Utorok 10. Júla 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Jan Kasl, LIP
0 komentárov

Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surf Championship 2012

Mať majstrovstvá v športe, ktorý sa nedá na plno praktikovať u nás je dosť neobvyklé, ale nie nemožné. Stúpajúci počet surferov naznačuje, že surfing je stále obľúbenejším športom medzi Slovákmi. Majstrovstvá v surfingu máme spolu s našimi bratmi z Čiech a to už 5 rokov. Poďte sa s nami pozrieť, ako vyzeral piaty ročník Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surf Championship 2012.

Piaty krát do Francúzska, teda štvrtý telom. Vyskúšal som autobus, auto a tentoraz, keďže už nie som najmladší, som chcel letieť. Žiadnych 24 hodín na cestách, ale len zopár lietadlom a potom autom. Dopraviť sa do Francúzska, Seignosse sa však treba hociako, či už autobusom, autom, alebo lietadlom. Dôležité je, že ste tam a nasávate atmosféru majstrákov. Chalani z Quiksilveru a spriatelených sfér pre nás pripravili ďalší skvelý ročník.

Každoročne opisujem atmosféru, denný režim, jazdenie, partys, vínko, tabulečko, krevetky a kopec vecí, ktoré zažijete v kempe, na pláži, na výlete do San Sebastianu. Trocha sa od štandardu odkloním, však máte možnosť prečítať si staršie reporty z minulých ročníkov. Tentoraz sa zameriam na zmeny, ktorých nebolo málo. Niektoré boli prudko pozitívne a na niektoré sme si už zvyklii, teda aspoň my starší, hehe.

Vráťme sa však do Seignosse. Prvé dni konania Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surf Championship 2012 bolo príjemne. Teplota okolo 25°C až 28°C slabý vetrík ideálne vlny. Úvod patrí freesturfingu, uvítacej party a spoznávaniu nových ľudí, čo tento rok zavítali na Surfchamp. Apropo ľudia. Sú dva druhy ľudí, čo navštevujú túto akciu. S prvým typom sa stretávame každým rokom, dobre ich poznáme a tešíme sa na každoročné stretnutia. Potom asi polovica je takých, čo prichádzajú na Surfchamp prvý krát, nevedia ešte čo a ako. Po čase a našich skúsených radách zisťujú množstvo vecí, ktoré nám objaviť trvalo týždeň. Každým rokom chodí na akciu plný autobus + asi 20 ľudí, čo prídu lietadlom, alebo vlastnými autami. Celkom príjemná partička.

Najviac je samozrejme surferov z Čiech, kde má surfing o niečo väčšiu tradíciu, ako na Slovensku. K nim sa pridávajú naši surferi zo Slovenska. Menovať nebudem, keďže je vás dosť a k nim pribudli aj nové tváre. Takou malou novinkou, je počet fanatických surferov z Maďarska. Majú ideálne podmienky na trénovanie, keďže Dunaj prehradili a urobili najväčšiu umelú vlnu na svete. Ale nie, srandujem. Ku všetkým surchamperom sa pridáva samozrejme stuff obsluhujúci to veľké sufrové monštrum s názvom Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surf Championship a dosť zásadný počet jazdcov z niekoľkých surfových škôl ako je Surf-trip.cz

Vrhnime sa rovno na jazdenie. Prvý súťažný deň sa odjazdil v pondelok prvým a druhým kolom mužov. V ňom sme mali zastúpenie aj my. Vladimír Bachnár, Matúš Hubka, Peter Saktor, Albert Diosi, Lukáš Ďurech a baby reprezentovala Miška Kančevová. Všetci chalani postúpili do druhého kola, ktoré sa odjazdilo tak isto v pondelok. V druhom dostal stopku Lukáš Ďurech a ďalej na majstrákoch nepokračoval. Utorok boli na programe tretie kolo a štvrťfinále. Tak isto aj prvé kolá v ženskej kategórii. Vlny boli dostatočne fanatické, jazdiť sa dalo veľmi príjemne, čoho dôkazom sú aj večerné surfové sessions.

Kto nemal k dispozícii surf, mohol si ho požičať u Kevina Olsena, hlavného rozhodcu a technického riaditeľa preteku. Kevin takisto aj so svojimi pomocníkmi poskytoval kvalitné surfové lekcie. Jazdiť sa dalo prakticky celý týždeň. Počasie gradovalo, stupňovalo sa až pálilo. Vlny boli dostatočne fanatické na učenie a taktiež dostatočne fanatické na kvalitný stredoeurópsky surfing.

