Piatok 23. Marca 2012
Autor: Filip Holý

0 komentárov

Zima v lete, alebo januárový windsurfing v JAR

Život windsurfera zo strednej Európy nie je ľahký v lete, nehovoriac v zime. Preto väčšina z nás, ktorí milujeme jazdenie na vlnách, mieri po Vianociach na opačnú stranu sveta, do oblasti Kapského mesta. Je to jedna z troch svetových destinácií fungujúcich práve v dobe, kedy u nás zima začína poriadne šlapať.

Západné kapsko, v originále Western Cape, je oblasť vyhľadávaná hlavne pre zosilňujúci termický efekt vetra, ktorý spôsobuje miestna dominanta, známa Stolová hora a vlastne celé pohorie siahajúce až k Mysu Dobrej nádeje. Termický efekt znamená, že behom dňa, kedy teplota vzduchu stúpa až k 30°C, sa pevnina nahrieva a v kontraste so studeným morom, teda tu Atlantickým oceánom a v ňom prúdiacim ľadovým Benguelským prúdom (asi 15°C), začína práve vďaka tomuto veľkému rozdielu teplo zrýchľovať bežné juhovýchodné prúdenie až na rýchlosť cca. 20 m/s, ktoré dosahuje okolo piatej hodiny popoludní.

Tomuto vetru sa hovorí „Cape doctor“ a v období tunajšieho leta fúka takto silno takmer denne. Preto sa na  miestnych  plážach a surf spotoch objavujú ľudia z celého sveta, trénujú tu špičky svetovej windsurfingovej aj kite tour a v kombinácii s vlnami, ktoré prichádzajú z mohutných antarktických búrok, tu panujú po dobu troch mesiacov v roku podmienky takmer ideálne.

Aj nám, chalanom z východu, sa občas podarí si v týchto podmienkach zajazdiť a tak vám prinášame fotky aj s popiskami k jednotlivým miestam. Podarilo sa nám, teda mňe, Golferovi a Kuchálovi, ktorí sme tam boli tento rok najdlhšie, vyskúšať jazdenie na spotoch, o ktorých sme do tej doby iba počuli, alebo sme si na ne netrúfli. Sú tu základné miesta na jazdenie, ako Sun Set beach, Big Bay a Melkbos, teda oblasť Table Bay, kde väčšina surferos býva a vietor fúka zľava, lebo miesta v oblasti Cape Pointu, čiže rezervácia v blízkosti Mysu Dobrej nádeje sa spoty ako Platboom, Scarborough či Witsands. Tu už býva jazdenie označované príponou advanced only, a to hlavne vďaka prístupu do vody, rýchlym vlnám, skalám okolo a malým plážičkám na výjazd a príjazd. Každá chyba tu môže skončiť stratou vybavenia, dlhým plávaním, alebo niekedy oboma. Zlomených sťažňov a roztrhaných plachiet je tu vidieť behom dňa dosť.

Práve na týchto miestach sa bežní jazdci ako my stretávajú s tými najlepšími na svete, mnohokrát sa od nich kopec vecí naučia, hlavne ako v rôznych podmienkach jazdiť. Vietor je na každom spote inak silný, fúka z iného smeru, zosilňuje behom dňa, vlny sa menia s prílivom a odlivom a to všetko je nutné poznať, aby ste si jazdenie čo najviac užili, pretože tie optimálne podmienky môžu fungovať napríklad len dve hodiny denne. To súvisí aj s množstvom kilometrov odsedených v aute pri hľadaní toho najlepšieho spotu. Niekedy sa ale podarí, že si zajazdíte dve až tri session za jeden deň. To už je ale náklad, ktorý sa nedá fyzicky vydržať moc dlho.

Pre mňa bolo tohtoročné najlepšie jazdenie práve na mieste nazývanom Platboom, vzdialenom od Mysu Dobrej nádeje asi kilometer. Modrá voda vďaka piesočnému dnu, inak všade skaly ale hlavne krásne čitateľné vlny, v sekcii kde sa lámu až nebezpečne rýchle a hladko, to je jednoducho sen, a preto sa vždy oplatí kvôli takýto podmienkam na tieto vyhlásené spoty ísť. Nie len, že to bol super zážitok, rešpekt a trochu strachu, ale aj najväčší adrenalín, kedy pri výjazde von po odídenej vlne, ktorý býva občas spojený so zrážkou s proti vám sa valiacou stenou vody a následnou „práčkou“, vám srdce búši, že sa divíte že nepraskne. Bol to ale hlavne zážitok divácky, kedy len tak sedíte na brehu a kukáte na všetkých majstrov sveta, či už súčasných, alebo aj dávno minulých, ktorý majú tieto miesta prečítané tak, že presne v každú chvíľu vedia, kde zrovna sú, čo majú robiť, kedy majú vlnu opustiť a naopak kedy ju môžu dať až do konca. Toto jazdenie a celý deň boli pre mňa vážne najviac.

