nebolo všetko. V našom firemnom kalendári, ktorý sa na mňa usmieva na stole bol poznačená aj akcia s názvom WSD Budapest Rail Contest 2012. Ako názov napovedá, konala sa v susednej Budapešti. Prečo si neurobiť výlet?

Po odjazdení a odpremierovaní v Žiline sa časť Boardlife.sk teamu presúva do Bratislavy. Vezieme so sebou aj dvoch riderov a to Zuzku Medlovú a Zola Strcuľu. Na výlet do Budapešti sme však išli viacerí. Pridali sa k nám ešte aj jiber z Margecian Julo Petrík. Druhé auto viedol Roman Röth a spoločnosť mu robili Dominika „Jenny“ Králiková a Maťo Blaško. Slušná jibová partia. Budapešť je len cca 200 km od Bratislavy, takže krátky výlet po diaľnici a sme tam.

Asi týždeň pred akciou sme sa dohovárali s našou maďarskou spojkou Szandrou Fränk, ktorá nám zabezpečila ubytko a dávala dobré rady :) Keďže sobota je u našich susedov v Maďarsku pracovným dňom, museli sme riešiť platené parkovanie a ďalšie veci okolo toho. Našťastie nikto nedostal papuču, ani ho neodtiahli. 

Akcia sa konala na skoro streche nákupného centra WestEnd City, ktoré sme pomocou GPS v pohodlí našli. Predvianočný zhon, miliarda ľudí v nákupnom dávali zabrať. Mužská časť osádky sa nestíhala otáčať za veľkým množstvom krásnych Maďariek. Jenny so Zuzkou nezdielali našu vášeň pre opačné pohlavie, keďže ich žiaden maďarský Lajoš neoslovil. hehe , majú smolu. Aha stále nepíšem o jazdení a setupe a akcii. Ale keď tam bolo toľko šik Maďariek :)

Jibovanie bolo pri príležitosti svetového dňa snowboardingu, ale keďže ten je v roku 2012 až 30 decembra, susedia z Budapešti dostali výnimku a mohli usporiadať tento event a oslavu svetového dňa snowboardingu trocha skorej 15. a 16. decembra. Na priestranstve pred centrom stála konštrukcia na ktorej boli osadené dve prekážky. Aframe bedňa a dlhšia cca 8 metrová rúra. My sme dorazili na miesto okolo 15 hodiny, kedy sa mal začať oficiálny tréning. Čo sme však videli, nás nepotešilo. Nikto nikde, dážď, plošina sa len obhadzovala snehom. Po jazdcoch ani chýru ani slychu. Prichádza spoluorganizátor Bazsi. „Dnes nebude žiadne jazdenie“. Ok, odchádzame do nákupného centra na skorú večeru a hlavne oberačky miestnych slečien. Teda, obzerali len tí, čo nemajú doma priateľky. Hehehe.

Piatkové jazdenie sa nekonalo, pravdu povediac, boli sme sklamaní. Nuž, čo sa dalo robiť. Hlavne počasie bolo proti. Stále pršalo. Baszi sa s nami dohodol na večernom stretnutí, kde nám chcel ukázať nejaké budapeštianske kluby. My sme neboli proti, nakúpili vínka a pivká. Podvečer sme sa dopravili na ubytko. Izba pre šiestich, bezbariérový prístup, záchod pre vozíčkarov. Trocha psycho, ale sme radi, že máme kde hlavy zložiť. Sprcha pivko a dve snb videá, ktoré nám pustil Maťko. Večer prichádza Bazsi a Ádam. Doniesli aj kamoša, pána Jamesona. Zoznamujeme sa, konverzujeme a už to začína. Pivo, víno, Jameson a to sa večer len začal. Zuzka Medlová ostáva pri džúsiku, keďže nemá 18, a ba ani 15 rokov (vtedy nemala:).