K šampionátu patria samozrejme aj žúrky pod vlajkou Jägemeistra, pivka Gambrinus Excelent 11 a ďalších šmakotín z miestnej a medzinárodnej alkokuchyne. Každým rokom sa vychlasce množstvo sudov piva a taktiež litroviek Jägru, predsa len sme pri oceáne a ranná opica nie je taká silná ako vo vnútrozemí. Strhli sa aj tri zaujímavé žúrky. Jedna uvítacia, kde sa trsalo pri bazéna do neskorých ranných hodín a následné presunutie sa k chatkám. Neviem či je to tá istá žúrka, alebo dáka iná, ale trsalo sa a bedne duneli do 5 hod rannej. Jediná nevýhoda pre majiteľov chatiek v blízkosti. Dokonca sa vyskytol aj skokan zo strechy. Nič by na tom nebolo zlé, keby to nebola tá naša chatka. Záverečná žúrka taktiež stáli za to.

Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surf Championship nie je len o pití, ale hlavne o jazdení a kvalitnom súperení surferov. Keďže sa veľkosť vĺn a dĺžka periódy nemala celý týždeň zásadne meniť, celý šampionát sa odjazdil do stredy. V treťom kole skončil svoje pôsobenie na šampionáte Láďo Bachnár, ktorý zajazdil minulý rok najlepšie zo Slovákov. Smola. Skončili aj Matúš Hubka a Peter Saktor. Ďalej sa však dostal zaujímavý týpek Albert Diosi. Špička v robotike a zábavný človek. Albert sa dostal najďalej zo Slovákov, keď v štvrťfinále prehral s Peimanom Lotfim z Maďarska (celkovo 3. miesto), Robertom „Rocco“ Chadimom (celkovo 4. miesto) a Janom Klvaňom, víťazom akcie nie len v roku 2012. Takže veľmi ťažká konkurencia. Albert si to však vynahradil v sprievodných akciách.

Úspešne bojovala aj naša jediná zástupkyňa v ženskej kategórii Miška Kančevová, ktorá sa prebojovala do finále. Gratulujeme. Jej jazdenie ide prudko hore a nezameniteľný karate-fu štýl bude sekať súperky iste aj o rok. Celkovo neboli naši surferi takí úspešní ako minulý rok, ale určite sa nestratili a dali o sebe riadne vedieť. Dá sa napísať, že najúspešnejším bol Alber Diosi, ktorý si zobral cenu za najlepší barel a dostal sa z našich najďalej. V Grow Shop Paddle Battle skončil na druhom mieste Láďo Bachnár, čo je taktiež fajné.

Finále Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surf Championship sa išlo v stredu. Vo finálovom heate sa stretla táto štvorka: Jan Klvaňa, Martin Černík, Peiman Lotfi a Robert Chadim. V ženskej kategórii boli najlepšie štyri: Ester Horvath, Šárka Matějičná, Ada Tzoneva, Tereza Olivová + Miška Kančevová. Finálový surfing bol na vysokej úrovni a bolo sa naozaj na čo pozerať. Výsledky si pozrite v našej súhrnnej správe. Vyhodnotenie prebehlo na pláži, tak ako po minulý rok. V ostatné dni surfchampu sa pokračovalo v ďalších sprievodných disciplínach ako: Gambrinus Excelent 11° Tag Team Contest, ktorý vyhral Plonka team, Grow Shop Paddle Battle – s naj pádlovačom Marekom Plecitým. Expression session a Best Barell –Albert Diosi (SVK), Best Trick – Pavel Janoušek (CZE), Best Surfer – Robert Chadim (CZE). Snickers Nutcase Best Wave - Jan Smička (CZE).

Toľko preteková sumarizácia. Pomaly sa dostávame na záver reportu, ale aj celého šampionátu. 5. ročník bol znova kvalitne zorganizovaný, aj keď sa nevyhlo pár problémom. Všetko sa vyriešilo operatívne, len môj chrbát štrajkuje aj počas písania reportu, toť ale môj problém. Samozrejme okrem športovej časti nechýbala časť spoločenská. Výlety na bicykli a longboarde do Hossegoru, veľký výlet autobusom do španielskeho San Sebastianu ani tento rok nechýbali. Užili sme si ich tak, ako prvý krát. Záverečná žúrka prebehla v piatok v Cream Café, kde sa hralo, žúrovalo, pilo, odovzdávalo ocenenia a tak, však to poznáte.

Na záver by som akciu s názvom Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surf Championship 2012 zhrnul do pár viet. Skvelé počasie, čo je 50% úspechu akcie. Skvelí ľudia, nové tváre aj starí surfer. Skvelá atmosféra, vynovený kemp, teda jeho športové časti ako bazén. (Pozor však, do bazéna sa skáče až po overení jeho hĺbky) Skvelé športové výkony surferov, degustátorov jägermesistra, vína a piva. Odporúčam každému, kto ešte nestál na surfe. Kevinova škola vás to naučí a ďalšie roky sa kľudne môžete zúčastniť aj ako súťažiaci. Syr zbalený, víno taktiež. Lúčime sa s Francúzskom dažďom a teplotou 22°C v Toulouse. Odlietame smer Viedeň, kde ja krásnych 32°C. Díkyčau o rok!

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!