Report z Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surfing Championship 2015
Streda 01. Júla 2015
Autor: Boardlife
Foto-video: Mat Rendek
0 komentárov

Report z Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surfing Championship 2015

Už ôsmy ročník a stále dobre. Veľa vecí sa za tých osem rokov zmenilo, veľa ostalo rovnakých. Opisovať jednotlivé záležitosti nemá význam, človek si to musí zažiť, prejsť tým a potom vie, o čom je surfing „suchozemcov“. Aj keď „suchozemcami“ dávno nie sme. Poďme sa teda pozrieť ako sa surfovalo a zabávalo v roku 2015 na Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surfing Championship.

Keďže miesto konania je francúzske prioceánske mestečko Seignosse, tak sa tam z kútov našich dvoch krajín musíme nejako dostať. Autom z BA, alebo iných častí, lietadlom (posledné týždne boli lacné letenky a tak to využilo veľa ľudí), alebo oficiálnym autobusom z Prahy. Tak ako tak, je to niekoľko hodín cesty. Ja som po prvý krát (vystriedal som autobus, kamošove auto a aj lietadlo) zvolil presun vlastným tátošom. Vyše 2.000 km, desiatky litrov spálenej nafty a prvé eurá minuté na luxusné francúzske diaľnice.

Možno si poviete, pfff.. majstrovstvá v surfovaní, však tu surfovať nikto nevie. Tak to je omyl. Teda čiastočný. Keď sledujete ASP sériu tak vám môže pripadať jazdenie Čechov a Slovákov ako žart, no predsa nie sme krajiny, ktoré by mohli vychovávať pro surferov. Na druhú stranu, ani náš česko-slovenský a čiastočne aj maďarský surfing nie je nič tragické. Pri ideálnych podmienkach nám viacero surferov môže ukázať krásy tohto športu.

Za ten čas, kedy Surfchamp funguje, sa vyprofilovala cca tridsiatka jazdcov, ktorí majú čo ukázať za každých podmienok. K nim môžeme prirátať aj desiatku báb. Množstvo surferov neberie surfing len ako týždňovú aktivitu počas roka (ako ja), ale cestuje za vlnami a spotmi pravidelne viac krát do roka. Stretnúť sa tu dajú jazdci, žijúci minimálne polovicu roka na vlnách.

Najprv niečo o súťaži, lebo tá je asi hlavnou myšlienkou celej akcie. Tridsiatka jazdcov rozdelených do ôsmich skupín. Z nich postupujú z heatu vždy dvaja. Ja sa zameriam na Slovákov. Pán inžinier Supo v heate 2, „bratovražedný“ heat číslo tri s Láďom Bachnárom a Robom Jedličkom a šiesty s Matem Hubkom. Po prvom kole postupujú Láďo Bachnár, Matúš Hubka a Robo Jedlička. Prekvapením aj samým pre seba je Robo. Maximálne nesúťaživý, typ stresujúci a milo hanblivý postupuje z druhého miesta. Gratulujeme a vidíme úsmev na tvári. Láďo zajazdil najvyššie skóre prvého kola a to 13 bodov. Štvrťfinále a štyri skupiny po štyroch jazdcoch. Robo v prvom a Láďo v druhom a Mate vo štvrtom. Vlny sú postačujúce. Videli sme aj väčšie, ale aj menšie. Sme radi, že sa všetko odjazdí v úvodné dni a my nemusíme čakať na lepšie podmienky.

Štvrťfinále je konečnou pre Mateho. Láďo aj Robo postupujú ďalej. U Láďa sa to dalo čaka, všetci sme v toverili a nepripúšťali si iné ako účasť vo finále. Veď na pláne je obhajoba druhého miesta z roku 2014. Ale čo Robo. Už uvoľnenejší, že splnil očakávanie a nevypadol v prvom kole neverí že môže postúpiť, je mu to aj jedno, však večer si dá drink a bude dobre. Jazdí však super, a postupuje cez štvrťfinále do semifinále. Gratulácia druhý krát. To bude ale drinkov večer.