Cape Town ale nie je len o vetre, ale hlavne o vlnách, ktoré dorážajú na pobrežie Južnej Afriky takmer nepretržite. Množstvo surf spotov s klasickým surfingom, longboardingom, bodyboardingom a najnovšie Stand Up Paddle boardingom je v celej oblasti množstvo. Surfuje sa hlavne v mestečku Muizenberg, ktoré je akýmsi centrom surfingu, a to aj napriek tomu, že práve tu, na plážach False Bay, sú mnohokrát vidieť obávaní Bieli žraloci. A keď už v Južnej Afrike dôjde k nejakému útoku na človeka, býva to väčšinou tu. Je to preto, že teplý prúd z Indického oceánu, ktorý od studených vôd atlantickej oblasti delí práve výbežok pevniny s Mysom Dobrej nádeje a Cape Pointom, vytvárajú perfektné podmienky pre život tuleňov, ktorých je tu žije ževraj až 60.000. Spomínané ataky sú teda vždy pripisované žraločiemu omylu. Aj preto sú pri každej pláži hliadky a signalizácia, či je možné ísť do vody, alebo nie. Vzhľadom k tomu, že vietor začína fúkať až popoludní, sú od rána až do obeda na týchto plážach super surf podmienky a aj my v dňoch, kedy moc nefúkalo, čo sa tento rok dialo podozrivo často, sme chytali vlny, čo to šlo.

Hovorí sa, že najlepšia vlna na východnom pobreží Južnej Afriky je v Jeffreys Bay. Nie nadarmo sa tam jazdí každoročne závod svetovej surfingovej tour. Tam sme sa ale tento rok bohužiaľ zase nedostali. Je to predsa jen 650 km ďaleko a s naším starým piánom, teda Mercedesom 123 z roku 1984 cesta na deň a pól a nič moc. Boli sme ale dvakrát na najlepšej vlne západného pobrežia, v našej milovanej Elands Bay. Elands je point break, ktorý funguje pri vlnení od veľkosti 2,5 – 5 m. Pokiaľ idú vlny mierne z juhozápadu, tvorí sa ďaleko na mori viditeľná hora vody s intervalom až 15 sekúnd medzi vlnami a prichádza na perfektne tvarovanú kamennú lavicu a ide ďalej pozdĺž kamenného brehu až na pieskovú pláž. Keď len trochu fúka a zároveň nie je zamračené, zrýchľuje znova vietor cez miestnu horu a vytvára asi najdlhšie jazditeľnú vlnu v oblasti. To sa potom na pointu tvorí peak až do výšky 6m. Ten sme ale teraz nezažili, avšak vlny veľkosti sťažňa sme zvládali jazdiť dobre.

V dňoch kedy vo Elands nefúká vôbec, alebo je zamračené, máte možnosť vidieť nádhernú ľavú glassy vlnu, na ktorej ale jazdia fakt len tí najlepší. Keď je swell menší, skĺzneme sa občas aj my. Nevýhodou je extrémne ľadová voda, ktorá vám dovolí jazdiť, alebo sa o to snažiť, maximálne pol hodiny. Elands je super multi spot, jazdí sa tu na všetkom, a to na rôznych miestach pláže, takže si treba kity so surfami vôbec neprekážajú. Jediná nevýhoda je vzdialenosť 230 km od Cape Townu, čo na druhé strane zaručuje priestor pre jazdenie, ktorého býva v Table Bay hlavne v januári dosť málo.

Západné kapsko ponúka všetkým surferom, bez ohľadu na typ dosky pod nohami, super podmienky na každý deň a pre každú úroveň jazdenia. Určíte sa pre to oplatí všetkým, ktorí si chcú behom našej zimy dať poriadny surfing na krásnych vlnách, sa do letného Kapského mesta vydať.

Just do it.

Filip Holý - Fiveramps Skateparks, RobertoRicciDesigns

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!