Piatok 30. Decembra 2011
Autor: Boardlife
Foto-video: Photopablito
0 komentárov

Žilina zažila exhibičný Big Jump 2011

Snowboarding patrí na hory, tam vznikol pred mnohými rokmi, kedy viacerí z nás ani len bičíky nemali. To je každému vzdelanému človeku jasné. Jasné je aj to, že sa snowboardingu vyvíja, napreduje a mení svoju podobu. Z hôr, zasnežených pláni sa dostal na zjazdovky, do parkov, ulicu, na konštrukcie do miest. A všelikde inam.

Prečo takýto úvod? Lebo sme sa boli pozrieť na Univerzal Big Jump Exhibition 2011 v Žiline. Nebola to klasická snowboardová akcia v stredisku, na snehu, v horách. Bola to jedna z mála akcií, kde si mohli pozvaní jazdci zaskákať do veľkého vankúša, vyskúšať si nové triky, zabaviť sa a trocha zmeniť prostredie. Snehové podmienky v zimných strediskách nie sú úplne ideálne (v ten čas), tak prečo nie?

Viac fotiek z Big Jump 2011 v Žiline od Photopablita nájdete v ::: GAlÉRII :::

Dátum bol daný a nie hocijaký. 26. decembra, meniny má Štefan, mesto Žilina, Hlinkovo námestie. Aj keď bol štátny sviatok, očakávala sa veľká divácka kulisa. Jazdenie prebiehalo od cca 14hodiny, kedy vyše 15 pozvaných jazdcov testovalo skok. V prvý moment sa na pľace ukázalo viacej lyžníkov, ako doskárov. Medzi „našimi“ Maťo Dolník, Maťo Matys, Martin „Ryba“ Rybanský, Jakub Brziak, slečna Klaudia Medlová, Matúš Máčik, no neskôr sa pridali ďalší. Elita slovenského snowboardingu. Medzi freeskiermi bolo vidieť baby Nanu Šlepeckú, Zuzku Stromkovú, Peťu Jurečkovú. Chalanov zastupovali Viliam „Vajda“ Tomo, Juraj Bernát, pár kamošov z Poľska Štepan Karpiel a ďalší.

Pre jazdcov bol pripravený veľký nafukovací bag, nájazdový kicker, rozbeh so snehom. Bohužiaľ počasie nevyšlo podľa predstáv organizátorov, jazdcov a divákov. Sychravé, temné počasie. To však nevadilo, jazdí sa za každých podmienok. Popri jazdení, teda pozeraní na jazdenie ste sa mohli riadne vyzetkovať Z Generation stane, dať si dáky teplý RedBull shot, alebo si dať kukuricu v pseudo vianočných stánkoch. Kto prišiel ako divák, určite mal čo robiť, popri pozeraní.

Vráťme sa však k jazdeniu. Od cca 14stej jazdci trénovali na skoku. Od 17:00 začínala kvalifikácia na následné večerné finále. Zo semifinále postupovali štyria freeskieri + dve baby a zo snb skupiny postupovali štyria najlepší jazdci + jediná baba a to Klaudia Medlová. Treba povedať, že v snb skupine bolo sedem jazdcov a každí z nich ukázal to svoje. Postúpiť ale mohli len štyria z nich. Maťo Matys – jednoducho zatiaľ to najlepšie čo doma máme, Maťo Dolník – jazdec, ktorého stúpajúca forma vždy prekvapí, Jakub Brziak s jedným z najkrajších štýlov na Slovensku a prekvapenie, Matúš Máčik jazdiaci na Veľkej Rači. K chalanom sa pridala Klaudia.

Viac fotiek z Big Jump 2011 v Žiline od Photopablita nájdete v ::: GAlÉRII :::

Akcia bola zorganizovaná na slušnej úrovni s vychytávkami, ktoré sú vo svete štandardom, len doma nie a nie ich zapojiť. Vyhrievané stany pre jazdcov, teplý a neskutočne skvelý čaj, guláš, pohovky, dáždniky proti dažďu, dostatočné osvetlenie a vzácny „čas na oddych“. Kicker bol pravidelne prešejpovaný, aby sa odrážalo bez komplikácií. Okrem „technicko-materiálneho“ zabezpečenia sa na akcii objavili hostesky roznášajúce zetkový fernet. Korunku tomu všetkému nasadili DJ Ľudko za gramcami a MC speaker Marek Hliničan.

Viac fotiek z Big Jump 2011 v Žiline od Photopablita nájdete v ::: GAlÉRII :::

Organizátor Univerzal Media zapojil aj niekoľko zaujímavých sprievodných akcií. Lámanie skoro nezlomiteľnej dosky, vystúpenie hip-hoperov z Hip Hop Centra Žilina, tombola o množstvo vecných cien. Najzaujímavejšia bolo však lámanie dosky, ktorá by sa nemala zlomiť. No po niekoľkých pokusoch sa to nakoniec aj podarilo. Hurá! Zábava aj pre divákov, nie len jazdcov. 

Finále sa išlo formou hodinového jamu, kedy sa jazdcom hodnotil overall impression, čo je bodovanie za všetky triky, podotýkam akože ustáte, za celé finále. Samozrejme vždy sa bude brblať, o tom kto to mal vyhrať. Na akože odborných krčmových rečičkách sa vždy dobre bavíme. Jedenásť jazdcov stihlo zhruba po šiestich skokoch. Finále bolo v znamení spin to win. Rotovalo sa v šialenom tempe, čo však malo za následok množstvo „neustátych“ trikov. 

Viac fotiek z Big Jump 2011 v Žiline od Photopablita nájdete v ::: GAlÉRII :::

Maťo Matysdouble backflip na gule ustáty, bs rodeo 7, nové switchové triky, ako sw fs rodeo a hlavne neskutočný a ustáty double switch fs rodeo. Maťo si tak právom odniesol prvé miesto v snb kategórii. Za Best Trick dňa bol ohodnotený Maťo Dolník, lokál zo Žiliny, ktorý celý deň jazdil na hranici. Double frontflip bol však niečím, čo sa len tak nevidí. Kubo Brziak zaujal svojim neskutočným štýlom. Vo freeski išlo prvenstvo do Poľska – Štepan Karpiel, ktorý ústával väčšinu svojich trikov.

Big Up patrí však všetkým, čo sa odhodlali na skok. Predsalen to nie je easy, ísť po rozťahu skútrom rovno na skok. Celá akcia Univerzal Big Jump 2011 v Žiline bola skvelou zábavou, jazdením a hlavne exhibíciou pre divákov. Ak si dobre pamätám, bola to druhá väčšia akcia v skákaní do bagu. Videli sme nové triky, zabavili sme sa, stretli s kamošmi, strávili príjemný, aj keď sychravý deň v Žiline.

Ďakujeme organizátorovi Univerzal Media, sponzorom: Mesto Žilina, Z- generation, maXmaRR, Autocentrum Minarik, O‘ Neill, Heineken, penzión Meritto, Huste.tv, Žilinský Večerník, Boardlife.sk, Pome.sk. Špeciálne poďakovanie Robo Izák, jazdcom, divákom, a aj ľuďom, čo stáli popri akcii. Vieme kto sme tam boli, videli a počuli ste nás. Dúfajme, že sa akcia zopakuje aj budúci rok. Teraz je však čas snowboardingu na horách, tak vypnite vaše temné skrinky a hor sa na hory a sneh.

Viac fotiek z Big Jump 2011 v Žiline od Photopablita nájdete v ::: GAlÉRII :::

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!