Vzniká prvá Akadémia extrémnych športov - Hangair
Pondelok 02. Februára 2015
Autor: Boardlife

0 komentárov

Vzniká prvá Akadémia extrémnych športov - Hangair

Presne na Vianoce, 24.12.2014 sme vám redakcia Boardlife.sk v spolupráci s Hangair priniesla zaujímavé informácie o chystanom projekte Akadémie extrémnych športov. Teraz je projekt v plnom prúde a my sa sa zúčastnili prvej oficiálnej tlačovky.

Hokejista Dominik Graňák sa už tento rok chystá otvoriť športovisko, ktoré nemá široko-ďaleko páru. Náš úspešný reprezentant spojil športového ducha s manažérskymi zručnosťami brata Adama a spolu s ďalšími odborníkmi v oblasti športu vytvorili unikátny projekt akadémie extrémnych športov HANGAIR, ktorá významne zlepší úroveň športu na Slovensku. Jej unikátnosť spočíva v technickom zázemí pre rozvoj pohybu v adrenalínových športoch ako snowboarding, freeskiing, skateboarding, BMX, či wakeboarding. Tým sa však využitie haly nekončí, keď pomocou netradičných cvičísk, ale i pomocou tradičných gymnastických prvkov je schopná poskytnúť potrebné služby i v rámci klasických športoch. Do projektu sú okrem Dominka Graňáka zainteresovaní aj ďalší slovenskí špičkoví športovci v roli poradcov, ako Samuel Piasecký, Milan Purdeš a ďalší.

"Je to úžasná správa pre slovenský šport," hovorí snowboardistka Baša Števulová, "Hangair bude skvelé miesto pre komunitu akčných športovcov a výrazne zlepší športové podmienky na Slovensku. Ja som absolvovala tréningy v americkom Camp Woodward a som si istá, že to bude znamenať úžasný progres pre akčné športy.“

Historia „extrémnych“ hál siaha až do roku 1969, keď v americkej Pensylvánii vyrastá Woodward Camp ako gymnastický kemp. V decembri 2008 sa ku gymnastike pridávajú prekážky pre extrémne športy a vzniká prvé profesionálne športovisko tohto charakteru. Camp Woodward v dnešných dňoch prevádzkuje 4 haly v USA a jednu v čínskom Pekingu. V Európe vznikla prvá Akadémia v roku 2003 v švajčiarskom Laaxe pod názvom Freesytle Academy Laax a neskôr v roku 2010 ako krytá hala. Je to zároveň najbližšia hala tohto druhu vzdialená od Bratislavy cca. 800 km.

Idea Hangair vznikla v roku 2012, keď jej inšpiráciou boli práve extrémne haly v USA a Laaxe, a vychádza z rastúceho vplyvu a rozšírenosti adrenalínových športov. Vďaka svojej unikátnosti bude lákadlom aj pre zahraničných športovcov. HANGAIR je slovná hračka. Spojením slovíčok HANGÁR a AIR je výstižným pomenovaním – na jednej strane priestoru starého letiska, kde sa bude extrémna hala nachádzať a anglického slovíčka AIR (vzduch), keď freestyle športovec sa pri každom triku ocitne vo vzduchu.

O HANGAIR

Geograficky je HANGAIR umiestnený v bratislavskej mestskej časti Vajnory, na starom športovom letisku s celkovou rozlohou 2810m2. Celá hala je kapacitne plánovaná na maximálne vyťaženie športovej časti v počte 70 ľudí.  Športová časť je pre diverzifikáciu športov zložená z 3 hlavných oblastí. Prvou je gymnastika a pohybová príprava, kde budú návštevníci využívať prostné s olympijskými rozmermi, Airtrack s foampitom (bazén naplnený penovými kockami) a trampolíny. Druhá časť bude vyhradená pre 3 umelé skoky s rôznou náročnosťou od začiatočníkov až po profesionálov a umelý svah. Dva z troch skokov budú pokryté  umelým povrchom Snowflex®, ktorý napodobňuje vlastnosti prírodného snehu. Tretí skok je vybavený umelým tvrdým povrchom, ktorý slúži pre skateboardy, BMX, korčule, kolobežky. Umelý svah so šírkou 6m a dĺžkou 19,5 metra so sklonom 13 stupňov a povrchom Snowflex®, je vhodný pre výuku detí od 3 – 9 rokov. Využitie svahu je plánované i na trénovanie snowboard a freeski jazdy na parkových prekážkach. Tretia časť haly bude patriť rôznym profilom skateboardových prekážok  a lezeckej stene, ktorá je výborným doplnkom v príprave športovca.

Hangair sa už v najbližších mesiacoch stane symbolom pre komunitné športy ako snowboarding, skateboarding, freeskiing, BMX, wakeboarding, či wakeskateing. Brány extrémneho hangáru sa otvoria na konci roku 2015. Ďalšie informácie čoskoro na www.boardlife.sk

www.hangair.sk

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: hangair akademia umely povrch tozi adam droty dominik

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!