Čo si zbaliť na surfovanie k Atlantiku?!
Utorok 02. Augusta 2016
Autor: Boardlife

0 komentárov

Čo si zbaliť na surfovanie k Atlantiku?!

Mnohí z vás sa toto leto chystajú po prvý krát naučiť surfovať, alebo na výlet k oceánu, kde by si surfovanie chceli aspoň vyskúšať. Veľkou dilemou je ako sa k oceánu zbaliť tak, aby vaša batožina nemala rozmer lodného kufra a prinajlepšom tak, aby ste sa zbalili na týždeň do príručnej batožiny do lietadla. Poradíme vám, čo vám pri surfovaní pri oceáne nesmie určite chýbať.

Väčšina z nás v lete smeruje k najbližšiemu oceánu, ktorý je vzdialený od Bratislavy cca 2000km do Francúzska, Španielska alebo Portugalska, tzn. k Atlantickému oceánu. Na čo nesmieme zabúdať je samozrejme počasie a teplota oceánu. Teplota vody v Atlantickom oceáne je počas leta od júna až do septembra cca 20˚C až 24˚C. Vzduch je síce vyhriaty na cca 27˚C a viac stupňov ale počasie sa pri oceáne často mení.  Čo si teda so sebou zobrať?

1. Opaľovací krém a krém po opaľovaní – počasie pri oceáne je veľmi premenlivé a väčšinou sa ustáli až koncom leta v septembri alebo až v októbri. Nezabúdajte sa natierať opaľovacími krémami aj keď je pod mrakom, prípadne je slnečno ale fúka silnejší vietor. Mnohí z nás sa poučili na vlastnej koži a natierajú sa stále. Aj pri veľkom vetre, ktorý je pri oceáne častý sa viete kvalitne spáliť. Oceán je bližšie k rovníku a slnko je tu oveľa silnejšie ako u nás.

2. Neoprén – všetci, ktorí sa chcú pri oceáne naučiť surfovať, prípadne to aspoň vyskúšať by na túto súčasť surfera nemali zabudnúť. Neoprén si môžete kúpiť vlastný alebo si ho zapožičať. V Atlantickom oceáne v lete sa používa neoprén o hrúbke 3,2mm. Teplota vody v oceáne dosahuje cca 20˚C maximálne 24˚C. Pri výučbe surfovania strávite vo vode priemerne 1,5 hodiny a to už nie je sranda. Lepšie a pohodlnejšie je byť v teple v neopréniku. Ideálny je dlhý neoprén, no otužilcom bude stačiť aj krátky. Odporúčame kvalitné neoprény značky Quiksilver alebo Roxy

3. Plavky, bikiny, board šortky – otužilejší jedinci sa kľudne môžu v oceáne kúpať v plavkách, no je to skôr o ovlažení sa. Samozrejme budete celý čas na pláži a plavky sú nevyhnutná súčasť vášho dovolenkového šatníku. Treba ukázať svoje telo a pekne sa opáliť. Za veternejšieho počasia si stačí ľahnúť do závetria a bude teplo ako v Karibiku. Perfektný výber nájdete otto.sk

4. Šlapky, flip-flopy, žabky – majú nespočetné množstvo názvov. Táto plážová obuv je nevyhnutnou súčasťou každého surfera. Ideálne obúvanie a vyzúvanie sa, ideálne do sprchy a piesku, ktorý budete mať úplne všade. Najpohodlnejšia obuv, ktorú uvidíte na pláži takmer všade. Ideálne sú z kaučukovej umývateľnej gumy, no hlavne aby boli pohodlné. 

5. Tepláky a teplá mikina – nie vždy budete surfovať v ideálnom slnečnom počasí. Pripravte sa na to, že surferi väčšinou chodia do vody skoro ráno, pri východe slnka alebo neskôr večer, keď slnko zapadá. Nie vždy sa surfuje za ideálneho slnečného počasia. Počasie pri oceáne si nevyberiete a vždy môže prekvapiť. Preto sa ako sme už spomenuli používa neoprén. No nie je nič lepšie keď sa zo studeného mokrého neoprénu vyzlečiete do príjemných teplákov a teplučkej mikiny. Určite to oceníte. Tepláky sú ideálnym pohodlným oblečením a oceníte ich aj pri cestovaní.

6. Nepremokavá a vetru odolná bunda – zase sme u počasia a je to fakt. Možno budete jedným zo šťastných a nevytiahnete ju po celý čas, no je dobré byť pripravený. Tieto typy búnd väčšinou viete zbaliť do mini vrecka a nezaberú vám veľa miesta. Na počasie sa nám najlepšie osvedčila stránka yr.no 

7. Kraťasy, šortky, tričká, tielká, letné šaty – patria do letného vybavenia každého cestovateľa. A určite ich využijete. Buďte však pri balení striedmy, vždy sa tieto časti oblečenia dajú jednoducho oprať alebo si môžete kúpiť nové, lepšie, krajšie. 

8. Slnečné okuliare, šiltovka alebo klobúk - k tomuto myslím, že netreba nič dodávať, len toľko, že hlavu a zrak si treba chrániť. 

Dúfam, že sme vám pri balení oblečenia na vašu prvú surfovačku pomohli alebo vás aspoň troška inšpirovali. Veci nie sú potrebné, je hlavné aby ste mali dobrú náladu a užili si chvíle pri oceáne. Nájdite svoju surfovú destináciu na www.surf-trip.sk

LIFE IS BETTER WHEN YOU SURF, ALOHA 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!