Majstrovstvá Slovenska vo wakeboardingu & wakeskate 2013
Streda 21. Augusta 2013
Autor: Boardlife
Foto-video: Kristián
0 komentárov

Majstrovstvá Slovenska vo wakeboardingu & wakeskate 2013

Netradične začneme od konca. Práve majstráky Slovenska vo wakeboardingu a wakeskate ukončovali známy Evil Wake Kemp, ktorý sa tento rok konal od 14. augusta samozrejme na košickom vleku. Ako sa hovorí to najlepšie na záver a čo sa týka kvality jazdenia, tak bez pochýb tento výrok platí. Poďme sa pozrieť, ako zajazdili naši jazdci v kategóriách wakeboard (ženy, open, juniori a masters) a wakwskate (ženy a open).

VIAC FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ FOTOGALÉRII, URČITE STOJA ZA POZRETIE.

VIAC FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ FOTOGALÉRII, URČITE STOJA ZA POZRETIE.

Súťažný deň je len jeden a tak sa začína skoro. Po ťažkej noci, ktoré sú vlastne na Evilse všetky sa prebúdzame to slnečného rána. Hlásia teploty okolo 30°C, slnko a slabý vánok. Ideálne počasie na jazdenie. Začína sa tréningom, ktorý je určený pre všetkých jazdcov. Využíva ho väčšina riderov, no sú aj takí, čo si veria a záverečnú hodinu pred pretekom nemusia trénovať. Samozrejme, čo nemáš najazdené sa pravdepodobne na pretekoch nenaučíš.

Jeden z hlavných organizátorov Zoran Bosák a jeho triptich.

VIAC FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ FOTOGALÉRII, URČITE STOJA ZA POZRETIE.

VIAC FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ FOTOGALÉRII, URČITE STOJA ZA POZRETIE.

VIAC FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ FOTOGALÉRII, URČITE STOJA ZA POZRETIE.

Hodinový tréning striedal riders meeting, kde sme sa dozvedeli čo môžeme, čo by sme nemali, čo sa hodnotí a tak ďalej. Hlavným rozhodcom bol skúsený český rozhodca Michal Urban, ktorého dopĺňali kolegovia Hana Vojtasíková a Lukáš Bystroň, taktiež obaja z Čiech. Vlek v Košiciach je pravotočivý, štvorstĺpový. V miestom wakeparku, ktorý je mimochodom najväčší na Slovensku nájdete dva kickre, väčší funbox, niekoľko hranoliek, dlhý box. Vlek obsluhujú skúsený operátori a dôkazom toho, že sa o neho dobre starajú, je aj fakt, že počas štyroch dní ani raz nestál, pre technickú poruchu. Stačilo informácií o vleku, prejdime na preteky.

VIAC FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ FOTOGALÉRII, URČITE STOJA ZA POZRETIE.

Ako prví začínali svoju kategóriu wakeskateri. Tento rok ich bolo o niečo menej ako po minulé, ale kvalita určite nechýbala. Očakával sa tuhý boj medzi úradujúcim majstrom Maťom Ščamborom, Majkym Paškom, Jakubom Sekulom a mladým Júliusom Langom. Kategóriu dopĺňali Braňo Soroka, Dominik Matýsek, Ivan Tomčík a legenda Zoran Bosák. Do finále mali postúpiť len piati rideri. Chalani mali na svoje triky dve jazdy, lepšia sa samozrejme počítala. Úvodné zaváhanie od favoritov, pravdepodobne stres a dva pády na prvej prekážke Braňa Soroku, ale aj ustáty kickflip boli highlightami kvalifikácie. Do finále však mohli postúpiť najlepší a keď napíšeme, že to boli Martin, Majky, Julo a Jakub, nikoho tým neprekvapíme. Päticu dopĺňa Dominik Matýsek.

VIAC FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ FOTOGALÉRII, URČITE STOJA ZA POZRETIE.

