Päť postrehov z Margaret River Pro
Streda 16. Apríla 2014
Autor: Feelip

0 komentárov

Päť postrehov z Margaret River Pro

Michel Bourez nedávno získal na Margaret River Drug Aware Pro svoj vôbec prvý veľký triumf v kariére, keď sa mu vo finále podarilo poraziť Joha Kerra. Pozrime sa ale ešte trochu späť a pripomeňme si zopár lekcií, ktoré prinieslo druhé tohoročné podujatie v rámci svetovej série ASP.

1. Michel Bourez je na okruhu známy aj pod prezývkou „Sparťan“. Tú dostal vďaka svojmu agresívnemu štýlu surfovania a veľmi silovému poňatiu jazdy. To je recept, ktorý by mal vždy fungovať na divokých vlnách na západe Austrálie a tak toto miesto perfektne sedí borcovi z Tahiti. Najlepšie sa to ukázalo v ťažkom súboji proti Kellymu Slaterovi v semifinále. Tam Michel zvíťazil v podstate jedinou vlnou. Keď totiž ubiehal čas a 25-ročný surfer, mimochodom aj otec, potreboval vysoké skóre, dokázal sa presadiť svojim patentom na silové otočky a za to mu rozhodcovia udelili 9.37 bodu.

Po tom, ako postúpil zo štvrťfinále Bourez povedal, že pokiaľ bude chcieť uspieť aj v ďalšom kole, bude musieť predviesť niečo veľké. To sa mu dokonale podarilo a po 11-násobnom šampiónovi si vychutnal aj domáceho pretekára Josha Kerra a pripísal si tak svoje prvé víťazstvo na tour za 6 rokov snaženia. Zrejme nikto si to nezaslúžil viac. „Je to ako splnený sen. Neviem ani, čo mám povedať. Toto je pre moju malú rodinu,“ povedal Bourez po pretekoch so slzami v očiach.

2. Od roku 2002 bol súboj o titul majstra sveta v rukách štyroch chlapíkov. Kellyho Slatera, Anyho Ironsa, Micka Fanninga a Joela Parkinsona. Po finále na Margaret River však môžeme povedať, že aktuálna situácia v top päťke vyzerá úplne inak, ako sme boli zvyknutí. Gabriel Medina naďalej ostal na čele, ale už sa naňho tlačia práve nedávni finalisti Bourez a Kerr. Parko a Slates nechýbajú, ale nie sú to oni, kto dominuje. Môže toto znamenať koniec nadvlády skúsených harcovníkov?

3. Josh Kerr síce nezvíťazil, no po finále na Pipeline v roku 2012 sa opäť dostal do záverečného súboja. Tento Austrálčan, ktorí sa už udomácnil v Kalifornii sa ukazuje ako jeden z najvšestrannejších jazdcov na okruhu. Jeho najväčšie úspechy totiž prišli na zložitých vlnách či už spomínanej Pipeline, alebo Teahupoo. Okrem toto ale patrí aj medzi najprogresívnejších chlapíkov na malých vlnách, takže je isté, že od neho môžeme ešte veľa očakávať. Momentálne je Kerrzy tretí, takže nepochybne má nádej na boj o titul svetového šampióna.

4. Margaret River je známym spotom, ktorý vyhovuje skôr jazdcom preferujúcim „ľavé vlny“, teda tie, pri ktorých surfujete po ľavej ruke. Menší príboj ale spôsobil to, že na pobrežie v Západnej Austrálii chodili skôr „pravé vlny“, čo vyhovovalo regular-footerom. Dôkazom toho bolo koniec koncov aj to, že z goofy-jazdcov sa do štvrťfinále dostali iba dvaja, Gabriel Medina a Nat Young, no ani tí nezahviezdili. Michel Bourez a ostatní teda svoju výhodu naplno využili.

5. Nie je čas na oddych, ďalšia zastávka Samsung Galaxy ASP World Tour je na pláne už od dneška, 16. apríla na Bells Beach, vo Viktórii. Tam sú podmienky veľmi podobné tým na Margaret River, takže očakávame aj podobný priebeh súťaže. Opäť by sa malo dariť silovým surferom, na svoje sebavedomie by mohla nadviazať práve dvojica Bourez, Kerr, alebo sa môže zaskvieť jeden z predošlých mužov, ktorému sa na Bells darilo, Bede Durbidge, Nat Young, či Kelly Slater. Kto vie, každopádne táto veľká noc bude plná surfovania, takže si to určite nenechajte ujsť.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!