Pondelok 21. Mája 2012
Autor: Láďo Bachnár
Foto-video: Mat Rendek
0 komentárov

Ako byť ako Kelly Slater? Alebo miniškola základov surfingu

Leto je na ceste k nám, alebo už dorazilo. Hybaj na surfa. Keďže podmienky na surfing na Slovensku sú v celku obmedzené, množstvo surfuchtivých ľudí odchádza do zahraničia, kde sú podmienky lepšie. Francúzsko, Bali, Indonézia a ďalšie prímorské krajiny ponúkajú ten pravý surférsky raj.

Preto sme si s Matom Rendekom, ktorý sa postaral o fotky a Láďom Bachnárom, jedným z výborných slovenských surferov, pripravili krátky návod, ktorý vás hlbšie ponorí do tajov hlavne základov surfingu. Poďme na to!

ROZCVIČENIE:

Správne rozvičenie je základom úspechu v každom športe. Surfing patrí k jedným z fyzicky najnáročnejších športov a preto kvalitné zahriatie a rozcvičenie môže predísť zbytočným drobným, či vážnejším zraneniam, ktoré vás donútia stráviť čas pozeraním na kamošov vo vode, namiesto toho aby ste si s nimi užívali vlny.

Nie nadarmo väčšina surferov k brehu beží. Je to spôsob ako sa dobre zahriať. Potom nasleduje rozhýbanie tých najnamáhanejších partií tela zväčša krúživými pohybmi a nakoniec prichádza kvalitný strečing, ktorý pomôže telo ponaťahovať a spraviť ho pružným :).

Nebudeme tu opisovať jednotlivé cviky. Ponúkame len krátky návod, alebo inšpiráciu ako sa kvalitne rozcvičiť. Základné pravidlo je postupovať buď od hlavy smerom nadol a nezabudnúť na žiadnu časť tela, alebo v opačnom smere. Najprv jednotlivé partie tela zahrejeme a až potom naťahujeme.

NOSENIE SURFU A LEASH:

Surf nosíme pri tele, nie za chrbtom. Leash (to je to lano idúce zo surfu k nohe) vytvára spojenie medzi surferom a surfom. Je to tenká šnúra, ktorá môže zachrániť teba, alebo tvoj surf, preto nikdy nechoď do vody bez leashu na doske a pripevneným o nohu. Teda pokiaľ nie si PRO, alebo nechceš zraniť seba, ostatných a prísť o surf.

Správne upevnenie leashu: Leash sa upína na zadnú nohu.

Foto 1. nosenie surfu. 

Správne nosenie leashu je na zadnej nohe. To, ktorá je zadná a predná noha sa určuje podľa postoja na snowboarde, skate, pri šmýkaní sa, výstupe na schod a ďalšími metódami, ktoré ťa určite radi naučia v surfovej škole. Leash treba pripnúť na zadnú nohu a utiahnuť. Leash sa nepripína na prednú nohu a ani žiadnu z rúk

Správne upnutie leashu a "základný postoj."

ZÁKLADNÝ POSTOJ:

Skôr ako sa začnete učiť základný postoj, je potrebné si uvedomiť ktorá noha bude na surfe predná. Ak máte skúsenosti so skateboardingu, alebo snowboardingu, máte to ľahšie. Ak ste však v doskový športoch začiatočník, skúste si predstaviť, ktorou nohou sa šmíkate v pred po ľade. Postoj ľavou nohou v predu na nazýva natural. Postoj pravou nohou v pred je goofy.

Základný postoj:

  • Chodidlá stoja na drevenom pruhu, ktorý prechádza pozdĺžne stredom dosky, vzdialené od seba asi na šírku ramien.
  • Predná noha je približne v strede dosky, zadná noha je postavená nad finami, respectíve pred nimi. Závisí to od dĺžky dosky.
  • Predná ruka smeruje dopredu, zadná je mierne od tela a pomáha udržiavať rovnováhu.
  • Pohľad smeruje dopredu, nie pod nohy.

Pri zlom postavení na doske zbytočne stratíte množstvo vĺn. Ak stojíte príliš v predu, nose dosky sa vám bude zanárať a vy prepadnete do predu. Ak budete stáť príliš v zadu doska bude strácať rýchlost a vlna vás predbehne.

Dole je ukážka nesprávneho postoja na surfe.

POSTAVENIE SA NA DOSKU:

Prvým krokom k ozajstnému surfingu je postavenie sa na dosku (stand up). Na nácvik vstávania, a celkovo pre začiatok učenia sa surfovať, je lepšie vybrať si väčšiu dosku tj. 7ft a viac a malé vlny. Postavenie sa na dosku je dobré si najprv niekoľkokrát vyskúšať na suchu. Ľahneme si bruchom na dosku,špičky nôh sa dotýkajú konca dosky.

Simulujeme pádlovanie. Dlane položíme na dosku približne pod ramenami a zaprieme sa do nich. Dosku nechytáme z boku za hrany. V takýchto pripadoch väčšinou strácame rovnováhu a doska sa nám preklopí na stranu do ktorej viac zatlačíme. Zadnú nohu otočíme tak aby sa nám dotýkala členkom o dosku a pokrčíme v kolene. Zadnú nohu postavíme na chodidlo a prednou nohou urobíme krok v pred takmer až na úroveň rúk. Ak máte pocit, že doska je pod vami stabilná, skúste sa postaviť do základného postoja.

Surfing je hlavne o zábave, tak choďte k oceánu a zabávajte sa na vlnách. Dúfame, že náš mini návod „ako začať“, ktorý pripravili spolu s nami Láďo BachnárMat Rendek, sa vám páčil a pomôže vám v začiatkoch. Ak idete prvý krát surfovať, alebo sa chcete cítiť pohodlne, určite využite niekoľko možností ako vycestovať za vlnami. Odporúčame www.surf-trip.sk, ktorý organizuje surfové výlety do viacerých destinácií a je známy svojouprofesionalitou a dobrými cenami. Ďalšou možnosťou, či už ste dobrý, alebo začínajúci rider, je Quiksilver & Roxy Czech & Slovak surf championships 2012, konajúci sa každý rok.

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!