Večer sa rozbieha, navštevujeme prvý podnik. Je to z tých lacnejších. Baszi nám kupuje dáku domácu pálenku. Niečo ako naša borovička. Lúpeme to do seba, zapíja sa samozrejme pivom. Atmosféra fajná. Pred podnikom sa nachádza park v ktorom je betónový skatepark. Top prekážky, veľmi príjemné! Presúvame sa do ďalšieho podniku, ktorý sa volá Otkert. Spoluvlastníkom je nejaký snb rider a podnik patrí medzi tie vychytenejšie v Budapešti. Presviedča nás o tom aj dlhá rady pred vchodom, akú poznáme len z amerických seriálov a filmov. V tých filmoch je však aj ďalší vchod pre VIP návštevníkov. Tí sme boli v tomto prípade my! Yeah! Strážnik v obleku nás púšťa dnu bez čakania. Čo sa deje dnu, ťažko opísateľné.

Mega diskotéka v ktorej je mega dievčat sporo odetých. Chalani sa nevedia vynadívať. Samozrejme náš snowboardový dresscode púta pozornosť a Romanova baranica najviac. Odchytáva si ho veľký muž v obleku. Nakoniec je všetko v poriadku a mocný pán si odnáša Romana na bar. My pokračujeme ďalej. Dj hrá temné disco, ale to nám vôbec nevadí. Prichádza majiteľ a nesie fľašku Grey Goose vodky, ktorej cena je v podniku cca 120€. Núkať sa nikto nenechá, teda najviac z nej pijú dvaja rakúski rideri, my len tak aby dobre bolo :) Ja so Zolom sa radšej vraciame na ubytko. Zolo berie lieky, takže nepije, ja som zodpovedný vodič a taktiež veľa do seba nelejem. Ráno sa dozvedáme, že Roman a Julo boli z podniku vyhodení a že Maťo si tam našiel krátkodobú známosť, ktorej stihol odpiť víno a strčiť niečo niekam... Úspešný večer.

Predchádzajúce riadky by sa však hodili viacej do lifestyle sekcie do reportu z nejakej premiérovej party. My sme však do Budapešti prišli jazdiť! Druhý deň, v nedeľu, sa počasie nie a nie umúdriť. Stále poprchá. Akcia mala začať o 12hod, no samozrejme sme už zistili, že hodinky tu majú nastavené trocha inak. Nešlo však o nejakú mega súťažnú akciu, malo sa oslavovať, príjemne shrediť. Chalani aj baby sa rozjazďujú. Využívaný je najmä rail, áčková bedna minimálne. Pomaly prichádzajú aj jazdci z iných krajín. Maďarsko, Slovinsko, Slovensko, Česko, Rakúsko. Dokopy 24 riderov.

Zaujímavý bol aj formát preteku. Išla sa súťaž dvojčlenných teamov. Hodnotili sa triky oboch, kreativita, obtiažnosť, ale aj to, ako blízko po sebe jazdci idú. Okolo tretej prebieha registrácia. Do Budapešti sa dostavili dvojice ako Harc - Ferjan zo Slovinska, Kaiser - Čonka z Čiech, Pics - Lindmoser z Rakúska, Salmina - Scharmer taktiež z Rakúska. Nechýbali ani domáci rideri ako Szigeti, Ádamovci. Slovensko reprezentovali Roman Röth - Maťo Blaško a Zolo Strcuľa - Julo Petrík. Jediná ženská dvojica na evente bola tá slovenská Dominika Králiková - Zuzka Medlová. Kvalitka zaručená.

Jazdenie bolo rozdelené do troch blokov. Kvalifikácia, kde z 12 teamov postupovalo do semifinále osem najlepších a následné finále, kde sa stretli štyri najlepšie teamy. Nemohol chýbať ani Best Trick, ktorý sa však už išiel klasickou individuálnou formou. Horúcich kandidátov na víťazstvo bolo hneď niekoľko. Českí riders na čele s Čongsterom, rakúski rideri, no najmä slovinskí styleri. Postúpiť však mohlo len osem dvojíc. Jazdilo sa fanaticky, štýlovo. Niekoľko dvojíc jazdilo tak blízko seba, že sa dotýkali doskami (skoro). Rideri mali štyri jazdy na to, aby ukázali čo vedia. No a kto postúpil z kvalifikácie? Medzi postupujúcimi boli aj Zolo s Julom a Roman s Maťom. Weheej, slovenská účasť v semifinále! Po odjazdení kvalifikačky, krátka pauza a ide sa do semifinále. Tam je formát troch iný. Teamy ostávajú, no mení sa forma hodnotenia. Teamy sú popárované a bojujú proti sebe na tri víťazné body. Ťažkých súperov dostali Roman a Maťo. Boli nimi českí riders Dávid „Čongster“ Čonka s Tomášom Kaiserom. Avšak ani Julo so Zolom to nemali vôbec ľahké.

