Čo je nového vo svete ASP?
Sobota 09. Augusta 2014
Autor: Feelip
Foto-video: ASP
0 komentárov

Čo je nového vo svete ASP?

Kolotoč ASP je už v druhej polovici sezóny a my vám ešte dĺžime zopár postrehov, aby ste mali prehľad, čo sa kde deje. Za nami sú veľké eventy ako mužské J-Bay Open a dámske US Open, tak sa poďme spolu pozrieť na to, čo sa udialo, ale aj čo nás neminie.

J-BAY OPEN ZA NAMI

Je 10. júla 2014 a v Južnej Afrike opäť štartuje surfový sviatok. J-Bay Open sa do kolotoča svetovej tour vracia po dvojročnej pauze a všetci tamojší priaznivci veria, že sa ich miláčikovi Jordymu Smithovi podarí pred domácimi fanúšikmi konečne poriadne zabodovať.

Úvodné kolo nič iné ani nenaznačovalo, veď rodák z Durbanu dokázal zajazdiť tri najlepšie skóre dňa, pričom to najslabšie z nich malo neuveriteľných 9,50 bodu. Bol to však jeho tímový kolega z Red Bullu – Austrálčan Julian Wilson, kto ohromil divákov vďaka nádhernému alley oopu.

Na čo im to ale bolo platné, keď obaja mlaďasi vypadli už v treťom kole. Neboli však sami. Spolu s nimi sa porúčal napríklad aj taký Kelly Slater, ktorý narazil na výborne vyzerajúceho Matta Wilkinsona. Toho však pred bránami finále zavrel majster sveta z roku 2012 – Joel Parkinson.

Parko sa tešil na finále, bol v skvelom rytme, ale vedel, že pokiaľ chce v Jeffreys Bay uspieť, bude musieť v záverečnom súboji zdolať svojho veľkého kamaráta/rivala/aktuálneho svetového šampióna – Micka Fanninga. Fanno ukázal, že vlani, pri zisku svojho tretieho titulu sa opäť veľa priučil a najmä že pokiaľ dôjde na náročné situácie, jeho psychika je výborná. Hneď po prvých troch vlnách finálového heatu sa dostal na kombinované skóre 17,00 na čo už Joel nedokázal odpovedať. Smútiť však nemusel ani jeden z nich, pretože obaja si v celkovom poradí šampionátu výrazne polepšili a už dýchajú na krk Gabrielovi Medinovi, ktorý sa v Južnej Afrike dostal iba do štvrťfinále.

BILLABONG PRO TAHITI PRED NAMI

Po šiestich kolách teda máme tento rok iba troch surferov, ktorí okúsili pocit výhry. Mick Fanning, Gabriel Medina Michel Bourez. Všetci traja majú na svojom konte po dva skalpy a každý má pred nadchádzajúcim podujatím obrovskú motiváciu.

33-ročný Austrálčan Fanning dominoval naposledy a po prvýkrát v sezóne je skutočne v hre o obhajobu svojho vlaňajšieho titulu majstra sveta.

Najmladší Gabi Medina z Brazílie je ešte stále lídrom rebríčka. Problém je však v tom, že starí harcovníci sa už naňho doťahujú, čo by ho mohlo nabudiť a rovnako je tu motivácia byť najlepší na Teahupoo, ktoré je považované za jednu z najnáročnejších vĺn na svete.

Lenže zabúdať nemôžeme ani na Michela Boureza, ktorí sa na Tahiti narodil a tamojšie podmienky pozná ako žiaden iný človek na tour. Komu teda o týždeň pôjde karta?

Okrem tejto svätej trojice si však zuby brúsia ďalší, ako napríklad Kelly Slater, ktorý na Billabong Pro Tahiti vyhral už 4-krát, alebo taký Taj Burrow, ktorý si tento rok drží obdivuhodne vyrovnanú formu a aktuálne mu patrí v svetovom rankingu 4. priečka.  

VANS US OPEN OF SURFING

Poďme ale aj k babám. Tie mali kopec práce počas uplynulého víkendu, pretože na Huntington beach vrcholilo Vans US Open of surfing, ktoré síce muži nezaradili oficiálne do Samsung Galaxy ASP World Championship Tour (víťazom tohto prime eventu sa stal Felipe Toledo), ale ženy hej.  No a ako to celé dopadlo?

Nuž, ako už tradične, všetky favoritky sa dostali pomerne ďaleko a to podstatné sa začalo diať až vo štvrťfinále. Tam Austrálčanka Tyler Wright senzačne vyradila dvojnásobnú majsterku sveta a úradujúcu líderku celkového poradia – Carissu Moore a tak sa začal stíhací boj. V najlepšej pozícii bola Sally Fitzgibbons, ktorá ako jediná mohla zmeniť situáciu na čele, ak by sa bola bývala dostala do finále. To sa však nestalo, Stephanie Gilmore ju skvelou jazdou v semifinále poslala domov a tak posledným otáznikom ostávalo, či sa vyšvihne mladučká Tyler, alebo skúsená Steph. Tu svoju rolu zohrali podmienky. Vlny boli veľmi slabé a to vyhovovalo viac 20-ročnej vicemajsterke sveta, ktorá mala viac síl a agresivity.

Na čele sa nič nezmenilo, Carissa je stále na prvom mieste. Sally sa však dotiahla na rozdiel mizivých 200 bodov. Tyler si vymenila pozíciu so Stephanie a je tretia, ale smútiť nemusí ani Gilmorka, pretože aj ona sa v konečnom dôsledku priblížila prvej priečke.

Baby majú teraz mesačnú pauzu a potom sa začiatkom septembra predstavia na novej zastávke tour v kalifornskom San Clemente. Dovtedy si asi budú hľadať sponzora pre veľkolepé finále na prelome novembra a decembra, keď si baby po prvýkrát v histórii vyskúšajú aké je to jazdiť svetovú sériu na Havaji. Už teraz sa na to veľmi tešíme!

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!