Riversmash riversurfing slovak open 2013, kvalita slovenského riversurfingu stúpa
Pondelok 30. Septembra 2013
Autor: Boardlife
Foto-video: Lulla
0 komentárov

Riversmash riversurfing slovak open 2013, kvalita slovenského riversurfingu stúpa

Ako hlási titulok k nasledujúcemu článku, tak kvalita určite rastie! Minulý rok sa naši riversurfoví nadšenci s vlnou len zoznamovali, tentoraz ju dôstojne pojazdili a ukázali skúseným hosťom zo zahraničia, že s nimi treba počítať. Úvod ako zo športového denníka, prejdime však k samotnej akcii Riversmash riversurfing slovak open 2013.

Tradičné miesto riversurfingu na Slovensku, umelý kanál a umelá vlna na Divokej Vode. Dátum trocha netradičný, čo sa týka vzťahu k vode a teplu. Koniec septembra, konkrétne 27. a 28. septembra. Našťastie žiadne zlé počasie sa nekonalo. Všetko vyšlo naozaj super. Teplota na slnku prevyšujúca dvadsiatku, takže krátke gate a tričko, slnečné okuliare a pohodička. O umelej vlne na Divokej Vode sme už popísali, potočili a pofotili veľké množstvo materiálu, takže sa budeme venovať čisto akcii.

Názov Riversmash riversurfing slovak open 2013 si vymyslel sám Paskal a taktiež bol hlavným zodpovedným, takže ak sa vám niečo nepáčilo, čo by ste chceli do budúceho roka zmeniť, kludne na neho. Ale tak isto aj pochvalu môžete smerovať na Paskala. Oproti minulému roku akciu prišlo podporiť viacej jazdcov nie len zo zahraničia, kde je riversurfing už nejaký ten rok v povedomí, ale aj domácich jazdcov. Vyše 30 riderov zo Slovenska, Švajčiarska, Nemecka a Rakúska. Celkom slušná banda na to, že riversurfing hlavne na Slovensku je pomerne mladým športom. Slovenská posádka bola nasledujúca: Miška Kančevová, Martina Strýčková, Dominika Bachnárová Zuzulová, Vanda Maňková, Eva Rybárová, Alexandra Cisárová, Ondro Hrnčirík, Martin Ohera, Jozef Vengloš, Marek Fašiang, Vlado Petr, Michal Šuster, Martn Palásek, Michal Zurek, Mirci Káčer, Robo Jedlička, Erik Šajda, Peter Maňka, Maroš Nemec a Erik Bútora.

Všetko podstatné sa udialo v sobotu 28. septembra. Organizátori nechceli zbytočne akciu naťahovať, predsa len dobré počasie bolo hlásené len na sobotu. Jazdiť sa začínalo skoro a babami. Prebehli prvé kvalifikačné jazdy. Pochváliť treba všetky riversurferky, ktoré sa vrhli do osviežujúcej dunajskej vody. Veľkou favoritkou bola Katrin Gappmayr z Rakúska, ktorá vyhrala minulý rok a taktiež je víťazkou z Mníchova. Z našich to bola Miška Kančevová, ktorá má so surfingom a riversurfingom asi najväčšie skúsenosti. Chválime však všetky baby. Vo finále sa stretli: Miška Kančevová (SVK), Saša Cisárová (SVK), Katrin Gappmayr (AUT), Karin Rankine (GER). Saša to mala ešte o niečo zaujímavejšie, keďže súťažila aj vo freestyle kajaku, ktorý sa odohrával v susednom kanáli. Dominancia Katrin bola jednoznačná a tak si odniesla titul, prize money, vecné ceny od sponzorov a kopec ďalšieho. Druhá skončila Karin. Treťou a zároveň Majsterkou Slovenska sa stala Miška Kančevová. Saša si odnáša štvrtú pozíciu, čo je určite úspech. Treba povedať, že naše baby sa taktiež zlepšili. Na Katrin to však ešte dlho nebude, ona jazdí inú, povedzme pravdu mužskú ligu.

Medzi jazdením sme si mohli vypočuť slovo Culkovo, poprípade aj jeho ifon-pod, alebo inú hrajúcu skrinku. Chalani z Divokej Vody sa postarali o novú terasku pred bufetom, za čo im patrí bravó. Riversurfingový pľac na Divokej Vode je opäť o niečo kultúrnejšie a krajšie miesto. Kto mal chuť na pivko, guláš, kukuricu, toast, vodku, redbull a kopec iných šmakov, využíval bufet. Kto mal chuť na riversurfing, mal taktiež kopec možností. Počas akcie panovala skvelá atmosféra, keďže sa stretli kamoši, nikto sa nikam neponáhľal. Divákov nebolo veľa, asi to bolo množstvom hodov v bratislavských mestských častiach a ďalšími akciami na Slovensku. Zaujala partia dôchodcov a dôchodkýň, ktorí sa usadili na lavičke a so záujmom sledovali jazdenie. Stará škola, je stará škola a tak nešetrili potleskom. Veľmi príjemná atmosféra.

