Motosurf GP na Divokej Vode – motorová surfovačka
Utorok 21. Júla 2015
Autor: Boardlife

0 komentárov

Motosurf GP na Divokej Vode – motorová surfovačka

Ešte v roku 2013 sme vám priniesli video z nového, zaujímavého športu s názvom Jetsurf. Málokto z nás vtedy tušil, že a celým projektom ktorý vznikol v roku 2008 stojí Čech Martin Sula. Doba pokročila a Jetusrfing je čoraz známejší a populárnejší. Dôkazom toho je aj svetový pohár v tomto športe, predaných vyše 1000 kusov a čoraz väčšia mediálna popularita.

Prečo práve o tom píšeme? Lebo sa na Slovensku konala jedna zo zastávok Motosurf GP 2015. Predchádzajúce zastávky seriálu boli v Čechách a Mexiku a nasledujúce sú v Austrálii a Číne. Áno, nie je to len lokálna zábavka pár ľudí, v tomto čase je to už poriadny svetový kolotoč. Vráťme sa však na Slovensko.

Cez víkend 18. – 19. júl sa na Divokej Vode (v dolnej zátoke) konal pohárový pretek Motosurf GP. Zúčastnilo sa ho osemnásť riderov z Čiech, Slovenska, Francúzska, Austrálie. Nebudeme dlho riešiť princíp fungovania, opis trate a také detailnejšie veci, ktoré treba zažiť, čítaný text vám veľa nenapovie. Princíp je jednoduchý. Doska, ktorá skorej pripomína väčší weakeboard má dvojtaktný motor o zdvihovom objeme cca 86 ccm, ovládač rýchlosti s trhačkou a strapy na nohy. Rýchlosť sa dá dosiahnuť pri tých najsilnejších verziách okolo 60 km/h.

Možnosť vyskúšať sme ho mali aj my. Najprv sme tomu neverili, keďže mať niečo veľké v tvare dosky na nohách, ktoré je ešte k tomu poháňané motorom nie je úplne v súlade s board/prírodnou myšlienkou. Ďalej nás odrádzal zvuk a samozrejme aj výpary, ktoré produkuje dvojtakt. Na druhú stranu nás zaujala myšlienka jazdy po vode bez vleku, či pohonu pádlovania. Predsa len postoj, doska a pohyb tela má asi najviac spoločného s jazdením na wake a surfe. Prvé tri minúty na bruchu potom minúta na kolenách a šup ho do postoja. Pocit zaujímavý, no pravdu povediac, nebolo to ľahké. Po cca 10 minutách na vode sme zničení a potrebujeme si dať pauzu. Veľkým rozdielom medzi surf/wake/skate/snow je to, že dosku neovládajú len vaše nohy a telo v tomto prípade sa musíte zosúladiť s „motorom“, správnou rýchlosťou a ďalšími vecami.

Chvíľa pauza a ideme jazdiť znova. Nedá nám to, predsa len, Jetsurf nie je ešte u nás, a asi ani nikde na svete tak rozšírený, že by sme sa k nemu dostali denne. Na začiatku sme boli tak na 95% skeptickí k tejto aktivite, no teraz je to tak 50 na 50. Určite si jazdenie na Jetsurfe nájde množstvo fanúšikov aj medzi mladšou generáciou, no myslíme si, že sa hodí skorej k tým starším a ľuďom, čo sa tak často nedostanú k pôvodným board športom (skate, wake, snow, surf). To, že jetsurfing nebude pravdepodobne v nasledujúcich rokoch masovou aktivitou, naznačuje aj jeho cena pohybujúca sa okolo 10.000 €. Každopádne sme veľmi radi, že sa vyvinula ďalšia „board“ aktivita a že sa jej venuje čoraz viacej ľudí. Veľa obľúbencov si určite nájde medzi motorkármi, skútristami a ľuďmi, čo milujú vôňu benzínu.

Vraciame sa do Čunova, na preteky Motosurf GP. Princíp súťaže je zatiaľ raceový. To znamená slalom okolo bójok. Najzaujímavejšie na pretekoch bol štart a následné obiehačky. Počas piatich, alebo desiatich kôl musíte aspoň raz absolvovať výjazd k vzdialenejšej bóji. Spoločne v jednom štarte jazdí až 6 jazdcov. Na svetovom pohári , ktorý sa konal na Slovensku sa víťazom stal Jakub Kornfail (CZE), pred druhým Flavienom Neyertz (FRA) a tretím Lukášom Záhorským (CZE).

Škoda, že sme nemali možnosť vidieť viacej freestyle trikov, ktoré sú na stojatej vode a s váhou dosky určite obtiažne. Sem tam sa objavilo nejaké to ollie, no pravdu povediac flip, shoevit a podobné veci si predstaviť nevieme. Uvidíme, doba je rýchla a všetko sa vyvíja. Z videí čo sme videli sa na tom dajú robiť nejaké tie kotrmelce, skoky, graby a dokonca aj jazdiť veľké oceánske Jaws vlny.

FOTOGALÉRIA

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: jetsurf jet surf divoka voda

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!