Mick Fanning: 4 vlny, 1 hodina
Sobota 15. Februára 2014
Autor: Feelip

0 komentárov

Mick Fanning: 4 vlny, 1 hodina

Pozrite si dokument o tom, čím všetkým si Austrálčan Mick Fanning musel prejsť počas uplynulej sezóny. Bol to preňho náročný rok a nie vždy vyzeralo všetko úplne ružovo. Na konci tejto cesty ale bola sladká odmena v podobe 3. titulu svetového surfového šampióna a musíme povedať, že určite zaslúženého. Vychutnajte si jeho príbeh.

V roku 2013 bojovalo vo svetovej sérii ASP 34 najlepších surferov planéty, aby sa na konci tohto celého kolotoča jeden z nich radoval z najprestížnejšej ceny vo svete profesionálneho surfingu. Ako sa ale sezóna chýlila ku koncu, dvaja muži začali jasne vyčnievať z radu. 11-násobný majster sveta, Kelly Slater, a 2-násobný šampión, Mick Fanning. O víťazovi sa napokon malo rozhodnúť až posledných pretekoch sezóny, na havajskom Pipe Masters. Aby sa tešil Fanning, musel sa Austrálčan prebojovať aspoň do semifinále. Slater musel bezpodmienečne zvíťaziť a veriť, že jeho súper zlyhá. Pred posledným dňom súťaže mal Mick Fanning iba jediný cieľ. Odjazdiť 4 dobré vlny v dvoch 30-minútových heatoch. Poďme si ale ešte predtým pripomenúť, ako sme sa k tomuto momentu dostali.

Marec 2013, Quiksilver Pro Gold Coast, Austrália. Mick Fanning po rokoch konečne odštartoval sezónu pred domácimi fanúšikmi v sľubnej forme, no bohužiaľ, boli to dvaja iní borci, kto sa dostal do finále. Presne tí, ktorí sa na konci roka 2012 pobili o titul svetového šampióna, Joel Parkinson a Kelly Slater. Obaja v semifinále zajazdili desiatkovú jazdu a tak bolo jasné, že aj záverečný súboj bude tesný. Víťazom sa napokon stal legendárny Slates a všetkým tak ukázal, že na konci sezóny 2013 chce mať doma svoj 12. titul majstra sveta.

Fanning vs. Slater teda 6 500 bodov : 10 000 bodov

Marec/Apríl 2013, Rip Curl Pro Bells Beach, Austrália. Slater vypadáva nečakane už v treťom kole s Willianom Cardosom, zatiaľ čo Fanning sa dostáva až do štvrťfinále, kde ho vyradil neskorší víťaz celého podujatia, Adriano De Souza.

Fanning vs. Slater – 11 700b : 11 750b

Máj 2013, Billabong Rio Pro, Brazília. 3. zastávka svetovej tour bola v brazílskom Riu de Janeiro. Slater tam napravil slabý výsledok z predošlých pretekov, no bol to Austrálčan, kto sa opäť dokázal dostať ďalej. Semifinále pre Fanninga znamenalo, že konečne v rankingu predbehol Kellyho, no pred oboch sa dostali ďalší dvaja surferi, finalisti Billabong Rio Pro, Adriano De Souza a Jordy Smith.

V Každom prípade, Fanning vs. Slater - 18 200b : 16 950b

Jún 2013, Volcom Fiji Pro, Fidži. Jeden z najväčších súbojov sezóny. Dvaja najsilnejší surferi súčasnosti si to medzi sebou rozdali o prvenstvo v napínavom finále. Kellymu sa v ňom podarilo získať skóre 9,8 a 10, takže asi nie je treba dodávať, ako to celé dopadlo. A to by sme ešte mali spomenúť, že vo štvrťfinále Američan sfúkol Sebastiana Zietza dokonalou dvadsiatkou. Skrátka, v tejto fáze mu nik nedokázal konkurovať a tak sa opäť stal lídrom priebežného rebríčka.

Fanning vs. Slater – 26 200b : 26 950b

Jún 2013, Oakley Pro Bali, Indonézia. Potom ale prišlo na rad Bali a favoriti opäť raz zaváhali. Fanning bol vonku po štvrťfinále a Slater dokonca už po 5. kole. Bola to teda príležitosť pre ďalších, aby zažiarili, avšak skúsený Joel Parkinson mladíkom nedovolil uchmatnúť si kus slávy. Jediný, kto dokázal Parka potrápiť bol Havajčan John John Florence, ale vtedajší úradujúci šampión si na mladíka schoval perfektné skóre (20b). Joelovi to však na preniknutie medzi najlepších nestačilo a tak jedinou zmenou na čele celkového poradia bola výmena pozícií medzi Mickom a Kellym.

Fanning vs. Slater - 31 400b : 30 950b

August 2013, Billabong Pro Teahupoo, Francúzska Polynézia. Nasledovalo Tahiti a ničivé Teahupoo. Jedno zo Slatesových obľúbených podujatí sezóny a skvelá šanca opäť sa dostať cez Micka. Fanning sa ale nevzdal a opäť raz dosiahol až semifinále. 11-násobný šampión sa dostal ešte ďalej, no triumf mu ukradol Ace Buchan, pre ktorého to bolo ešte iba druhé víťazstvo v kariére na okruhu. Napriek tomu sa opäť menil líder celej tour.

