Surfovanie na Slovensku 365 dní v roku
Streda 14. Februára 2018
Autor: PR

0 komentárov

Surfovanie na Slovensku 365 dní v roku

Aj keď Slovensko nemá more, surfovanie oslovilo čoraz viac nadšencov. Možno aj práve pre to, že už dávno nie je také komplikované a finančne náročné ako bolo kedysi. Nepotrebuješ vycestovať za surfovaním na Hawaii, do Austrálie, či na Bali. Interiérový surf simulátor v Tatralandii pri Liptovskom Mikuláši so skúsenými inštruktormi ti pripraví lekciu, ktorá bude jedinečným zážitkom. Tropická klíma a surfovanie 365 dní v roku na Liptov prináša kúsok Hawaiia. A surfuješ aj bez vstupu do AQUAPARKU.

Čo si pod indoorovým surfovaním predstaviť?

Indoorové surfovanie je surfovanie na umelej vlne. Obrovské čerpadlo ženie prúd vody vysokou rýchlosťou do špeciálne tvarovaného bazéna, ktorý je vystlaný a mäkký. Vytvára sa ideálna vrstva, ktorá zabezpečí tie najlepšie podmienky na surfovanie. V Tatralandii sa nachádzajú 4 surfovacie dráhy na ploche 68 m2. Dráhy sú určené na surfovanie na bodyboarde – tzv. surfovanie ležmo, v sede alebo na kolenách, flowboarde – surfovanie v stoji, či surfovanie na surfovacom rafte, ktoré je určené už pre detičky od 4 rokov.

Radi cvičíte alebo si ešte len hľadáte to svoje?

Načo sa naháňať v posilňovni, či nabehať stovky kilometrov, keď to ide aj zábavnejšie. Indoor surfing je to pravé orechové. Nezáleží, či so surfovaním máte predchádzajúcu skúsenosť alebo ste len začiatočník. Každému surferovi sa venuje skúsený inštruktor, ktorý vás naučí zaujímavé triky a finty, pri ktorých posilníte svaly, fyzickú silu aj stabilitu. Surf lekcia je vždy plná dobrej nálady a nabije vás energiou a po pár lekciách sa môžete pýšiť postavičkou ako surferi zo známych pláží.

Ste nadšenci snowboardingu, skateboardingu, prípadne iného „boardingu“?

Indoor surfovanie vás bezpochyby zaujme. Surfing sa považuje za predka všetkých „board“ športov, ktoré sa zrodili zo snahy presunúť surfing do iného terénu. Isté je, že k surfovaniu vám znalosť jedného z týchto športov určite pomôže. Oceníte špecifickú svalovú zdatnosť a balans, ktorý poznáte zo svahov, skateparkov, či iných arén. Keď na surfe získate istotu, viete využiť aj triky, ktoré ste sa pri týchto športoch naučili.

Surfovanie pre každého

Na vlnách môžete v dnešnej dobe vidieť takmer všetkých: mužov, ženy, deti, či domácich maznáčikov. Prímorské krajiny si užívajú vlny na pláži. Severské surfujú na snehu. My vo vnútrozemí sme si vymysleli indoorové surfovanie, či surfovanie na rieke. Indoorové surfovanie v Liptovskom Mikuláši je jediné na Slovensku a je dostupné pre deti už od 4 rokov. Ani zima nie je prekážka, v surf zóne je garantovaných príjemných 32 °C počas celého roka.

Ako indoorové surfovanie prebieha?

Prídeš do Tatralandie na infocentrum, kde ti stačí zakúpiť si vstup na SURF aj bez vstupu do aquaparku. Presunieš sa do šatní, oblečieš sa do kúpacieho oblečenia (plaviek, príp. neoprénu) a môžeš vstúpiť do surfovacej zóny. Tesne pred surfovaním absolvuješ inštruktáž na suchu, v ktorej ti inštruktor ukáže základný postoj a prácu so surfom. A to je všetko. Môžeš zdolávať liptovské vlny.

K surfovaniu nepotrebuješ nič, iba plavky a chuť skúšať nové veci. Dosku dostaneš u nás.

Čo si vybrať?

Bodyboarding, Flowboarding, či Surfovací raft? Ak dáš šancu bodyboardu, zistíš, že v ľahu sa dá poriadne vyblázniť a predvádzať super kúsky. Na bodyboarding sa používa kratšia doska ako na surfovanie v stoji. Môžeš skúšať rôzne polohy, ako poloha na bruchu, na kolenách či v sede. Pri flowboardingu surfujete v stoji. Stáva sa z vás skutočný surfer. Kľúčový rozdiel medzi flowboardingom a štandardným surfovaním spočíva v rovnováhe. Pri surfovaní je váha tela umiestnená na prednej nohe. Pri flowboarde je dôležitý tlak na zadnú nohu. Surfovací raft je bezpečné surfovanie pre najmenších. Je určený najmä pre menšie deti vo veku od 4 rokov a s minimálnou hmotnosťou 12 kg, ktoré ešte nemôžu surfovať samostatne. Deti surfujú v sprievode rodiča alebo inštruktora na špeciálne upravených raftoch.

Chceš na surfe zažiť niečo špeciálne?

Čo tak nočné surfovanie v Tatralandii? Surf nights sú pravidelné každomesačné surfovacie akcie, o ktoré majú záujem ľudia z celého Slovenska. Vítaní sú všetci – úplní začiatočníci, pokročilí aj experti. Surfovanie prebieha od 20:00 do 24:00 hod. Vďaka 4 hodinovému surfovaniu  sa naučíš to, čo počas bežnej surfovacej hodiny nestihneš. Máš k dispozícii profesionálneho inštruktora, pitný režim a v prípade, že si chceš na chvíľu oddýchnuť a zrelaxovať aj bazén, ktorý je otvorený špeciálne pre teba.

Viac informácií nájdeš na www.surftatralandia.sk  

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: tatralandia surf wave surfing

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!