Klaudia Medlová a jej úspešná sezóna 2014/2015
Utorok 28. Apríla 2015
Autor: Boardlife

0 komentárov

Klaudia Medlová a jej úspešná sezóna 2014/2015

Klaudia Medlová mala zatiaľ najúspešnejšiu sezónu vo svojej súťažnej kariére. Tri tretie miesta a jedno druhé vo svetovom pohári FIS je skvelým výsledkom pre malý slovenský ženský snowboarding. Okrem toho sa zapísala do histórie aj prvým ženským Double Rodeom 900°. Klaudiu sme si tak pozvali na malé interview.

BLF: Ahoj Klaudia, ako hodnotíš uplynulú súťažnú sezónu s pohľadu jazdenia, nových trikov a umiestnenia na súťažiach?

Klaudia: Ahoj, uplynulú sezónu hodnotím pozitívne a určite za zatiaľ najlepšiu aj čo sa týka trikov aj umiestnení. Samotného jazdenia bolo síce menej ako napr. sezónu predtým, keďže na začiatku sezóny bol problém so snehom nielen u nás, ale aj všade v Európe a parky tiež neboli dostavané skoro nikde v Európe, tak jediné šťastie bolo, že sa mi po Vianociach podarilo na 3 týždne odísť si pojazdiť do Colorada, pretože potom už moc času na jazdenie, ako také nebolo kvôli pretekom. No aj tie 3 týždne stačili na to, na čom som pracovala sezóny predtým a plus jeden nový som sa naučila.

BLF: Tento rok si sa zamerala hlavne na FIS preteky, absolvovala si nejaké WST preteky? Prečo tá orientácia na FIS preteky?

Klaudia: S FIS pretekmi je to tak, že ich jazdím za prvé preto, lebo na TTR preteky ako sú US Open, Burton Europen Open, Dew Tour a pod. sa len tak nedostanem. Musela by som byť pozvaná organizátorom, alebo pretlačená sponzorom. Takže väčšine jazdcov neostáva nič iné, len jazdiť FIS preteky. Za druhé preto, lebo jediný zdroj peňazí, ktorý mám je štát. A zväzy TTR preteky absolútne nezaujímajú. Tiež to beriem pretek ako pretek a už aj FIS dokáže urobiť dobrý pretek a som vďačná za každú skúsenosť, ktorú môžem získať a je jedno na akom evente. Mám rada obe mince snowboardingu mega má baví len tak shrediť a zabávať sa na svahu s kamošmi, ale tiež ma baví pretekať a posúvať svoj level jazdenia hore. Vďaka dobrej sezóne a dobrým umiestneniam budem mať viac financií na svoje jazdenie a tak sa budem môcť orientovať viac na jazdenie a učenie sa nových trikov v tých najlepších podmienkach a taktiež TTR alebo WST preteky.

BLF: Ktoré pódiové umiestnenie túto sezónu bolo najvydretejšie? Kde si sa na medailu najazdila najviac?

Klaudia: Neteším sa ani tak z medailí ako zo spokojnosti z jazdenia. Za najvydarenejšiu pokladám hlavne celú sezónu, na každom preteku som mala radosť z jazdenia. V podstate som sa najviac najazdila skoro na každom preteku, pretože nikdy som nešla z kvalifikácie priamo do finále ale musela som si prejsť cez kvalifikáciu semifinále a finále, čo bolo niekedy dosť únavne, či už psychicky alebo fyzicky. Najviac sa teším ale z babského eventu Nine Queens, kde to bol aj minulý rok, ale aj tento neskutočný zážitok. Event trvá zhruba 5 dní, kde o nás bolo postarané naozaj ako o kráľovné, mali sme kvalitnú stravu, fyzioterapeuta, super luxusný hotel so saunami na izbách, každá z nás dostala najnovšie gopro so všetkým vybavením, drindl tirolský dres, mali sme k dispozícii fotografov, filmárov a jeden deň aj helikoptéru, z ktorej sme mali nádherné zábery a fotky. Takže toto bol jeden z eventov, kde som sa dosť najazdila a v deň preteku som bola na 2.mieste.

BLF: Aká je momentálna zásoba trikov, ktoré jazdíš skoro na istotu?

Klaudia: Zásoba trikov na istotu túto sezónu je určite vyššia ako uplynulé sezóny. Patria tam možno aj jednoduchšie triky, ktoré som ale predtým vôbec nevedela a na pretekoch sa vždy za ťažších podmienok zídu. 

BLF: Na čom by si chcela popracovať do budúcnosti? Nejaké rotácie o 720°, alebo skorej jibing?

Klaudia: Je veľa trikov čo mám v hlave, na ktorých by som chcela popracovať či už na skokoch alebo jiboch. Ženský snowboarding napreduje a to čo by mi mohlo stačiť pred 3 rokmi na finále na ďalšiu sezónu by som si vo väčšine už ani neškrtla.

BLF: Si spokojná so svojím jazdením na svetovom pohári? Z čoho máš radosť, že sa ti podarilo zajazdiť a naopak na čom chceš ešte popracovať.

Klaudia: S týmto rokom a sezónou som úplne spokojná. Mám radosť z toho, že som ju ukončila bez zranení a zdravá. Popracovať by som chcela po mentálnej stránke, pretože všetko z veľkej časti je to hlavne o hlave no a potom určite na ďalších trikoch :)

BLF: Nelákajú ťa najprestížnejšie ženské preteky ako sú X Games, BUS, alebo BEO? Vieme, že je tam ťažké dostať sa a viaceré sú na pozvánky, chcela by si si zajazdiť s babami, ktoré jazdia tieto preteky?

