8 zaujímavostí a pikantností z histórie Adidas
Štvrtok 30. Júna 2016
Autor: PR
Foto-video: snowboard-onlilne.sk
0 komentárov

8 zaujímavostí a pikantností z histórie Adidas

Kto by nepoznal typické tri prúžky značky Adidas. Športové topánky Adidas Originals jednoznačne patria k tým, ktoré sa významne podieľajú na vytváraní módnych trendov.

Tohtoročné ľahké šedé, lososové alebo kvetové vzdušné tenisky vyvolali všeobecné nadšenie. Táto gigantická značka je spojená s dlhou a zložitou históriou a množstvom zaujímavostí. 

Vedeli ste napríklad, že:

  1. prvú dielňu na výrobu tenisiek pre športovcov si dvadsať ročný Adi Dassler vytvoril v roku 1920 v matkinej práčovni v nemeckom Herzogenaurachu,
  2. jeho prvé topánky, ktoré ešte vtedy neniesli názov Adidas sa preslávili na olympiáde v Amsterdame v roku 1928. Nemecký súťažiaci v tretrách s váhou 216 gramov vyhral bronz za výkon 10,4 sekúnd na 100 m šprint.
  3. Adi mal ešte brata Rudolfa, ktorý sa pripojil k jeho podnikaniu a mal na starosti hlavne obchod? Bohužiaľ v dobách vlády Hitlera patril k aktívnym nacistom. Po veľkých sporoch, z časti ideologických sa odtrhol a založil si značku Puma.
  4. hovorí sa ale, že sa rozišli v skutočnosti kvôli Adiho manželke, s ktorou sa mal Rudolf zapliesť. 

  1. rivalita medzi spoločnosťami Adidas a Puma trvá dodnes. Vo vedení Adidas sú stále Adiho potomkovia, Pumu odkúpili Francúzi.
  2. aj Adi sa stal členom Hitlerovej strany kvôli čomu ho po vojne vypočúvali. Zachránilo ho to, že v roku 1936 jeho firma darovala černošskému šprintérovi Jessemu Owensovi bežecké tenisky, v ktorých vyhral štyri zlaté medaile na olympiáde v Berlíne. Hitlerovi to kvôli súťažiacemu „neárijskej“ čiernej pleti veľmi vadilo.
  3. z dielne Adidas vzišli tiež prvé ľahké „kopačky“ tak ako ich poznáme dnes? Skôr sa hrával futbal v topánkach podobným skôr pohorkám
  4. v „Adidaskách“ vyhral na Olympijských hrách v roku 1952 v Helsinkách aj slávny Emil Zátopek zlatú medailu v behu na 5 km, 10 km a v maratóne. 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!