Štvrtok 23. Mája 2013
Autor: lentila

0 komentárov

Nauč sa surfovať vo Francúzsku – Interview s českým inštruktorom Otmarom Olivou

Ešte nevieš čo budeš robiť cez leto a potrebuješ inšpiráciu? Nauč sa surfovať vo Francúzsku so Surf-trip.sk a zaži neopakovateľné leto so skvelými ľuďmi, na krásnych plážach pri oceáne. Viac ako 10 ročná tradícia zájazdov za surfovaním a špičkoví surfoví inštruktori, ktorí Ťa naučia ako bojovať s oceánom a surfovať. Predstavujeme vám Otmara Olivu, špičkového českého surfera, inštruktora surf-trip.sk a ktorý je držiteľom inštruktorskej licencie medzinárodnej surfovej asociácie ASP.

Otmar má 28 rokov a pochádza z moravskej dediny Velehrad, no žije život, ktorý mu závidí nejeden človek, ktorý pričuchol k surfovaniu. U oceánu trávi až päť mesiacov v roku a s cestovnou agentúrou Surf-trip organizuje surf tripy po celom svete, kde vyhľadáva a spoznáva surfové spoty. Jeho prvotnou úlohou je však venovanie sa klientom a jeho poslaním je naučiť ich surfovať. 

Otmara sme vyspovedali v našom interview.

Boardlife: Ahoj Otíku prosím vysvetli nám aký je rozdiel, keď vedie kurz certifikovaný inštruktor a keď ho vedie lokál z pláže?

Otmar: Nie každý vie učiť druhých, to je základná vec. Môžete vedieť super jazdiť, ale pokiaľ nemáte pedagogické schopnosti nikdy nikoho nič nenaučíte, pretože nemáte nadhľad. Kurz medzinárodnej asociácie surfovania, ktorý som absolvoval nás na to pripravil. Samozrejme sme museli ukázať, že vieme jazdiť vo veľkých aj malých vlnách a byť vynikajúci plavec. Tento kurz je garanciou toho, že naozaj vieme učiť ľudí surfovať.

Boardlife: Čo obnáša absolvovanie takéhoto kurzu?

Otmar: Surfová asociácia organizuje svetové poháre, nastavuje pravidlá, stará sa o tento šport, poskytuje zázemie, lobuje aby sa surfovanie dostalo na olympiádu. Je niečím ako FIFA vo futbale. Do ich inštruktorského kurzu sa môže prihlásiť len ten, kto splní kritéria, musí byť dobrým surferom, musí poznať základy zdravovedy, mať záchranársky kurz v oceáne. Inštruktorskú licenciu v Európe získate len vo Francúzsku. Kurz trvá 10 dní, z toho týždeň zaberie testovanie pod dohľadom niekoľkých koučov. V priebehu týchto dní musíte preukázať, že poznáte vlastnosti oceánu, vyznáte sa v počasí a samozrejme sa hodí ako surfujete a to, že učíte zrozumiteľne aj pre začiatočníkov.

Boardlife: Ako sa dostane chalan, ktorý pochádza z Velehradu k tomu, že väčšinu dní v roku trávi pri oceáne a učí druhých športu, ktorý nemá Čechách a na Slovensku žiadnu tradíciu?

Otmar: Presne na toto sa ma pýtali, keď som prišiel do Francúzska na inštruktorský kurz. Pri predstavovaní sa som počúval, že ten býva na Tahiti a zišiel takto veľkú vlnu, stretol som tam Austrálčanov, Nemcov... a potom bol rad na mňa. Bolo to vtipné. U nás v Čechách to začína ako veľký sen. Pozeráme na surferov v televízii, na internete a potom prídeme k oceánu a zistíme, že je to úplne niečo iné ako more v Taliansku. Buď vás to vypláchne a už na dosku nevyleziete, alebo sa do toho zamilujete. Ja som začal surfovať v Amerike pred ôsmymi rokmi. Nič som o tom nevedel, o oceáne už vôbec nič. Raz som našiel na pláži surf, profesionálnu dosku a tak som to skúsil. Prvú vlnu som chytil po troch mesiacoch usilovného pádlovania. Ďalší pokrok som urobil vo Francúzsku v škole Kevina Olsena, ktorý je bývalý tréner juhoafrickej reprezentácie. 

