Streda 30. Januára 2013
Autor: Aleš Tůma, Boardlife
Foto-video: Aleš „Lolek“ Tůma + Petr „Bolek“ Večeřa
0 komentárov

Surf and Travel report z Bali

Slováci a Česi surfujú už naozaj všade. Predvianočné mesiace november a december 2012 patrili surftripu na Bali, z ktorého nám náš kamarát Aleš zo Surf and Travel zaslal report. Tým, ktorí už tento ostrov kvôli surfovaniu navštívili troška oprášime spomienky a tým, ktorí sa na Bali za surfovaním len chystajú tento článok určite pomôže trošku sa zorientovať, kam ísť a čo treba vidieť.

Pod hlavičkou Surf and Travel prebehol na Bali v priebehu novembra a decembra 2012 prvý surftrip. Základňa v Ungasangu ponúkala strategickú pozíciu pre všetkých skúsenejších surferov, keďže v jej tesnej blízkosti ležia dva najlepšie surfové spoty na Bali – Green Ball a Timbis. Pri východe a západe slnka znelo na týchto spotoch vzájomné hecovanie sa, hlavne v češtine a slovenčine a výkony niektorých borcov na longboardoch v medzinárodnej konkurencii stoja za uznanie. Pohodovú atmosféru dokreslila okolitá ľudoprázdna pláž a húf pestrofarebných rýb pod vodou. 

Začiatočníci jazdili svoje prvé vlny na obľúbenej pláži Kuta, kde sa začal úplne prvý surfing na Bali. Piesočná pláž neskrývala pod vodou žiadne nebezpečenstvo v podobe koráľov či kameňov a tak sa kempisti nemali čoho báť. Lokálny inštruktor Alex nazývaný „Kudrnáč“ dokázal svojou mušou váhou dostať na surf aj toho najväčšieho chlapa. Miestni plážoví predajcovia ponúkali v prestávkach medzi surfovaním bohatý sortiment darčekov vhodných k preprave lietadlom: indiánske kuše, dvojmetrovú fluskačku, kúpeľňové zrkadlo alebo pravé balijské Stradivárky. Okrem týchto pokladňových trhákov sa našli aj predajcovia, ktorí chápu potreby vyčerpaného surfera a ponúkajú čerstvé ananásy, mangá, pivko, limo, zmrzliny a ďalšie. 

Po presune na základňu sa väčšina kemperov uchýlila k bazénu s vychladeným pivkom, kde si predstavovali ako si konečne zjazdia barel! Jedlo na Bali je po vlnách jedno z najväčších lákadiel. Zelenina pripravovaná na tisíc spôsobov, vegetariáni si to tu ozaj užívajú. Mäsožravci si tiež prídu na svoje, od rýb a kreviet po poriadne staky. Po večeri nasledoval videocoaching a beersession v bazéne. 

Keď sa kemperi troška rozjazdili vyrazili sme na ďalšiu obľúbenú pláž Balangan, na ktorej sú síce korále ale s obuvou do vody a pri prílive je to pomerne bezpečný spot. Výhodou sú malé drevené reštaurácie priamo na pláži odkiaľ sa dajú s pivom  alebo s čerstvým džúsom a club sandwitchom v ruke komentovať výkony ostatných kemperov, ktorí sú unášaní prúdom do neznáma. „Pádluj, pádluj tú si mohol chytiť!“, bola najčastejšia hláška od „skúsených“ jazdcov. 

Po niekoľkých dňoch surfovania sa svaly aj tých najnamakanejších borcov unavili a je čas na deň odpočinku. Bali ponúka okrem surfovania veľa atrakcií. Jedným z výletov bol vrak lodi USS Liberty pri Talambene, ktorý leží zhruba 30 metrov od pláže a je známy ako najľahšie dostupný potápačský vrak na svete. Najplytkejšia časť vraku je ponorená len v 3 metroch a je dostupná aj na šnorchlovanie. Všade okolo je veľké množstvo farebných rýb a koráľov. Spodná časť lodi končí v hĺbke 30 metrov

Čo by to bol za surftrip bez ohňa na pláži? Prístup je však len po dlhých schodoch a každý priniesol maximálne zásoby pitia a ryby na gril. Drevo sa na pláži aj tak vždy nejaké nájde, ale občas zásoby minú... Na pláži Timbis sa začiatkom novembra nachádzalo zhruba 5 malých bambusových prístreškov miestnych rybárov. Snáď vďaka snahe nesklamať kemperov a zachovať oheň do ranných hodín si kuriči pod vedením Mr. Kuči a nemenovaného, niekoľkonásobného majstra ČR a SR v surfovaní si vybrali za obeť práve tieto prístrešky. V polovičke decembra sa na pláži Timbis nachádzali 2 prístrešky...

Rozlúčenie sa s ostrovom nemôže byť bez návštevy vychýrených nočných podnikov na Kute. Tancu chtivé dievčatá sa odovzdali rytmu posledných hitov a do červena spálení borci v nových surfových oblečkoch z miestnych outletov vrhali nebezpečné pohľady na sporo odeté tanečnice u tyče. Ako to všetko dopadlo sa nehovorí, to musíte zažiť na vlastnej koži :) 

Základňa na bali funguje celý rok.

Ďalší zo Surftripov sa uskutoční od 9. februára do 2. marca v Maroku. Ak chcete surfovať na pláži, kde sa preháňajú stáda tiav a ochutnať pravý berberský tažín prihláste sa na www.surfandtravel.cz

Peace Aleš 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!