Štvrtok 03. Novembra 2011
Autor: Boardlife/PR
Foto-video: Quiksilver
0 komentárov

Kelly Slater - 11 násobný majster sveta

Už po jedenásty krát sa Kelly Slater stal svetovým šampiónom v surfovaní. Tomuto 39 ročnému Quiksilver team surferovi sa podarilo získať svetový titul v San Frnaciscu (USA) ešte pred koncom sezóny 2011, behom desiateho a predposledného preteku ASP World Tour. Historický 11. titul bol zdôraznený troma víťazstvami (Gold Coast, Thaiti, Trestles) behom tohtoročnej svetovej tour a zvýšil tak celkový počet Kellyho víťazstiev na pretekoch elitnej tour na neuveriteľných 48.

Aj po dvadsiatich rokoch vo svete elitného surfingu je Kelly Slater stále na vrchole. Jeho ďalší titul majstra sveta opäť núti opravovať historické tabuľky. Nikdy pred tým nebola v „tour“ taká konkurencia ako tento rok.

Od doby rivality medzi Kellym, Andy Ironsom a Mickem Fanningom sa objavila nová mladá generácia surferov ako Owen Wright a Adriano de Souza. Ich talent posúva hranice surfingu zase o kúsok ďalej a hýbe rebríčkom svetovej tour rovnako, ako ďalší mladí jazdci akými sú Julien Wilson, Gabriel Medina, Jordy Smith, alebo Jeremy Flores. Táto nová generácia je mimoriadne motivovaná zosadiť „kráľa Kellyho“ z jeho trónu.

Jeho tajomstvo?

Za prvé talent hraničiaci s genialitou, ale aj zmysel pre stratégiu, čítanie vĺn ako nikto iný, fenomenálna schopnosť prispôsobiť sa podmienkam, temperament pretekára, ktorý zodpovedá šampiónovi a nakoniec výnimočná fyzická kondícia.

Nadovšetko je však jeho vášeň pre voľné surfovanie. Kelly je ochotný cestovať cez polku sveta, obetovať skoro všetko vrátanie pretekov svetovej tour (ako pretek v Jeffers Bay, JAR) len aby mohol jazdiť na tých najväčších a najlepších vlnách sveta.

Kelly zostáva aj vo svojich skoro 40 tich rokoch tým najlepším ambasádorom surfingu, ktorého kedy svet mal.

Kellyho rekordy:

  • 11 titulov svetového ASP šampióna: 1992, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 2005, 2006, 2008, 2010 a 2011
  • 48 víťazstiev na ASP World Tour behom 20tich rokov (od 1991 do 2011)
  • 3.030.755 dolárov príjmu z výhier počas kariéry
  • Najmladší svetový šampión v histórii (v 20tich rokoch – 1992)
  • Najstarší svetový šampión v histórii v 39 rokoch (2011), 20 rokov po jeho prvej účasti na svetovej tour (1991). Owen Wright mal len rok a Gabriel Medina ešte ani nežil.

Kelly Slater taktiež získal:

  • 14 surf Poll Awards
  • 3 Laureus Awards
  • 2 X-Games zlaté medaile
  • Uvedený do „Surfing Hall of Fame“

1992-1998: Kelly Slater začína

Kelly Slater sa pripojil k elitnej svetovej mužskej profesionálnej tour v roku 1991. V len 19tich rokoch táto talentovaná vychádzajúca hviezda spôsobuje chaos na surfových plážach. Sotva o rok neskôr vyhráva svoj prvý svetový titul, čo je neskutočné. Je to začiatok nadvlády surfera z Cocoa Beach (Florida), ktorá trvá až do roku 1998. Získava 6 titulov Majstra sveta a stáva sa ikonou športu. Po niekoľkých rokoch víťazných tour si Kelly dáva pauzu od pretekania.

Dobíjanie bateriek:

Okrem niekoľkých divokých kariet na pretekoch svetovej tour sa rekordman zameriava na golf a hudbu, ale surfingu sa nevzdáva. Prenasleduje veľké vlny po celej planéte. Víťazí na prestížnych súťažiach obrích vĺn, Quiksilver In Memory of Eddie Aikau. Po trojročnej pauze od svetovej tour oznamuje Kelly svoj návrat k radosti surferov, medzinárodných organizácií a priemyslu, pre ktoré je „kráľ“ skutočným katalyzátorom a idolom športu.