VIAC FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ FOTOGALÉRII, URČITE STOJA ZA POZRETIE.

Druhou odjazdenou kategóriou boli juniori. Táto kategória je troška mixnutá, keďže v nej jazdí napríklad nie len fyzicky vyspelí Majo Gálffy, ale aj oveľa mladší Danko Vaško, Radko Hradil, alebo Ďuri Kerpčár. Pravidlá sú však pre všetkých rovnaké. Okrem tejto štvorice v kategórii jazdili Bohumil Januška a Andy Kráľ. Chalani sa na svoj vek riadne hecli a zajazdili niekoľko fajn trikov. Majo lieta vysoko a štýlovo, Radko sekal triky ako na bežiacom páse, Ďuri je doma a to vidieť. Postúpiť do finále mohli znova len štyria. Majo, Ďuri, Radko a Danko. Mladým chalanom patrí big up, keďže ich šport baví a viacerí z nich jazdia slušný wakeboarding. Možno by to chcelo cielenejšiu prípravu u Maja a Radka, pracovať s nimi v športových kluboch. Alebo možno aj nie, nech si šport vychutnávajú. Záleží, čo od svojho jazdenia čakajú.

VIAC FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ FOTOGALÉRII, URČITE STOJA ZA POZRETIE.

VIAC FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ FOTOGALÉRII, URČITE STOJA ZA POZRETIE.

Po najmladších, prichádzajú najstarší. Kde tu operované koleno, ortéza, platnička, alebo niečo iné. Sú to vlastne veteráni, čo sa športu venujú už dlhšiu dobu, alebo sa začali venovať v neskoršom veku. Stále im to jazdí a na geriatriu chodia len sporadicky. Napríklad taký Orlando Bloom aka Feďo Martiš by skorej patril do open kategórie. Dátum narodenia však nepustí a tak mohol jazdiť aj masters kategóriu. Okrem Feďa sa v nej ukázali aj Maroš „Lojzo“ Tuhovčák, Alexander Novota, Štefan Olšavský, Jany Kakaš, Juraj Vrzgula a Jaro Bolda. Dokopy vek asi 7.358 rokov, 587 kg platiny, železa a chirurgickej ocele z implantátov a 5.896 šedivých vlasov. Aj tak dobre. Hodnotiť masters kategóriu v tejto forme nemá zmysel. Každý z jazdcov jazdil na čo mal, čo ho bavilo a čo mu práve napadlo. Už nie je čas na systematický tréning ako u mladých. Aj tak však skvelá show, kvalitné jazdenie! Do finále postupovali štyria najlepší. Fedor Martiš,. Juraj Vrzgula, Alexander Novota a Štefan Olšavský.

VIAC FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ FOTOGALÉRII, URČITE STOJA ZA POZRETIE.

Prechádzame na začiatok hlavnej kategórie a to wakeboard muži open. Dokopy 10 riderov, jeden z Čiech a to najlepšie čo máme. Teda jeden z najlepších Miro Hríbik nemohol štartovať, keďže bol zranený. Aj taký je šport, prináša nečakané situácie a Miro sa zranil len pár týždňov pred majstrákmi. Určite tým však kvalita jazdenia neeutrpela, tešiť sme sa mohli na súboje domácich, aj keď Dróty je doma asi úplne všade. Z každého heatu postupovali štyria rider. Napíšeme vypadávajúcich, keďže je ich menej. Dávid Repkovský a Péťa Parák opúšťajú elitu.

VIAC FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ FOTOGALÉRII, URČITE STOJA ZA POZRETIE.

