Štvrtok 31. Mája 2012
Autor: Surfandtravel.cz
Foto-video: Kuba 2K Kočí, Majkl Cejnar, Aleš Tůma
0 komentárov

Surftrip Maroko 2012

Ešte v zime v priebehu mesiaca február 2012, kedy u nás dedo Mráz lámal teplotné rekordy a myšlienky na surfovanie zamŕzali hneď v ich samotnom vzniku, prebehol o pár tisíc kilometrov na juhozápad, v Maroku, prvý Surftrip pod ich novou hlavičkou Surf and Travel. Pod týmto názvom nájdete exotické destinácie, ktorých program je okrem surfovania zameraný na cestovanie a poznávanie navštívenej krajiny a ich kultúry. Surfovanie je však vždy najdôležitejším bodom programu.

Väčšina kamperov využila ultra lacných leteniek z Berlína a za 3,5 hodiny už vystupovali na medzinárodnom letisku v Agadire, kde na nich najprv čakala facka z teplotného rozdielu z – 15°C do + 25°C a potom odvoz do Surftrip Surfhouse v dedine Tamaraght vzdialenej 40 minút jazdy autom. TamaraghtTaghazout sú dve najznámejšie surfové základne, v ktorých okolí sa nachádzajú ideálne pláže pre začiatočníkov aj pre skúsených surferov. 

O tom, že sa nachádzame v muslimskej krajine, nás každé ráno presvedčila modlitba z neďalekej mešity, ktorá fungovala zároveň ako budíček. Kto si nezapamätal slová modlitby Alláh Akbar mal šancu si to ešte 4x za deň zopakovať. Z terasy Surfhouse sme mali prehľad o veľkosti a kvalite vĺn a tak stačilo zbehnúť z kopca na pláž a vrhnúť sa do vĺn. 

Výučbu mal na starosti hlavný coach Samir Hedoun, nazývaný Samec Hezoun, ktorý bol obzvlášť medzi ženskou časťou kemperov veľmi obľúbený. Samec cez leto vyučuje v surfovej škole vo francúzskom Biarritz a v zime potom v Maroku. Jeho skúsenosti s výučbou a ideálne podmienky na plážach 14th, Cro CroBannana postavili úplných začiatočníkov za 2 dni na surf do správneho postoja a po 3 dňoch jazdili už aj do strán. Alebo to bolo kvalitou českých a slovenských borcov? Asi kombináciou oboch. 

Po surfovaní vyhladnete a je treba ochutnať miestu špecialitu tažin, ktorý sa pečie a zároveň dusí na kamennom, hlbokom tanieri s vysokou pokrievkou na žeravom uhlí. Do taniera sa naskladá rôzna zelenina a buď kuracie, hovädzie alebo teľacie mäso. Výsledok nemá chybu. 

Program bol prispôsobený tak, aby sa samozrejme najviac surfovalo. Ale po 2 dňoch bojov s príbojom bol vždy čas na celodenný výlet. V Paradise Valley sa skákalo zo skál do priezračnej vody, v historickom meste Essaouria (jej stará časť nazývaná Medina je pod ochranou Unesco) sa ochutnávali čerstvé ryby a krevety. Juh Maroka nás zase dostal svojou krásou mesta Sidi Ifni. Dlhé vlny a krásne a kamenné útvary, ktoré voda vymlela do tvaru obrovských brán. 

Deň sa väčšinou končil grilovaním na terase s výhľadom na západ slnka a poťahovaním vodnej fajky. Fakt, že sa nachádzame v muslimskej krajine a zohnať tu alkohol nie je jednoduché nikomu zvlášť nevadil, veď Maroko má iné prednosti...

www.surfandtravel.cz

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!