Už hľadáte lokalitu na freeride? Popozerajte sa aj po novinkách v lavínovom vybavení!
Piatok 21. Novembra 2014
Autor: PR

0 komentárov

Už hľadáte lokalitu na freeride? Popozerajte sa aj po novinkách v lavínovom vybavení!

Špeciálne batohy s veľkým počtom úchytov, vyhľadávače, sondy alebo lopatky patria k potrebnému vybaveniu každého zodpovedného freeridera. Medzi najvyhľadávanejšími výrobcami a vývojármi v tomto obore patria značky Pieps alebo Arva. Podľa milovníkov vysokohorského terénu je možné zaradiť ich produkty k tým najspoľahlivejším.

Každý freerider by mal samozrejme poznať predpoveď počasia pred tým, než vyrazí do terénu. Mal by mať predstavu o tam aký je sneh, koľko ho na horách leží a ako to vyzerá priamo na svahu, na ktorý sa chystá. Aj keď je stupeň lavínového nebezpečia nízky, nemal by ani jeden lyžiar alebo snowobardista na spoľahlivé lavínové vybavenie zabúdať. 

Medzi špičkami na svetovom trhu patrí už po množstvo desaťročí rakúska značka Pieps. Vyrába super moderné a prepracované vyhľadávače, vďaka ním šanca na záchranu zasypaných obetí rok od roku rastie. Pracuje s prevratnou digitálnou technológiou DSP s veľkým kruhovým rozsahom (až 60 metrov), veľmi rýchlo reaguje a mapuje situáciu. Akonáhle zachytí signál ukazuje smer k zasypaným ľuďom bez ohľadu na to ako sú v danú chvíľu hlboko pod snehom. Naviac vedia hľadať niekoľko ľudí naraz. Rozpoznajú aj vysielanie staršieho analógového prístroja. V režime vysielania vydržia bez nabitia až 200 hodín. K špičke medzi vyhľadávačmi patrí tiež model Neo od firmy Arva. Je rýchly, spoľahlivý, vyrobený z vysoko odolných materiálov, má slušný rozsah rýchlo a intuitívne sa ovláda. 

K novinkám vo vývoji lavínového vybavenia musíme rátať aj  batohy Jet Force taktiež od Pieps. Majú zakomponovaný nafukovací vak v objeme 200 litrov, ktorý sa v prípade potreby vďaka turbo ventilátoru na baterky v priebehu piatich sekúnd naplní vzduchom. Tlak udržuje tri minúty a potom sa sám vyfúkne a zasypanému človeku tak pod snehom vznikne vzduchová kapsa. Na základe testov sa naviac zdá, že vďaka nafúknutému vaku sa ľudia nedostanú tak hlboko pod sneh.

Ale aby bolo možné človeka z lavíny včas zachrániť nestačí len nájsť miesto, kde sa nachádza. Ja potreba mať aj lavínové sondy a lopatky, ktoré tiež vyrábajú značky Pieps, Arva a Ferrino. Hodia sa aj bivakovacie vaky od Pieps, ktoré sa dajú jednoducho zbaliť, zaberú minimum miesta a v prípade nutnosti ochránia pred umrznutím. Dajú sa použiť aj ako pončo alebo núdzové sane.

Milovníci freeridu buďte zodpovedný a poriadne sa vybavte!!!

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!