Zuberská Foršta vol. 5 – super jazdenie, super atmosféra
Pondelok 02. Marca 2015
Autor: Boardlife
Foto-video: Kvetko
0 komentárov

Zuberská Foršta vol. 5 – super jazdenie, super atmosféra

Do Zuberca a do strediska Ski Milotín sa vždy rád vraciame. Je to pre neopakovateľnú atmosféru, skvelých ľudí, organizátorov a celý Foršta team, ktorý sa znova postaral o skvelú akciu. K snowboardovej akcii (teda boli tu aj lyžiari) patrí poriadny skok. Tentoraz sa podarilo postaviť príjemný Big Air s 10 metrovým table.... tak a ako bolo?

Prípravy na Forštu prebiehali celý týždeň. Keďže je Ľudko (staviteľ skoku na Foršte po minulé roky) zranený, zastúpil ho temný rytier z KE-LM-BA City, taktiež staviteľ Milan „Dróty“ Purdeš a treba povedať, že za tých snehových podmienok a komplikáciami s ratrakom postavil príjemný skok aj s dopadom. Nebol však sám, je super vidieť, že miestni chalani aj baby priložili ruku k celkovému výsledku. Okrem skoku sa pracovalo na trofejách, občerstvení a celej akcii. Možná sa viacerým z nás zdá, že akcia má milión malých sponzorov a podporovateľov, no v dnešnej dobe je človek vďačný za každú, aj keď menšiu podporu.

Myslíme si, že sponzori môžu byť hrdí na to, že podporujú práve Zuberskú Forštu, dôkazom je aj účasť jazdcov a aj divákov na akcii. Big Air na Foršte je nie len snowboardovým, ale aj freeski podujatím. Venujme sa doskárom, z lyžníkov sa nám bude točiť hlava ešte dlho. Preteky boli zaradené do pohára SAS a tak si z nich jazdci odniesli prvé body do rebríčka. Jazdiť sme videli riderov ako: Trnovský, Droppa, Kerpčár, Kotian, Karolčík, Bízik, Matys, Jaroš, Káčerík, Ponechal, Filipek (PL), Tokarczyk (PL), Mitro, Pažický, Vrábeľ, Dolník, Gejdoš, Dubový, Kulina a ďalší. Dokopy slušná banda. Počas dňa sa niektorí z jazdcov museli venovať organizátorským povinnostiam a niekto si aj narazil trtáč, však Dávid.

Program bol nasledovný. Tréning do cca 11 hod, potom kvalifikácia na tri jazdy, z ktorých sa dve najlepšie brali do hodnotenia. K cca 18 riderom na doskách sa pridalo cca 15 jazdcov na lyžiach. Skákalo sa fanaticky a v kvalifikácii sme mohli vidieť rotácie ako Cab 3 – Droppa, Bs 360 – Kerpčár, Fs 720, SwBs 540 – Karolčík, Bs 360, Fs 720 – Bízik, Bs 720, Cab underflip – Matys, Bs 720, Backflip – Jaroš, Fs 360 a 540 – Káčerík, Bs 540 – Ponechal, Fs 720, SwBs 540 – Tokarczyk, Bs 360 – Mitro, WC Flip, Fs 720 – Dolník. Do finále však mohla postúpiť len desiatka najlepších riderov.

Počas dňa sa varil guláš, mohli ste si zadarmo otestovať snowboardy od DC Snowboards, vyhrával a speakoval Apko, alebo ste si mohli uhnúť niečo ostrejšie v bare. Pre jazdcov bola pripravané riders zóna ako na veľkých zahraničných pretekoch. Pohovky, teplý čaj, minerálky, slaninka, cibuľka, klobáska, slané, sladké, koláče. Jednoducho super postarané. Big Up organizátorom.

Finále sa začalo po nekonečnej tombole v ktorej sa rozdalo pol dediny, hehe. Finálová desiatka snowboarderov: Droppa, Karolčík, Bízik, Matys, Jaroš, Káčerík, Ponechal, Tokarczyk, Mitro, Dolník. Finále sa išlo na štyri jazdy z ktorých sa brali dve najlepšie. Variabilita trikov, výška, dopad, prevedenie. Tak ako vždy. Chalani mali dosť času na tréning, takže správne rozohriatí sme mohli ísť na finále. Otvorili ho dvaja jazdci v krojoch. Popri trati sa zhromaždilo až nevídané množstvo ľudí. Super vidieť, že aj divákov baví snowboarding.

Jazdenie vrcholilo vo finálovej zhruba hodinke a pol. kedy si každý jazdec dal štyri hodnotené jazdy. Bolo napínavé sledovať, kto zariskuje a kto vsadí na svoje triky na istotu. Najviac skúseností a zručností preukázal Matej Matys, milión a pol násobný majster planéty Slovensko. Obrovský a v štýle Bs 720 doplnil o jeho signature atletickú Cab 900. Skúšal aj Bs 900, no neodišiel ju. Na druhom mieste skončil poľský diktátor Piotr Tokarczyk s trikmi Fs 720 a SwBs 540. Tretie miesto sa ušlo Dušanovi Bízikovi za Fs 720 a Cab 540. Štvrté miesto išlo mladému Samovi Jarošovi, ktorý vyhral kategóriu do 18 rokov. Piate miesto Matej Dolník, šieste a druhé v kategórii do 18 bral Boris Karolčík, siedme išlo Ľubovi Káčeríkovi, ôsme a tretie do 18 rokov bral Lukáš Droppa. Deviate Martin Mitro a desiate Filip Ponechal.

Celkové výsledky nájdete v správe o stave SAS pohára v tejto sezóne. Záverečné fínske jazdy rozjasali obecenstvo, hurá, hurá a bolo dojazdené. Skvelá akcia s bezproblémovým priebehom a s obrovským vyvrcholením. Zuberská Foršta ostáva aj naďalej top akciou, na ktorú sa oplatí chodiť. To čo sa dialo na afterke všetci tušíme, no bojíme sa otvoriť pandorinu skrinku.

Dík všetkým, čo sa na Foršte nejako podieľali, prišli, jazdili, videli. Bez vás by to tak super určite nebilo. Vidíme sa o rok!

O fotky sa postaral Kvetko.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: zuberec milotin zuberska forsta

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!