Fanning vs. Slater – 37 900b : 38 950b

September 2013, Hurley Pro Trestles, USA. Jeden z najdôležitejších momentov sezóny. Tieto preteky sa nevydarili tak Kellymu ako Mickovi, ale aj napriek tomu Fanno skončil 9., zatiaľ čo Kelly vypadol už v 3. kole. To znamenalo veľkú stratu a tak sa na čelo opäť dostal jeho najväčší konkurent. V Kalifornii dominoval Taj Burrow.

Fanning vs. Slater – 41 900b : 40 700b

September/Október 2013, Quiksilver Pro France. Jednoznačne najdôležitejšie preteky a to hlavne pre Micka. 32-ročný Austrálčan si tu totiž pripísal svoje prvé víťazstvo sezóny a definitívne sa utvrdil v tom, že tento rok si už titul nenechá ujsť.

Osobne vám môžem povedať, že som tam vtedy bol a videl som ho ako jazdil. Vo finále proti nemu nastúpil mladučký Gabriel Medina, ktorému vyhovovali menšie vlna, na ktorých predvádzal svoje 360-tky jednu za druhou. Mnohých by to určite frustrovalo, ale Fanninga nie. Počkal si na svoju vlnu a keď mu prišla, naložil jej čo to šlo. Rezal jeden cutback za druhým až mu napokon rozhodcovia dali známku, ktorá ho vyniesla na vrchol. Dal do toho všetko. Celú svoju silu a aj keď šampanské potom otváral asi 2 minúty, tú radosť mu už nikto zobrať nemohol.

Kelly vtedy skončil pred bránami semifinále.

Fanning vs. Slater – 51 900b : 45 400b

Október 2013, Rip Curl Pro Portugal, Portugalsko. Predposledná zastávka sezóny a v rámci nej prekvapenie hneď v druhom kole, kedy nenasadený Frederico Morais vyradil 11-násobného majstra Kellyho Slatera. Všetka pozornosť a tlak sa potom presunul na Fanninga, ktorý mohol rozhodnúť o svojom titule už pred poslednými pretekmi. Ten ale vo štvrťfinále narazil na Kaia Ottona, ktorý bol v Portugalsku pri chuti a pripísal si svoje prvé víťazstvo v kariére na okruhu.

Fanning vs. Slater – 53 100b : 45 900b

December 2013, Billabong Pipe Masters, Havaj. Koniec. Tu sa malo rozhodnúť. V hre nebolo nič viac a nič menej ako titul surfového majstra sveta pre rok 2013. Kelly Slater to mal jasné. Ak chcel titul, musel vyhrať. Ani to by mu však nestačilo, keby sa Mickovi podarilo dostať do semifinále.

Fanno však v 4. kole narazil na ťažkú dvojicu John John Florence, Nat Young. John John vtedy svojich súperov prevalcoval a tak Mick musel ísť ešte do 5. kola a až potom do štvrťfinále, ktoré mu malo priniesť vytúženú radosť.

V 5. kole však Austrálčana čakal silný protivník, skúsený majster sveta z roku 2001, CJ Hobgood. Fanning ale vedel, že k splnenému snu mu ostáva chytiť 4 dobré vlny za dva polhodinové heaty. Američan šiel skvele, ale Mick opäť ukázal svoju silu. Do konca heatu ostávalo už iba niečo menej ako 2 minúty, keď prišla skvelá vlna. Austrálčan za ňu dostal 9,50b a neuveriteľným spôsobom sa udržal v boji o titul.

Posledný krôčik mal byť však ešte ťažší. Fanning sa vo štvrťfinále postavil proti Yadinovi Nicolovi, ktorý potreboval vyhrať, aby sa na tour udržal aj do ďalšej sezóny. A podľa toho aj bojoval. Rýchlo tískal jedno silné skóre 9,33b. To neskôr ešte doplnil slušnou poistkou vo výške 7,57b a Mickovi začalo zatekať do topánok. Na svojom konte mal iba jednu dobrú, 7,33 bodovú jazdu a zúfalo potreboval vlny. Asi 30 sekúnd pred koncom Mick v diaľke uvidel prichádzajúci set. Vedel, že je to jeho posledná šanca. Rozbehol sa po vlne, chytil ju a perfektne ju odjazdil. 9,70. Mick Fanning sa oficiálne stal surfovým svetovým šampiónom pre rok 2013 a pripísal si tak svoj 3. titul kariéry.

Fanning vs. Slater - 59 600b : 55 900b

Kelly Slater ale nesmútil. Na Pipeline všetkým ukázal, že keď chce, stále vie vyhrávať a odkázal, že o prvenstvo sa pobije opäť o rok. Získal už svoje 7. víťazstvo na Pipemasters a splnil si sen odjazdiť finále proti John Johnovi. Mickovi sa vyplatilo celoročné makanie a udržiavanie si stabilných výkonov. Na začiatku tejto sezóny mu však Kelly poslal jasný odkaz víťazstvom na Volcom Pipe Pro 2014. Bude to teda zaujímavé, bude to napínavé a my sa na to už poriadne tešíme. Nový ročník sa začína už 1. marca 2014. Nenechajte si to ujsť!

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!