Boardlife: Veľmi vám pomohlo, že so svojou sestrou Terezou organizujete surf tripy?

Otmar: Určite. Bez toho by som najskôr zostal typickým Čechom, ktorí si hovorí, že po týždni výučby, či po dvoch už môže jazdiť sám. Ale až teraz, keď som získal licenciu vidím, aké je dôležité dozvedieť sa o surfovaní čo najviac. Je to atypický šport, pri ktorom nie je jednoduché zlepšovať sa. Surferi si medzi sebou nepovedia  toto by si mal robiť inak a budeš jazdiť lepšie.

Boardlife: Nie je ti ráno, keď sa prebudíš u oceánu ľúto, že namiesto toho aby si išiel obzrieť vlny pre seba musíš nájsť spot pre klientov, čo znamená, že sám si skoro nezajazdíš?

Otmar: Pôvodne som práve kvôli tomuto ani učiť nechcel. Ale potom som zistil, že ma vlastne teší keď dokážem vzbudiť záujem o surfovanie u niekoho, kto pred týždňom nezišiel ani vlnku v pene. Veľkú radosť mám z ľudí, ktorí s nami jazdia opakovane, posielajú mi fotky z vĺn. Minulý rok som začal učiť aj malé deti, sú neskutočne vďačné. Dospelí občas majú zoznam aktivít,  ktoré si chcú splniť: kiting, skákanie z lietadla, surfovanie. Všetko si odškrtnú a koniec. U detí je to úplne iné, majú väčší záujem, viac ich to baví, nič ich nerozhodí, viac sa hecujú a motivujú.

Boardlife: Surfing je veľmi podobný snowboardingu. Aj keď jazdíme dobre na snehu, do oceánu sme si nič z tohto športu nedokázali vziať a museli sme začať od nuly.

Otmar: Všetko záleží od prístupu. Ak si nezoberiete žiadne lekcie surfovania narazíte. Česi a Slováci majú od surfovania veľké očakávania a myslia si, že ho ako dobrí snowboardisti ľahko zvládnu. Ale je to presne naopak. Tým, že nemáme oceán je nám surfovanie úplne cudzie. Navyše nie sme úplne prístupní výučbe. Kto sa naozaj chce naučiť surfovať nech nešetrí a zaplatí si kurz, nech si nechá poradiť od licencovaného inštruktora. Ten mu vyberie správnu dosku, vlny a naučí ho správne pádlovať. Toto nejde odkukať od kamošov alebo surferov vo vode. Zároveň nie je možné myslieť si, že po štrnástich dňoch kurzu už viem surfovať naveky. V kurze je potrebné stráviť aj ďalšie leto. Surfovanie sa síce nezabúda, ale je potrebné ho neustále obnovovať. 

Boardlife: Ako spozná inštruktor správny spot pre výučbu?

Otmar: U surfovania sú najdôležitejšie skúsenosti. My Česi a Slováci budeme mať s tým vždy problém, pretože nepoznáme oceán od malička. Na kurze sa snažím učiť klientov základy, aspoň im vštiepiť ako sa napríklad môže zmeniť počasie, alebo aby nechodili na spot, ktorý nepoznajú. Môže sa zdať vynikajúci, ale musí im byť divné, že na ňom nejazdia žiadni lokáli. To by malo byť varovanie pred nebezpečenstvom pod vodou.

Boardlife: Surfoval si už takmer po celom svete. Kde to máš najradšej?

Otmar: Páči sa mi Španielsko a výborne som si zajazdil v Dominikánskej republike. Dobre bolo aj na Kostarike, v Štátoch na východnom pobreží, vo Francúzsku, na Lanzarote, v Indonézii, Austrálii, na Zélande. Na každom mieste sa oceán chová inak, voda má rôznu teplotu a to je na surfovaní krásne. Preto jazdia Španieli, ktorí môžu surfovať doma na druhý koniec sveta. Chcú poznať iné vlny.

Otmara Olivu môžete stretnúť už toto leto na surf tripoch vo Francúzsku a Španielsku.

Ak chcete zažiť nezabudnuteľnú aktívnu dovolenku a naučiť sa surfovať stačí sa prihlásiť na www.surf-trip.sk

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!