Utorok 13. Marca 2012
Autor: Boardlife
Foto-video: Kubo Krížo, Lip, David Blažek
0 komentárov

Quiksilver Snow Jam 2012

Tak ako u nás máme Snowboardfest, tak v Čechách je tradične najprestížnejšou akciou Quiksilver Snow Jam. Už niekoľko rokov po sebe sa koná v areáli Svätý Petr v Špindlerovom Mlýne. Na akcii takejto kvality sme samozrejme nemohli znova chýbať. Ponorte sa s nami do troch dní jazdenia, partys a zábavy nie len na snehu.

Výhodou dvojtvaru judge/media je aj to, že sa na akciu dostávame hneď prvý deň vo štvrtok 8. marca a vidíme celý Snowjam od úplného začiatku (oficiálneho). Príchod na svah, okuknutie si kickru v prieseku. Je krásny! Veľký, široký, poctivých 19metrov pre table, dopad luxusne strmý a dlhý. Tak ako by ho chcel mať každý. Do rampy sa dostávame až zajtra, o nej nižšie. QSJ láka jazdcov aj ojedinelou slopestyle traťou, ktorá sa skladá z halfpipe, následne sa naskakuje na jibovú prekážku a z nej sa páli na Big Air. Zvládnuť všetko bez chýb, je len pre vyjadzených riderov.

Štvrtkový večer patril samozrejme zvítaniu s kamošmi a kamoškami, ktorých stretávam na rôznych akciách. Bohužiaľ nám všetkým chýbal jeden človek. Skvelý judge, kamoš, šejper, jazdec a hlavne človek. Pepe Povýšil nás opustil (*24. február 1980 - † 4. jún 2011) R.I.P. Prichádzam na judge meeting, kde sa horlivo diskutuje o percentuálnom pomere bodov medzi prekážkami. Rozhodnúť spravodlivo pri troch úplne odlišných prekážkach v jednej trati je dosť zložité. Nakoniec sa to zvládlo a pribudol nový hodnotený prvok do celkového bodovania – flow. Novinka a dosť podstatná. Ešte jedno večerné pivko a šup do postele, zajtra nás čaká onebesenie v rampe, sunshine a kopec práce.

Ročník 2012 QSJ poznačila nižšia účasť riderov. Na predchádzajúcich akciách sme boli zvyknutí na väčšie množstvo nie len domácich, ale aj zahraničných riderov. Zo Slovenska neprišiel nik a tradičný účastník QSJ Maťo Matys musel ostať na finále národného pohára. Veľa domácich top jazdcov bolo zranených, alebo mali iné povinnosti, ktoré im nedovoľovali zúčastniť sa QSJ-mu. Tradičná piatková kvalifikácia sa zrušila a namiesto nej sa išiel celodenný tréning dvoch skupín po 10 jazdcov, ktoré sa z účastníkov utvorili. Samozrejme, že som sa tešil z menšieho voľna, ktoré som využil na hopsanie v rampe. Je to skvelý pocit, keď máte možnosť zajazdiť si v halfpipe stredných rozmerov. Úžasný pocit a hlavne fyzicky dosť namáhavé. 

Dvadsiatka jazdcov trénovala celý piatok, počas ktorého svietilo slnko. Slnečné počasie a hudba umocňovali príjemnú atmosféru. Okrem jazdenia ste sa mohli zastaviť v stanovom mestečku, ktoré obsahovalo: Testcentrum Lib Tech, Gnu a Roxy. Požičať a skúsiť si tohtoročné, ale aj budúcoročné modely, zabaviť sa a vyrobiť si vlastné roxy mydlo v Roxy stane. O snowboard sa vám postarala Swisshop klinika, o hlad Snickers stánok, o smäd RedBull a Gambrinus stánky a tak ďalej. Aktivít naozaj dostatok.

Rideri: Tomáš Císař, bratia Porkertovci, Dušan Kříž (všetko len 15, 16 rokov), Jan Lohynsky, Pavel Vyroubal, Jan Nečas, Marin Mikyska a Černík, Pepe Samek, Matej Novák a ďalší tvorili českú légiu. K nim sa pridali Poliaci Lukasz Martynek a Michal Ligotsky. A ideme na sever: Marius Otterstad je už klasickým účastníkom QSJ-mu a vždy sa o neho trocha bojím :) Jonas Veddegjerde taktiež z Nórska, Ville Paumola z Fínska. Švajčiarsko reprezentoval Thomas Franc, ktorý má české korene. Tak toto je väčšia riders časť na snowjame. Okrem nich bolo na prekážkach vidieť aj Matúša Hubku, ktorý si jam riadne užíval, no pri prvom testovacom Bs 360 skoku sa prerátal a prerotoval a bolo z toho veľké „úúúúúúúúúúúúooooooooooooooooha“. Titul „jamový smoliar“ si vyjazdil Matej Novák, ktorý sa v tréningu zranil a dostal barle. 

Štýlová slopestyle trať pozostávala z halfpipe stredných rozmerov, kde jazdec stihol zajazdiť štyri a viac slušných heatov a následného prechodu na rail. Minuloročný stairset vymenil Jeep. A to doslova. Na auto Jeep Wrangler sa namontovala railová rúra a mohlo sa brúsiť. Celý piatkový tréning sme boli v očakávaní, kto prvý bonkne, alebo aspoň grindne auto. Ak si dobre pamätám, nikomu sa to úplne počas celej akcie nepodarilo. Najbližšie k tomu mal však Ján Nečas, ktorý nemal dostatočnú rýchlosť a padol medzi nájazd a auto. Záverečnou prekážkou bol macatý kicker s table 19 metrov. Rideri na ňom lietali úctyhodné diaľky až na hranicu 40 metrov. V piatok prebehla uvítacia party, na ktorej hrali top Djs Jorgos a Robot. Fakt top zábava. Nás však čakala v sobotu kvalifikácia do finále a večerný Best Trick. Takže klasický jeden predpísaný drink s jazdcami a šup na hotel do perín.