Veľkolepý návrat:

Pri jeho návrate k pretekaniu v roku 2003 sa Slater javí ako nebezpečný a vo vynikajúcej forme. Vyhráva štyri preteky a konči na druhom mieste za Andy Ironsom, ktorý získava svoj druhý svetový titul. Súperenie medzi Floriďanom a Havajčanom vyúsťuje do jedného z najdramatickejších bojov v histórii surfingu. 

V roku 2005, sedem rokov po svojom poslednom triumfe, Slater vyhráva sovj netrpezlivo očakávaný siedmy svetový titul na úkor Andyho Ironsa a Micka Fanninga. Pri jednom z najúspešnejších comebackov v histórii športu, Kelly venuje svoje víťazstvo nedávno zosnulému otcovi. V roku 2006 opakuje svoj úspech a vyhráva ôsmy svetový titul v španielskej Mundake. Rok  2007 je v znamení triumfu Micka Fanninga po jeho päťročnom snažení o svetový titul. Slater nezostáva pozadu a vracia sa ešte silnejší.

V roku 2008 začína rok s dvoma víťazstvami v rade v Austrálii a okamžite drví svojich súperov. Kelly v sezóne získava celkom 6 víťazstiev, vrátane trofeje z The Pipe Masters, ktoré mu vynášajú 9. titul. Zároveň sa núka otázka, čo bude ďalej? Bude Kelly ešte jazdiť? Pôjde si pre 10. titul?

Pátranie po ďalšom titule:

Od tejto chvíle nebolo žiadne verejné vystúpenie, alebo interview, kedy by sa niekto neopýtal, či Kelly Slater bude pokračovať, pokiaľ nezíska 10. svetový titul. Hviezda nechávala určité pochybnosti o jeho zámeroch, ale aj tak v sezóne 2009 sa vracia pre obhajobu. Bohužiaľ to bol rok bez titulu, len s jedným víťazstvom. Kelly Slater končí 6., ďaleko od jeho očakávania.

Fanning z toho profituje a získava svoj druhý titul majstra sveta. Vždy hovorí nezáväzne o tom, či bude súťažiť v tour od začiatku do konca. Slater začína rok s nie práve oslnivým výkonom na Quiksilver Pro Gold Coast. V plnej sile sa však ukazuje na ďalšom preteku v Bells Beach, kde jasne poráža svojho veľkého rivala Micka Fanninga vo finále. Prvá polovica roku, je ako jazda na horskej dráhe s momentmi slávy a pádov (finále v Bazílii, vyradený v 3. kole v JAR) Slater sa nakoniec dostáva na čelo klasifikácie vďaka víťazstvu na Trestles, finále Quiksilver Pro France a víťazstvu v Peniche v Portugalsku.

Kelly Slater získava svoj 10. titul v Puerto Rico, kde vo štvrťfinále porazil Adriana de Souza. Slater venuje titul svojmu priateľovi Andymu Ironsovi, ktorý nedávno zomrel a jeho smrť hlboko zasiahla surfový svet. Je na vrchole a úžasným vystúpením vyhráva svoje štvrté tohtoročné finále. Získava 45 víťazstiev na pretekoch svetovej tour.

Vždy mieri vyššie:

Zaťal čo sa každý pýta na budúcnosť, Kelly svoje plány tají a nezaväzuje sa v sezóne 2011 k ničomu. Avšak hneď na prvom evente Quiksilver Pro Gold Coast víťazí. V Bells Beach končí vo štvrťfinále a v Riu de Janeiru už v treťom kole. Niekoľko dní pred Jeffreys Bay cestuje Kelly na Fidži, kde sa očakávajú výnimočné vlny. Nie moc dobrá predpoveď na vlny pre závod v Južnej Afrike rozhoduje a Kelly zostáva na Fidži spolu s Nathanom Flatcherom a Brucom Ironsom filmovať, fotiť a užívať so podmienky, ktoré prichádzajú raz za 10 rokov.

