Pondelok 01. Novembra 2010
Autor: Kristián

1 komentár

Interview so Zuzkou Vráblovou

Úspechy našich športovcov vo svetovom dianí nie sú nič výnimočné. Väčšinou sa z médií dozvedáme o úspechoch v masových športoch ako je futbal, hokej, kanoistika. Keďže Boardlife.sk je magazín o extrémnych športoch, tak sa zameriame na ne, lebo aj v nich máme ľudí, čo nás skvele reprezentujú. Wakeskate je na slovenské pomery mladým športom. K nám sa aktívnejšie dostal až v roku 2003. Od vtedy prešlo veľa času a teraz máme majsterku sveta a ďalšie skvelé úspechy.

Dnes dáme priestor určite najlepším wakeskate jazdcom u nás. Baby reprezentuje Zuzka Vráblová a chalanov Maťo Ščambora (druhý report). Obaja sú majstrami SR a majú množstvo medzinárodných úspechov. Sledujte interview s nimi a dozviete sa niečo viac o wakeskate. Ešte pred tým si pozrite malú ochutnávku z dielne Sebastiana Simma. Toto je WAKESKATE!

BLF: Ahoj Zuzka, tak sa nám predstav.

Zuzka: Ahojte, volám sa Zuzana Vráblová, mám 21 rokov, som z Piešťan, som študentkou Fakulty telesnej výchovy a športu v Bratislave a najradšej trávim čas na vode teda na wakeskate.

BLF: Ako si sa dostala k wakeskatu?

Zuzka: Určíte dôvodom ako som sa dostala ku wakeskatu, je to, že už od svojich 8. rokov som sa venovala vodnému lyžovaniu, takže som sa veľa pohybovala pri vode, kde sa jazdi za člnom, alebo na vleku a tam som mala možnosť vidieť aj wakebord/ wakeskate, stretnúť jazdcov čo si na tom pekne dávajú a vyskúšať si to. Wakeboard som si vyskúšala ešte v čaše keď nebolo moc jazdcov čo sa tomu venovalo teda u nás na vleku, žiadne prekážky, naučila som sa základne triky ako fs/bs 180, nejaké surface 360 a tam to skončilo.. žiadna motivácia v tom čase.. Wakeskate som skúsila o pár rokov neskôr, kde som hneď začala skúšať všelijaké triky, shovity a dodnes skúšam stále nové a nové triky, nejako ma to chytilo, baví ma to a tak sa tomu venujem dodnes.

BLF: Koľko wakeskatujes?

Zuzka: Prvý krát som to vyskúšala v roku 2007 u nás v Piešťanoch na vleku deň po tom, ako som mala možnosť vidieť celú košickú Evils crew, čo k nám zavítala na jednu akciu. Nanešťastie rok na to som sa tak troška viac rozbila na SNB pretekoch, plastika ACL čo znamenalo pre mňa ročnú pauzu po ktorej som sa fakt nevedela dočkať sezóny, kedy sa znova postavím na wakeskate a budem skúšať nové triky. Teraz sa venujem wakeskatu naplno už druhý rok.

BLF: Kde najradšej a najviac jazdíš?

Zuzka: Najradšej jazdím tam, kde sú super podmienky na jazdenie a mám možnosť sa zlepšovať. A to pre mňa to znamená dobrý park s viacerými prekážkami a dobrými jazdcami, od ktorých sa môžem niečo naučiť, hecovať sa do nových trikov a samozrejme dobrá atmoška. Preto určíte: CWC- Filipíny, Hip-notics – Turecko, Planksee – Rakúsko. Čo sa týka stredísk na Slovensku jednoznačne košický park a myslím, že všetci vedia prečo. Strašne rada a veľa jazdím aj s mojou LC grupou v PN na vleku alebo za člnom, ale najradšej niekde na mláke.

BLF: Jazdíš na vleku alebo za člnom?

Zuzka: Možností ako si dobre zajazdiť na vode je veľa. Ja osobne preferujem jazdenie na vleku, pretože na ňom môžme jazdiť viacerí naraz, čo znamená viac sa hecovať navzájom v nových trikoch a je tam aj viacero prekážok. Za člnom chodím jazdiť par krát za rok, je to taktiež funny skákať si cez mega vlny, ktoré robí čln. A winch ten mám úplné najradšej, keď si chalanmi nájdeme nejaké extra miesto ako napr. bačorinky, potôčiky, jazerá. Najväčší zážitok mam z jazdenia na zatopenom poli.