Klaudia: Určite že ma lákajú. NAJVAC by som sa chcela dostať na preteky tohto formátu.

BLF: Nemrzí ťa, že si sa nemohla zúčastniť MS SR a tak nezískala titul majsterky?

Klaudia: Nemrzí ma to. Skôr ma mrzí to, že nie je dostatok žien, alebo báb na to, ktoré by to jazdili a keďže sa nenazbieralo dostatok báb tak žiadna majsterka nebola vyhlásená.

BLF: Druhá strana snowboardingu sú výlety, sessions, točenia, fotenia... absolvovala si nejaké príjemné akcie túto zimu?

Klaudia: Absolvovala som Nine Queens Session, kde sa natáčalo, fotilo a odtiaľ som rovno odišla do Laaxu na ďalšiu babskú session, ktorú robila Sina Candrian, kde sa tak isto natáčalo, fotilo, shredilo, zabávalo a ďalšia session mala byť na Mammothe, ktorú robila Kimmy Fassani ale na tú som nemohla kvôli škole prísť.

Klaudia Medlová a Double Bs Rodeo 900° na Nine Queens.

BLF: Double Bs Rodeo 900° je obrovská vec, hlavne pre riderku zo Slovenska. Ako si sa hecovala, čo si si hovorila tesne pred tým, ako si sa spustila na skok. Aký je to pocit otočiť 2x rodeo?

Klaudia: Za celú sezónu mi double bs rodeo neprišlo na um. Skôr som sa sústredila na flatové rotácie, switch, jednoduchšie triky do 720 ale na isto. Keď som prišla na Nine Queens, prvé dva dni som vôbec nejazdila, lebo som sa cítila vyčerpaná z celej sezóny a telo si potrebovalo oddýchnuť a tiež to bolo dosť ľadové a mala som ďalšie 4 dni skvelého jazdenia pred sebou, takže som len oddychovala a jedla a po dvoch dňoch som sa znovu cítila plná energie. Počasie bolo perfektné, slniečko od rána do večera, mäkký dopad a dobrá atmosféra. Jamie Anderson začala odchádzať fs 10 potom cab 10 potom switch bs 9 atd. Ja som si išla svoje, to čo som mala na istotu som si poodchádzala a akurát sme mali Heli session a vtedy ma napadlo, že by som možno mohla vyskúšať toho doubla. Podmienky boli perfektné a čo je hlavné, že ja som sa na to cítila a verila som v to že si dám pár pokusov a môžem to odísť. Tak na nejaký 5., alebo 6. pokus sa mi to podarilo ustáť. Bol to skvelý pocit a ďalšia skvelá skúsenosť a určite ma to znovu posunulo o krok vpred. 

Klaudia a jej jazda na FIS World Cup Audi Snow Jam 2015 v Čechách.

Klaudia a januárové jazdenie v Breckenridge.

BLF: Určite si mala veľa gratulácií a pochvál po odídení triku, ktorá z nich ťa najviac potešila a prečo?

Klaudia: Všetky gratulácie od báb, celej crew, ktorá na Nine Queens bola a vlastné od všetkých ma veľmi potešila, no najviac som sa tešila z toho, ako sa z toho tešil Marek keď som mu to povedala :)

BLF: Čakajú ťa ešte nejaké preteky/akcie, výlety za snehom a snowboardingom, alebo si chceš dať chvíľku pauzu a užiť si leto?

Klaudia: Táto sezóna sa pre mňa skončila. Mám školu, ktorú by som už rada dokončila a tiež si potrebujem oddýchnuť nie len ja ale hlavne moje telo, kolená :D

BLF: Aké máš plány na nadchádzajúcu sezónu? Športová príprava, preteky, fotenia a tak?

Klaudia: Športovú – letnú prípravu absolvujem toto leto možno v BA u Borisa Žbirku kondičného trénera a fyzioterapeuta a potom asi Dachstein. Na ďalšiu sezónu by som bola vďačná, keby som mohla viac jazdiť, poskúšať a naučiť sa nové triky a konečne sa dostať na WST preteky a nejaké sessions a fotenie určite prídu počas sezón.

BLF: Nemrzí ťa, že na Slovensku nemáš ideálne podmienky na prípravu, že ženský snowboarding stagnuje a okrem tvojej sestry veľa dievčat nejazdí?

Klaudia: Viac mi je ľúto novej generácie detí, ktoré by chceli jazdiť, skákať, rásť a zdokonaľovať sa no tie podmienky tu na to nemajú. Dokonca mám pocit, že to je niekedy horšie, ako keď som začínala ja.

BLF: Máš aj ty nejaký vzor v snowboardingu a miesto kde by si chcela ísť jazdiť?

Klaudia: Každý dobrý jazdec ma dokáže niečím nadchnúť, alebo inšpirovať. Baví ma snowboarding a vášeň Anni Gasser, určite Jamie Anderson, ktorá všade kde príde tam to povyhráva a nadiktuje už niekoľko rokov a veľa ďalších báb .. . Vždy ma bavilo jazdiť s chalanmi, pri ktorých som sa ja mohla posúvať a vyjazdiť viacej. A moje najobľúbenejšie miesto na jazdenie je Colorado – Breckenridge.

BLF: Momentálne maturuješ, držíme palce. Čo po maturite? Chystáš sa ďalej na školu, alebo aké máš plány?

Klaudia: Ďakujem krásne. Dúfam, že sa mi podarí zmaturovať haha a potom uvidím čo bude ďalej :)

Foto popisky: Natália Šlepecká, Aaron Schwartz, Klaus Polzer, Patrick Steiner

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: klaudia medlova medlova roxy

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!