Aj napriek veľkej snahe a bezsenných nocí na letisku Kelly Salter preteky v Južnej Afrike nestíha. Obrovské 10 metrové vlny boli dobrým tréningom na ďalšiu zastávku tour na Thaitskom Teahupoo. Obrovské vlny, ktoré dorazili na tento polynézsky ostrov vyzerajú ako steny vody. Kelly Slater nakoniec poráža vo finále mladíka Owena Wrighta, ktorý sa od tej chvíle stáva jeho hlavným rivalom.  Obaja muži sa stretnú vo finále na Quiksilver Pro New York, kde tento krát vyhráva Owen. Týždeň na to sa finále opakuje so šťastným koncom pre Kellyho Slatera v kalifornskom meste Trestles. Vo Francúzsku na pretekoch Quiksilver Pro France je Kelly porazený Brazílčanom Gabrielom Medinom, ktorý vyhráva v Hossegore po tom, čo vyradil desaťnásobného šampióna vo štvrťfinále.

Aj napriek tomu zvyšuje svoje bodové vedenie nad Owenom Wrightom, ktorý končí predčasne v 5. kole. V portugalskom Peniche sa Slater opäť prebojuje až do finále, avšak je porazený ďalším mladým Brazílčanom Adrianom de Souzom. Napriek tomu zvyšuje svoj náskok pred mladým Austrálčanom Owenom, ktorý končí v Portugalsku až na 13. mieste. Kelly Slater mieri ku svojmu 11. titulu majstra sveta.

San Francisco, zisk 11. titulu, 20 rokov po začiatku:

Hneď prvý deň sa Kelly približuje svojmu jedenástemu titulu a to víťazstvom v prvom kole. Druhý a rozhodujúci krok je porážka Daniela Rossa v treťom kole. 2. októbra 2011 sa Kelly Slater stáva po 11x Majstrom sveta v surfingu.

Kelly Slater:

Výnimočná a absolútna ikona športu Kelly Slater svieti aj mimo surfový svet. Jeho úspechy a jeho charizma sú pravidelne zrovnávané so športovými osobnosťami ako Michael Jordan, alebo Tiger Woods. Dostalo sa mu vysokého ocenenia od americkej Snemovne reprezentantov v roku 2010 za vynikajúce a nevídané úspechy vo svete surfingu a za to, že je tým najlepším vyslancom športu. V roku 2011 bol ocenený na Laureus Awards v Abu Dahabi spoločne s Rafaelom Nadalom.

Zaväzuje sa k ochrane svetových oceánov, morí a ich obyvateľov. Pomocou svojho vplyvu a postavenia vzdeláva verejnosť o dôležitých otázkach životného prostredia. Kelly Slater Foundation (www.kellyslaterfoundation.org) zvyšuje povedomie a finančne podporuje sociálne a ekologicky uvedomelé charity, organizuje zbierky a získava dary od spoločností a jednotlivých dobrovoľníkov.

V priebehu jeho kariéry bol Kelly Slater zapojený do mnohých televíznych a filmových projektov (The Ultimate Wave Tahiti 3D, Surf’s Up ...), hudobných projektov (s Eddie Veddrom z Pearl Jam, spevákom Ben Harperem, alebo Jack Johnsonom). Podieľa sa na rade surfových filmov (Letting go, Cloud 9, Fly In The Champagne), vydal hudobný album (Songs From The Pipe s Rob Machadom), spolupracoval na knihách (Pipe Dreams, For The Love... ) a bol aj súčasťou počítačových hier (Kelly Slater Pro Surfer, Activision).

Vďaka svojej popularite sa stal tvárou kampane veľkých značiek (L'Oreal, Pentax, Mercedes, Kiehl, Apple). Stal sa najkrásnejším športovcom v časopise Sport’s Illustrated, alebo sa objavil medzi 25 „cool“ športovcami všetkých dôb podľa magazínu GQ.

Kelly trávi svoj čas medzi Kaliforniou, Havajom a Floridou, keď práve nejazdí po súťažiach. Kelly má tiež vášeň pre golf a hrá celebrity Pro-Am turnaje po celom svete s troma handicaps.

VIDEO S HIGHLIGHTAMI KELLYHO SEZÓNY 2011 SI POZRITE TU!

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!