Sobota patrila hlavnému preteku a aj Nutcase Snickers Best Ticku za nočného osvetlenia. Pekne po poriadku. Jazdci boli rozdelení do dvoch heatov z ktorých postupovalo po 5 riderov. Jazdili sa dve jazdy z ktorých sa lepšia počítala do hodnotenia. V prvej skupine postúpili: Dušan Kříž (16) solídna rampa a SwBS 900, Pavel Vyroubal u ktorého zaujal hlavne Fs 720 tailgrab v mega štýle a prevedení a ako jeden z mála dával blunt 270 out na rúre. Samozrejme Jan Nečas s mega rampou a Bs 720 indy+tailgrabom v top čistote. Marius Otterstad z Nórska s Bs 720 doublegrabom a solídnou rampou. Ďalším postupujúcim z prvého heatu bol Petr Horák s Bs 1080 doublecork.

Druhý heat a postupujúci: Ville Paumola (FIN) a SwBS 1080 v neskutočnom štýle a zdravou rampou, Martin Mikyska SwBS 720 taktiež top štýl a solídna rampa. Spoluorganizátor Martin Černík s Cab 900 v Matys style a top rampou, v ktorej lieta naozaj vysoko. Veľký Big Up pre Pepeho Samka, ktorý po život ohrozujúcom zranení z minuloročného BSSS, kedy prišiel o slezinu a ľadvinu. Pepe jazdil ako pán aj v rampe aj na skoku. Thomas Mranc s FS 900 taktiež išiel ďalej. Mohlo sa ísť na finále. Dve jazdy, rampa+rail+skok. Začneme poporadí. Prvenstvo si zaslúžene vyskákal domáci Martin Mikyska. Jazdil veľmi slušnú rampu a k tomu pridal SwBS 720 na čisto a v obrovskom štýle. Martin ide stále hore! Druhé miesto bral Ville Paumola z Fínska, kedy slušne rampoval a zabil Fs 1080. Tretie miesto išlo Thomasovi Francovi za slušnú rampu a taktiež Fs 1080. Ďalšie výsledky v našej správe. Škoda, že Mariusovi nevyšlo double Bs rodeo úplne na čisto. Pozitívom bola určite aj SwBs 900 od Dušana Kříža.

Český snowboarding stúpa hore nesmiernou rýchlosťou a porovnávať ho s naším ani nemôžeme. Máme sa ešte veľa čo učiť. Dokazuje to aj Petr Horák ktorý točí nie len Bs 1080 doublecork, ale aj Cab 1080 doublecork a už pokukáva po 1260. Aňo.
Nutcase Snickers Best Trick – večerná showka pre množstvo divákov a prize money 10.000 Kč. Polovica na stlye a polovica na technical trick. Počas BT ide hlavne o zábavu a príjemné jazdenie. Výber bol ťažký, no nakoniec sme sa rozhodli pre style: Jan Nečas, CZE – Fs 360 stalefish a technical: Petr Horák, CZE – Cab 1080 doublecork. Jazdci pridali na záver klasickú fínsku jazdu.

Večer taktiež fungovala jedna z noviniek. Bola to vírivka v ktorej sa pilo šampanské ohrievalo a bublinkovalo. Areál pi nástupných staniciach lanoviek sa počas víkendu mení na menšie festivalové mestečko, kde sa dá chilovať, získať zaujímavé poznatky, alebo si niečo pekné zaobstarať. Komfort pre divákov zabezpečovala veľká obrazovka, kde mohli sledovať rampu, zostrih z jázd a všeličo zaujímavé. Snowjam patrí pod tri hviezdičky TTR, ale atmosféra, jazdenie a pohoda by si zaslúžili oveľa viac. 

Ceny rozdané, šampanské vystriekané a nálada zodpovedajúca času a prísunu alkoholických tekutín. Quiksilver Snow Jam je akciou, na ktorú sa oplatí prísť len tak, ako turista. Dokazuje to aj slovenská (žilinsko/bratislavská) partia. Slovákov na QSJ býva každým rokom neúrekom. Po odjazdení, odovzdaní cien a vybavení formalít v office sa vrháme na luxusnú večeru (odporúčame steak z mladého českého býčka so zeleným korením a grilovanými fazuľkami na slaninke). Predsalen treba položiť základ pred večerným onebesením sa. Partys sú ďalším topom na jame. Zabáva sa v obrovskom stane, priamo na zjazdovke, kde vyhrávajú Djs. Tento rok to znova bolo veľkolepé, ale to je iný príbeh. :)

Záver patrí poďakovaniu celému organizačnému teamu, ktorý sa stará o Quiskilver Snow Jam, Snowpark Designu za to, že sa postaral o super park, sponzorom, jazdcom, divákom no jednoducho každému, kto si tam našiel miesto. Snáď sa vidíme aj budúci rok! Dovidenia.

PO FOTKÁCH OD KUBA KRÍŽA SI POZRITE FOTOGALÉRIU BY DAVID BLAŽEK/QUIKSILVER SNOW JAM 2012

Viac fotiek by David Blažek/Quiksilver Snow Jam 2012 uvidíte v ::: GALÉRII :::

Viac fotiek by David Blažek/Quiksilver Snow Jam 2012 uvidíte v ::: GALÉRII :::

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!