Surf-trip report zo španielského Langre
Streda 14. Augusta 2013
Autor: lentila
Foto-video: www.surf-trip.sk
0 komentárov

Surf-trip report zo španielského Langre

Maťo Marčok je jedným z účastníkov tohto ročného surftripu s Surf-trip.sk. Maťovi surfovanie išlo od prvého dňa, bol veľkým vzorom pre všetkých účastníkov. Všetko sa zmenilo až vo chvíli, kedy si vyrazil predný zub... Prečítajte si jeho report a to ako strávil svoje prvé surfovanie s našou sufrtrip crew.

O surfovaní ako o aktívnej letnej dovolenke som rozmýšľal už asi 3 roky. Vylihovanie pri mori je fajn asi tak na pol dňa a potom sa začínam nudiť. Rád športujem a lákajú ma troška netradičnejšie športy v rámci našich geografických dĺžok a šírok. Pred dvomi rokmi som začal „wejkovať“ surfovať som chcel ísť každé leto, ale až tento rok sa mi to podarilo.

Pri plánovaní letnej dovolenky a predhodení nápadu ísť surfovať sa u nás v „grupe“ môj nápad nie vždy stretol s pozitívnym ohlasom. Buď prekážal neefektívny time management alebo financie. Kamoška Lucka, ktorá už bola pred tým dva krát na surfovom výlete (nie cez surf-trip), my dodala nádej, že je to zorganizovateľné a vždy stála za mnou a chcela ísť surfovať. A kamoška Maťa je vždy pozitívne naladená voči dobrodružným nápadom. Nakoniec sme skonsolidovali a zorganizovali, traja ašpirujúci surferi, Lucka, Maťka a ja. 

Lucka spomínala, že existujú surferské výlety/kurzy. Šupli sme „surf trip“ do google a boom!...surf-trip.cz. Očekovali sme stránku, všetko vyzeralo fajn. Všetci traja sme odsúhlasili a zahlásili sa. Po príjemnej komunikácii so surftrip crew a hladkom priebehu všetkých organizačných záležitostí sme sa ocitli v malebnej dedinke Langre v dome samých super pohodových ľudí.

V momente príchodu som sa tu cítil príjemne, všetci boli kamarátsky ako keby sme sa už poznali a organizátori mali všetko vymakané

Prvé tri dni bolo pod mrakom a sem tam spŕchlo, ale mne to nevadilo, pláž bola prázdna a v neopréne bolo super. Vlny boli vždy raz väčšie, raz menšie, ale mne ako začiatočníkovi stačili hocijaké. Inštruktor našej skupiny bol Karlo (Carlo). V pohode típek z Nemecka. Očividne je to surfer telom aj dušou. Tak aj vyzerá :) Ale určite mi vštepil základný kameň surfovania a už prvý deň sa mi podarilo pár krát postaviť a stúpiť na pichľavú rybu. Tá ryba nie je žiadna katastrofa, lieči sa to rýchlo zaujímavou metódou. Nepoviem akou, to si sem príďte na tú rybu stúpiť aby ste to zistili. Ale šanca je fakt malá, asi 1:milión. A očividne to tu žiadnemu španielovi nevadí lebo, keď je pekne tak polovica Španielska sa tu člapká vo vlnkách na pláži. 

Každý večer bol pekný program. Väčšinou sa pilo a jedlo, počúvala len dobrá hudba a rozprávali sa príbehy zo života pri rozpálenom grile. Mali sme pár výletov. Navštívil som Santander, kde po dvoch hodinách hľadania lokálneho dobrého fastfoodu sme aj tak skončili v Burger Kingu. Ale za to sme trošku nasali energiu miestneho lifestylu a kultúry.

Surfovanie sa mi ešte viac zapáčilo počas ďalších dní, keď som si trúfol aj na väčšie vlny a pár krát sa mi podarilo aj kvalitne dať vlnu. Po štyroch dňoch som sa rozhodol aj s ďalšími v našej skupine, že by bolo dobre upgradnúť z penových surfov na tvrdé. Síce sú trošilinku náročnejšie na stabilitu, ale zato obratnejšie a rýchlejšie. A bolo to ešte lepšie. Rýchlo som sa prispôsobil a začal učiť jazdiť do strán. V rámci zlepšovania mojich skillov sa začalo zlepšovať aj počasie a všetci sme mali štýlovo opálené linky okolo krkov podľa neoprénu.

 

Moje snaženie na piaty deň prekazil menší úraz, ktorý som si spôsobil mojou nepozornosťou. Vlna mi vrazila surf do tváre a vyrazil som si jednu jedničku. Tak som si dal jeden trip do Santanderu na chirurgiu, kde mi zašili narazenú peru. Polovičku zubu, ktorý som ešte mal som sa rozhodol zrevitalizovať až v Bratislave, keďže to vlastne ani nebolelo. Surftripáčka Lenka mi robila sprievod a vybavovačky. Takže ak si niečo vyrazíte, zlomíte, vytrhnete, useknete...aj vy zistíte, že Lenka vie vybaviť a parádne po španielsky. Tiež som sa naučil jedno dve slovíčka počas našej prehliadky santanderskej nemocnice (urgencia), ktorá je mimochodom veľmi dobre vybavená a má milých doktorov a pár pekných sestričiek. Týmto ešte raz ďakujem Lenka, že sa o mňa postarala a všetko výborne povybavovala.

Priamy encounter surfu s mojou dobre nastavenou jednotkou mi predčasne ukončilo o pár dní skôr moje surfové ašpirácie, ale bolo to vykompenzované peknou fiestou v miestnom surfovom obchode s live band a miestnymi surfermi z celej Európy, výletom do Santana k majáku, kde sú 12m jumpy do vody, exkurziou do surfového shopu a ukážkou výroby surfov a vypekaním sa na slnku a doopalovávaním si bielych miest po neopréne.

Už sa teším na budúci surf-trip a každému vrelo odporúčam

See ya! Maťo

Viac informácií o surf-tripe nájdete na www.surf-trip.sk

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!