Vrhnime sa na mužov, keďže ich bolo viacej a tak aj vyraďovanie nejaký ten čas trvalo. Štyri heaty po piatich jazdcoch. Ďalej postupovali dvaja, alebo traja najlepší k nim sa pridali lucky loosers víťazi. Nebudeme sa zaťažovať postupujúcim pavúkom, keďže občas bol riadne spletitý. Postupne odpadávali menej skúsení rideri, no ako sa blížilo finále, vypadol aj minuloročný víťaz Stefan Baumer. Opisovať riversurfing jednotlivých riderov nemá význam, keďže sa jedná o estetickú záležitosť. Niekto zvláda len prechod z prava do ľava, niekto štýlovejší cutback, alebo výšplech, no a niekto si dovolí ollie, ollie 360, hladkú 360, alebo aj 720 otočku po vode. Už to nie je len o vození, ale aj o riadnom freestyle a tak to má byť.

Postupom času z cca dvadsiatky chalanov ostali štyria najlepší. Trocha nám ušlo semifinále. Občas bol pavúk menej prehľadný, občas výsledková tabuľa mätúca. Keďže je to len druhý ročník, chalani určite na spracovaní výsledkov a takej tej papierovačke popracujú, predsa len Paskal všetko sám neobehá. Blíži sa finále, do ktorého sa prebojovali štyria najlepší. Je super, že medzi nimi boli dvaja slovenskí riversurferi – Maroš Nemec, ako obhajca slovenského titulu a Ondro Hrnčirík. Taktiež však chválime každého jazdca, čo jazdil Riversmash riversurfing slovak open 2013, zajazdil svoje maximum, poprípade si dobre zatrénoval. Momentálne slovenský riversurfing nie je o výkonoch a súťažení, ale o príjemnom jazdení s kamošmi. Snáď to tak ostane čo najdlhšie.

Finále - Jan Vogt (GER), Steve Ratzisberger (GER), Maroš Nemec (SVK) a Ondrej Hrnčirik (SVK). Vo finále je 360 povinná a to nie len jedna! Čím viac tým lepšie. Nejako sme sa príliš nezaoberali hodnotiacimi kritériami rozhodcov, inak boli to traja asi z Rakúska, medzi ktorými bol aj Jozef Bauer, známy to konštruktér umelých riečnych vĺn. Takže hodnotenie poznali len rozhodcovia a skúsenejší jazdci zo zahraničia. Dá sa povedať, že rozhodovala hlavne estetika a freestyle triky. Štvrté miesto si vyjazdil Ondro, pre ktorého bolo finále určite veľkým úspechom. Tretie miesto a titul Majster Slovenska v riversurfingu bral Maroš Nemec, ktorého speed surfovanie a točenie sa bude určite napredovať. Prvá dvojka. Vyjazdení ridieri, kopec freestylu a signature riversurf moves (aké to sú, netušíme, ale hodilo sa to sem, hehe). Druhé miesto bral najmenší riversurfer na svete Steve Ratzisberger a na prvom mieste s najviac prize money skončil Jan Vogt, ktorý podľa nás najviac skĺbil freestyle triky s estetikou jazdenia na surfe.

Všetko pobaliť a presunúť sa do party stanu. Rýchla večera, nejaký ten dezert na izbe a hybaj na premiéru Slow Dance surfového videa. Následne po krátkej pauze prichádza vyhodnotenie. Škoda, že veštci ocenení neboli práve na mieste, takže spoločná fotka bola o niečo chudobnejšia. Ceny venovala Divoká Voda, Quiksilver a Demon Surfboards. Prvou cenou v mužskej kategórii bol surf podľa vlastného shape, ktorý vyrobia Démoni z Bratislavy. Slušné. K tomu nejaké tie prize mone, aby bolo za čo piť.

Medzi riversurfermi sa objavujú aj freestyle kajakári a zábava môže začať. Mini koncert odparuje Zverina, ktorý čo to požil a rozumejú mu len najvernejší fellaz, ktorí poznajú text skladieb lepšie ako on sám. Nevadí, sranda veľká. Do svojho tabletu ťuká Beyuz a neskôr sa pripája aj Dj Cifiman a Vulgada. Také klasické čunovské domorodé zvyky. Na parkete a bare sa objavuje viacero známych aj menej známych a žúruje sa do rána.

Záver. Organizátori spáchali veľmi príjemnú riversurfovú akciu, ktorá snáď bude mať svoju tradíciu. Dík partnerom, ktorí venovali ceny a zabezpečili bezproblémový priebeh akcie. Treba vychytať menšie muchy, predsa len to začína byť seriózna súťaž a vidíme sa o rok, samozrejme na vlne aj skorej. Pozrite si nákladiak fotiek od Lully, ktorá trpezlivo čakala na vaše štýlové riversurf moves. Díky čau.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!