Dve semifinálové skupiny. Láďo s Robom sa znova stretli v jednej, čo je škoda. Tu sa darí viac Láďovi, ktorý postupuje z druhého miesta. Robo roztrasený vidinou veľkého drinku neustáva zopár vĺn a jeho hviezdna kariéra pro surfera dávajúceho rozhovory a fotiaceho sa do magazínov končí v semifinále. Aj tak krásne, epické a hlavne motivačné! Finále je za účasti jedného Slováka (Láďa Bachnára) a troch Čechov (martin Černík, Otmar Oliva a Jan Klvaňa). Vlny stále fungujú, no nie pre každého ideálne. Veľkým umením je správne si vybrať dosku, zvoliť ideálnu stratégiu a mať aj kusisko šťastia. To všetko + veľa nasurfovaného mal Jan Kvlaňa, ktorý sa stal víťazom. Druhý skončil Oliva pred tretím Černíkom, ktorý len o 0,5 boda presurfoval štvrtého Láďa. Nevadí, účasť v najlepšej štvorke je pre Láďa, určite veľkým úspechom. Hlavne keď svoj čas venuje synovi a nie výletmi za vlnami. Gratulujeme všetkým chalanom, ktorí reprezentovali slovenský surfing.

Ženská kategória bola len o dvoch heatoch a mali sme v nej jednu zástupkyňu – Danicu Tóthovú. Veľa som o nej nepočul, ale bola neprehliadnuteľná, hlavne kvôli výrazným modro zeleným riasam a očným tieňom. Danica ževraj dlhé roky žila v Mexiku a surfovala zo žralokmi. Teraz sa ukázala ako super surferka a vo finále skončila na druhom mieste, pred skúsenou Annou Černou. Jazdila aj olympijská účastníčka v ženskom slopestyle v Soči – Šárka Pančochová, ktorá nakoniec skončila na treťom mieste.

Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surfing Championship však nie je len o súťažnom jazdení. Kto mal chuť a ešte nestál na doske, absolvoval surfovú školu s pro riderom Kevinom Olsenom. Kto už niekedy stál a nechcelo sa mu učiť užíval freesurfing. Vlny neboli práve ideálne, ale jazdiť sa dalo. Krásy francúzskeho pobrežia, celotýždňové skvelé počasie bez zrážok sa užívali aj na pláži. Len tak na rýchlo, bez ničoho. Ležanie, hranie plážových hier. V poslednom období sa rozmohla nová aktivita a to babysiting. Na pláži mamičky, oteckovia, detičky. V skoro každej skupinke nejaké to dieťatko. Ňuňuňuňuňu.

Nechýbal ani sprievodný program. Večerný riders meeting, party pri bazéne, hektolitre Budvaru a desiatky litrov Jägermeistra. Silu žúrovať do rána dodával Red Bull a aj domáca jablkovica z Ivanky. Opisovať žúrovačky nemá zmysel, musíš si ich zažiť. Medzi moje obľúbené sprievodné akcie patrí aj výlet do San Sebastianu, kde som navštívil nové miesta a hlavne top nekomerčnú tapasáreň, ktorú nám poradil Mišo Sukup, Slovák pracujúci pre známy Desilusion magazine. Škoda, že cestu naspäť do campu viacerým znepríjemnil škriekajúci trtko hrajúci sa na komentátora a rečníka.

Uff, skoro by som zabudol. Veľkou a veľmi príjemnou novinkou bola súťaž najmladších. Vidieť surfovať deti vo veku cca 8 rokov je strašne milé. Treba povzdbudzovať ich záujem o tento pre nás netradičný šport. Osem detí spolu s rodičmi bojovalo vo vlnách Atlantiku, aby získali ďalšie skúsenosti na doske. K celkovým výsledkom ešte pripojím výsledky z Snowboard-Zezula Tag Team Contest a FastLink Paddle Battle. Najlepoší team poskaladali Maďari – Hunga Team. Veľký pádlovací súboj sa zrodil medzi Matějem Černým a Zoltánom Bakrom. Nakoniec mal viac síl Matěj a vyhral. Najlepším mladíkom sa stal Slovák Teo Szendrey a najlepšou mladíčkou Paulína Starzlová, taktiež zo Slovenska.

Čo na záver? Quiksilver a Roxy Czech & Slovak Surfing Championship je každým rokom iný. Niečo nás prekvapí, na niečo sme zvyknutí. Každým rokom sa však veľmi radi vraciame. Chceme zažiť jedinečnú atmosféru, preteky, organizáciu, kamarátov a všetko čo k tomu patrí. Dúfame, že sa vidíme aj o rok.

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: roxy quiksilver seignosse hossegor bachnar hubka jedlicka

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!