BLF: Radšej jazdíš prekážky, alebo flat triky a kombá?

Zuzka: Myslím, že vo flat trikoch a kombách som viac vyjazdená, keďže na našom vleku nemáme moc prekážok, čo ma mrzí. A preto, keď som v parku s prekážkami si viac užívam prekážky.

BLF: Obľúbené triky?

Zuzka: 360shovit, shovit on funbox a ja rada aj tie kombá ako napr. olee shovit a ďalšie.

BLF: Úspechy doma a v zahraničí?

Zuzka: 1 . miesto WWA Wake park Majstrovstvá sveta 2010 v Turecku, 4. miesto (Open kategória s mužmi, International wake park Planksee 2010, Rakúsko, 1. miesto Majstrovstvá Slovenska 2009,2010, 1. miesto X- Cup Hlučín, CZ 2009,2010, 1. miesto Hula Girls kemp 2009

BLF: Ako si sa dostala na MS v Turecku?

Zuzka: Celú sezónu som bola v kontakte s ostatnými babami wakeskaterkmi a tak sme sa dohodli, že by bolo fajn, keby sa stretneme na niektorých pretekoch vo väčšom počte a tak sme si vybrali tieto MS Turecku. Predsa len preteky na vyššej úrovni.

BLF: Aké boli súperky?

Zuzka: Súperky jazdili veľmi pekne, páčilo sa mi, že každá mala vlastný štýl, vlastne triky v zálohe. Boli tam baby zo Švajčiarska, Švédska, Holandska, Chorvátska. a čo ma veľmi tešilo, že som nebola jediná slovenská reprezentantka, na MS sa zúčastnila aj Katka Šurková z Košíc, ktorá milo prekvapila svojou vydarenou jazdou a skončila štvrtá.

BLF: Čo bolo dôvodom, že si vyhrala s dosť slušným náskokom nad ostatnými?

Zuzka: Myslím, že som zabodovala jazdouv ktorej som viac riskovala a v úvode jazdy dala ťažšie triky, ako napr shovit na funbox, určíte aj kompozíciou nad ktorou som dlho rozmýšľala a asi aj viacerými trikmi v jazde.

BLF: A čo mužský wakeskate?

Zuzka: Samozrejme úroveň vyššia. Prvé miesta obsadili chalani z Nemecka a Thajska na ktorých je vidieť vyjazdenosť a hlavne to, že majú najazdených viacero pretekov a dávajú shovity na milión spôsobov. Myslím, že jedno z prvých miest by si zaslúžil aj náš Maťko Ščambora, ktorý má natrénované ešte brutálnejšie flipové triky, len bohužiaľ mu nepriali poveternostné podmienky na to aby ich mohol predviesť. Ale keď si to dával v tréningových jazdách, ostatní wakeskateri len s úžasom, alebo skôr so strachom, pozerali.

BLF: Akým spôsobom sa hodnotí?

Zuzka: V rámci majstrovstiev sveta mal každý pretekár kolo a pol na predvedenie svojej čo najlepšej zostavy, kde rozhodcovia hodnotia náročnosť a prevedenie trikov, kompozíciu zostavy a taktiež riskantnosť. To znamená, že ak pretekár zaradí hneď úvode jazdy ťažší trik, získava body navyše.

BLF: A čo ty v zime?

Zuzka: V zime je zima :D a hlavne škola tak sa treba aj učiť. V zime rada snowboardujem a chodím do fitka, ale ešte radšej chodím v zime do tepla! Filipíny, Turecko...

BLF: Ďakovačka?

Zuzka: Najväčšie ďakujem patrí určíte mojím rodičom, ktorí ma odmalička viedli k športu a dodnes ma v ňom podporujú s celou mojou rodinou. Dák LC houmies! a všetkým s ktorými som mala možnosť si tuto sezónu zajazdiť. Ďakujem Red Bullu za preteky v Turecku a neustálu energiu, produktovej podpore Nike 6.0 a sponzorom Capix helmets a Skullcandy. Dík moc všetkým, čo sa zapríčinili o to, že moja sezóna 2010 bola taká aká bola.. A v neposlednom rade dik Kristian ze tento rozhovor!

Hodnotenie:

Komentáre

1 komentár
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!