Kým prejdem k babám, ešte zopár teplých slov k súťažnému dňu. Začal sa úspešne aj pre nás. Ruský štandard, acaico, najprv pohodička a potom to už išlo. Schádzalo sa aj viacero divákov, hlavne teda na centrálnej časti vleku. Zopár, sa ich dokonca objavilo aj na protiľahlej tribúne. Jedným z nezabudnuteľných elementov celého kempu bol speaker Michal Michalica. Zdatný to rečník, rozprávkar, iluzionista, vyhlasovateľ všakovakých súťaží. Mišo bude rád, ak mu počas týždňa nepríde niekoľko trestných oznámení, za urážku cti, ohováranie, alebo niečo podobné. Na paškál sa dostali Helena Vondráčková, Puskailer s Mázikovou, ale aj Gombitová, Zlatica Sinicová a ďalšie reálno nereálne postavy. Ešte sa však dosť čudujem dvom pánom. Jeden bol „majiteľ“ birell stánku a druhý bol a asi stále je majiteľom fosforových tango plaviek zarezaných hlboko vo veľom pozadí istej slečny. Že prečo? Hmm, na vysvetlenie málo priestoru. Ale všetci čo sme tam boli, sme sa náramne bavili. Jednoducho dobrý speaker, resp. skorej zabávač.

VIAC FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ FOTOGALÉRII, URČITE STOJA ZA POZRETIE.

Podobná situácia panovala aj u báb na wakeboardoch. Dve kolá, boli aj kvalifikáciou aj finále. Tu sa tuhý boj očakával medzi úradujúcou majsterkou Katkou Janečkovou a Martinou Brutovskou. V kategórii ešte jazdili snowboarderka Tinka Droppová, Stanislava Zemanová a Silvia Brna. Katka Janečková aj napriek oortézovaným kolenám zajazdila slušne (Tantrum, backrool a raley). Išlo jej prvé miesto a znova titul Majsterka Slovenska vo wakeboardingu. Druhé miesto išlo Tinke Brutovskej a to nie len vďaka štýlovej sukničke :)

Po krátkej prestávke sa vrhnime znova na baby. Ehm, tie nám, teda mne troch a ušli, keďže boli rýchle a bolo ich málo. Menšie zdržanie na toalete a baby majú odjazdené. Škodaaa. Báb bolo menej, takže kvalifikácia, bola zároveň aj finále. Povedzme si aspoň rozdelenie do kategórií. Baby wakeskate: Katka Šurková, Lucia Bosáková, Karin Boaříková a Silvia Bran. Baby sa zabavili, povozili. Dúfam, že sa na mňa nebude žiadna hnevať, ale táto kategória je hlavne o zábave, spoločnom babskom jazdení a troška aj o hecovaní. Keďže Zuzka Vráblová je v USA, tak sme nejaké ťažšie triky nevideli, no ale aj shoveit od baby je fajná vec. Prvenstvo si vyjazdila Katka Šurková, pred druhou maminou a organizátorkou Luciou Bosákovou. 

Baby máme za sebou a vlastne aj pred sebou. Medzi pauzou a finálovým jazdením chalanov prebehla zaujímavá súťaž, vyhlásená samozrejme speakerom Mišom. Išlo o najkrajšie pozadie. Neveril som, že sa niekto prihlási, ale nakoniec Mišo prehovoril slečnu neónovú a spovolením jej pána sa mohlo ísť súťažiť. Napočudovanie sa prihlásila aj Stanka Zemanová, ktorá sa taktiež nemá za čo hanbiť (píšeme o kvalite, nie kvantite). Ako tretia súťažiaca bola mladá, čarovným nápojom opojená s čudným exotickým menom. Keďže mala z nepochopiteľných dôvodov mini biele gate a nie zarezané tango plavky, bola odsúdená na prehru. Víťazstvo si vybojovala (aj tak sme to všetci tušili na začiatku) slečna prezývaná aj „neón“, alebo „fosfor“. Chlapské chúťky aspoň na chvíľku ukojené, môžeme ísť na finále.