Semifinále bolo riadne husté. Jazdilo sa do troch bodov, ktoré rozdeľovali rozhodcovia jednotlivým teamom. Postúpiť vyraďovacím spôsobom mohli len štyri dvojice. Po bratovražebnom boji sa to podarilo Romanovi Röthovi a Maťovi Blaškovi. Gratulujeme! Bohužiaľ Zolo s Julom nepostupovali. Do finále sa ešte dostala top rakúska dvojica Salmina – Scharmer, Slovinci Harc – Ferjan a domáci Csontos Milán a Szigeti Viktor. Pred samotným finále bola krátka pauza a odjazdil sa aj Best Trick. Najlepšie triky sa už nehodnotili vo dvojici a teamoch, ale individuálne. Organizátor mal na 10 bestrickov vyčlenených 200€, takže každý po 20€. Bazsi Takács bol nekompromisný a oceňovali sa len čisto odjazdené triky. Z 10 bestrickov slovenskí riders brali 6. Taktiež baby zakešovali. Zuzka a Jenny si vložili do svojich HelloKitty peňaženiek po 20€, Julo, Zolo, Maťo a Roman taktiež. Yeah! Poďme na finále.

Finálové jazdenie bolo najhustejšie, aj keď bola badať únava jazdcov z celého dňa. Nekompromisne zajazdili Slovinci Erik Harc a Nejc Ferjan. Štýlovky, technické parádičky, všetko spolu a ustáto. Nebolo o čom, takže prvé miesto a 600€ putovalo do Slovinska. Druhé a tretie miesto nebolo až tak jednoznačné. Pobili sa oň slovenská a rakúska dvojica. Nakoniec judges prisúdili druhé miesto a 400e rakúskej dvojici Roli Schamer a Marvin Salmina, ktorý jibovala ťažké technické parádičky, no nie úplne na čistotu. Tretie miesto a 200€ brali Slováci Maťo Blaško a Roman Röth. Chalani mohli kľudne skončiť aj druhý. Bohužiaľ v jednej jazde sa darilo prvému z dvojice v druhej druhému. Jazdiť načisto obaja v jednej jazde si vyžaduje spoločnú vyjazdenosť. Aj tak super finále. No a štvrtý, bez finančnej odmeny skončili Maďari Csontos Milán a Szigeti Viktor. Pravdupovediac triky, jazdil len Viktor. Oslava, svetlá, spoločné fotografovanie, rýchla návšteva KFC a mohli sme sa vydať na strastiplnú cestu domov.

Cesta bola fakt hnusná, hmla, viditeľnosť tak na 5m, poprchalo, teplota okolo 0°C. Cestou stretávame asi 7 rozsekaných áut. Z Budapešti do Bratislavy je to 200km, čo je pohoda, no Julo, Zuzka a Zolo pokračovali ďalších 300 km smer Liptovský Mikuláš. Náš výlet hodnotím pozitívne. Aj napriek úvodnému sklamaniu z počasia a nejazdenia to bola vydarená akcia. Zažúrovali sme si, pokukali po budagirls, zajazdili a doniesli príjemný materiál, ktorý si teraz môžete pozrieť.

Ďakujeme Bazsimu Takácsovi, Szandre Fränk a Adamovi Horvathovi za sprievod, party, organizáciu v Budapešti, mojej GPS, ktorá nám ušetrila množstvo nervov. Predoslava svetového dňa snowboardingu dopadla tip top! Köszönöm szépen barátok Magyarországról!

Výsledky a zopár prvých fotiek si môžete pozrieť aj v našej správe.

 

 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!