Najprv sa odjazdil skate, ktorý bol napínavý až do posledného kolečka. Pády nám pripravili napínavé finále. Nakoniec sa s trikmi aj flipom popasoval Maťo Ščambora asi najlepšie, takže sa stal znova majstrom. Druhé miesto, len s dvojbodovým rozdielom, išlo Kubovi Sekulovi, ktorý šupol najistejšieho flipa a zajazdil naozaj slušne. Tretie miesto bral Majky Paška aj so svojou klasickou zostavičkou. Taktiež dvojbodový rozdiel medzi ním a druhým miestom. Ďalšie výsledky sledujte v správe.

VIAC FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ FOTOGALÉRII, URČITE STOJA ZA POZRETIE.

Starí páni, pardon starší vydržali a mohli si ísť zajazdiť finále. Hecli sa všetci. Števo, Feďo, Juro aj Šaňo. Ako sme napísali na začiatku, táto kategória nie je o predbiehaní sa, súperení, ale o niečom inom. No dobre, tak trocha aj o súťažení. Prvenstvo si nakoniec vyjazdil Feďo Martiš, ktorý lietal riadne vysoko, či sa jednalo o skoky z vody, alebo na prekážkach. Druhý skončil Juro Vrzgula a podľa jeho úsmevu na tvári po dojazdení, usudzujeme, že sa mu jazdenie páčilo.

VIAC FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ FOTOGALÉRII, URČITE STOJA ZA POZRETIE.

Report sa nám predlžuje, ako rada na pivko pred finále. Vrhnime sa na finále mužov open kategórie. Z dvoch skupín sa poskladala jedna osemčlenná finálová. Nenapíšeme nič tajné, keď spomenieme, že súboj o prvenstvo sa očakával medzi Rišom a Drótym. Rišo, lokálny rider má vlek dobre najazdený.

Je mladý, s peknou ofinkou a ešte krajším úsmevom. Proti nemu, čerství držiteľ vodičského oprávnenia (znova), bývalý lokál z Košíc, Mikuláša, Dánska, Fínska a momentálne obývajúci Bratislavu, Milan Purdeš. Milanko mal jednu nevýhodu a to, že nemá poslednú dobu najazdený košický vlek. 

Finále ako lusk, taktiež sa rozhodovalo do poslednej jazdy. Každý z finalistov ukázal čo vedel. Milankov roll to revert, hinterberger, double s bend, roll to blind, blind judgeRišove KGB-čko, roll to revert, s to blind, mobius a viacero ďalších. Najviac o jazdení povie video, ktoré by malo pribehnúť z produkcie Kuba Baču.

VIAC FOTIEK NÁJDETE V NAŠEJ FOTOGALÉRII, URČITE STOJA ZA POZRETIE.

Prvenstvo si v napínavom finále nakoniec vyjazdil Rišo Marcinčin z Košíc. Gratulujeme. Druhý skončil Milan „Dróty“ Purdeš a ukázal, že ešte stále mu to dobre jazdí. Pochvala však patrí každému, kto sa postavil na štart a pomeral si sily s ostatnými. Netreba pripomínať, že wakeboarding a wakeskate nie je masovým športom. Každá akcia, súťaž je prínosom pre scénu, tak sa k tomu treba ja stavať.

Vyhlasovanie prebehlo za západu slnka. Spoločné kempové fotky, spoločná organizátorská fotka. Klasika, ktorá vždy poteší. Čo na záver? Preteky dopadli dobre, úroveň jazdenie je taktiež slušná. Organizácia, vlek a ľudia okolo areálu vodného lyžovania v Košiciach po viacerých rokoch dokazujú taktiež svoje kvality. Čo nabudúce? No ak si čítate report a neboli ste, skúste sa pozrieť budúci rok, ako také majstráky vo wakeboardingu a wakeskate v Košiciach vyzerajú. Kompletné finálové výsledky sledujte v správe. A dúfame, že sa vám fotky páčia.

S pozdravom, slovom aj obrazom... Kristián..

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!