Streda 16. Januára 2013
Autor: lentila

0 komentárov

Predvianočný výlet plný prašanu a zábavy do francúzskeho Val Thorens

Má už 40 rokov, je najvyšším v Európe (2.300 m.n.m.), obklopené šiestimi ľadovcami, z ktorých najznámejším je Cime Caron vo výške 3.200 m.n.m. Je súčasťou najväčšieho lyžiarskeho strediska na svete Les 3 Vallées, ktorého celková plocha zjazdoviek a freeridových terénov má až neuveriteľných 600 km. Snowboarding, lyžovanie a zábava pre všetkých to je Val Thorens, úžasné stredisko vo francúzskych Alpách.

Na začiatku nás čakala naozaj dlhá cesta, 1.300 km autom po Európe. Rakúsko, Taliansko alebo  Nemecko, Švajčiarsko (záleží akú cestu si zvolíte) a konečne  Francúzsko. Zastávka na nákup vo vychýrenom olympijskom meste Albertville, menšia prehliadka mesta a stúpanie do hôr. Stále len pršanie a predvianočné oteplenie. Nič nenasvedčovalo tomu, že Francúzi sú na tom so snehom lepšie ako my doma na Slovensku. Čím viac sme sa však približovali nadmorskej výške 2.000 m.n.m. dážď sa menil na sneh a na tvárach účastníkov zájazdu sa objavovali úsmevy a nadšenie. Horskú cestu začali križovať odvšadiaľ sa vynárajúce lanovky, ktorých začiatok a koniec sme ani nevideli, len sa nám premávali nad hlavou. Sneženie sa zhusťovalo a my sme konečne po dlhej ceste prišli na miesto určenia do Val Thorens. 

Lenka Francúzsko

Klasická výmena turnusov, ako sa na sobotu patrí. Všade veľká premávka. Autá a autobusy snáď z celej Európy križovali stredisko. Smutné tváre odchádzajúcich a nabalené zásoby prichádzajúcich turistov. Zakotvili sme v apartmánovej rezidencii Le Cheval Blanc. Obrovský apartmánový hotel, ktorý má 4 nadzemné a 6 tzv. mínusových podlaží. Z hotela sa dostaneme priamo na zjazdovky. Náš apartmán má výhľad na funitel, ktorý vedie na ľadovec Péclet do výšky 3.100 m.n.m. Doľahla únava z cesty a jazdenie sa už nestíhalo, takže sa išlo na preskúmanie strediska. Máme pocit, že tu bývajú snáď všetky národnosti a samí mladí ľudia

Val Thorens je krásne horské mestečko. Do centra mestečka sa dostanete pohodlne výťahom a pripravený sú aj na neutíchajúce sneženie takže celú cestu cca 10 minút z apartmánu až do centra idete pod strechou. Za hlavné centrum sa považuje športové centrum „Centre Sportif“. Tu sú sústredené všetky športové služby od bazénu, trampolín, fitnesska až po tenis a masáže. Obchody a reštaurácie sú samozrejmosťou. Je to také veľké námestie pod strechou, na ktorom sa môžete stretnúť aj pri mraze, snežení a fujavici. 

Do Francúzska sme si prišli hlavne dobre zajazdiť. Rýchle vybavenie skipasov a šup na svahy. Jazdiť sa dá naozaj všade, no kvôli sneženiu je viditeľnosť veľmi malá a keďže nemáme pri sebe žiadneho lokála snažíme sa pojazdiť a testovať zatiaľ zjazdovky. Husto snežilo celé 3 dni od nášho príchodu až utorkového večera. Jazdilo sa skvelo, no pre spomínanú slabú viditeľnosť to však nebolo ono a na vyššie položených zjazdovkách nebolo vidieť takmer na krok. 

V stredu, konečne sunshine!!! Skorý budíček a nástup na zasnežené pláne. Freeride sa tu dá jazdiť takmer všade, no najbezpečnejšie pre neznalých popri zjazdovkách. Z ľadovca Péclet a Thorens sme si vychutnávali freeride až po údolnú začiatočnú stanicu lanovky, z ktorej sme vychádzali. Pol metra čerstvého snehu a krásne slnečné počasie sme si užívali celý deň takmer bez prestávky. Tento deň je pre nás všetkých najlepším dňom jazdenia v našom živote. Ďalší deň a zase sneženie. Tento krát už troška miernejšie a viditeľnosť dobrá. Freeride sme vymenili za snow park. Z funitelu Grand Fond sme sa dostali do snowparku s názvom Plateau, ktorý mal na začiatok vybudované 2 lajny. Mali identické spracovanie, ktoré sa skladalo z bedničky, railu a 2 skokov, jedna pre pro jazdcov a druhá bola easy line pre začiatočníkov. Snow park Plateau má k dispozícii 2 pomy. Malý easy park bol vybudovaný aj v centre strediska k akcii Ski & Boarderweek. Pár menších skokov a 2 bedničky. 

Väčšina ľudí je v stredisku aj kvôli akcii nazvanej Ski & Boarderweek, ktorý je určený všetkým snowboardistom a freeskierom vždy týždeň pred Vianocami. Súčasťou tohto eventu sú každodenné party, skákanie do bagu, bungeejumping, snežný futbal a vybíjaná a  demo rôznych snowboardových a freeskierských značiek. Vo Val Thorens môžete počas Ski & Boarderweeku stretnúť samých mladých ľudí, ktorí vyznávajú tieto športy a hlavne parties. Hlavnou atrakciou týždňa boli skoky do bagu, kde sme trénovali takmer každý deň. Za priaznivého počasia a hlavne vetra sa skákal bungee jumping, ktorý si chcel vyskúšať každý.  Poobedie na konci lyžovania, keď sme už nevládali sme zakotvili na neskorší obed do vychýreného Apres Ski menom La Folie Duoce. Príjemné jedlo, hlavne francúzske špeciality v tejto vysokohorskej táckarni dopĺňala skvelá hudba DJov a spevákov, ktorí tu mali každý deň svoje live vystúpenia. Hralo a tancovalo sa ako sa patrí pokiaľ jazdili lanovky. O piatej sa všetko nekompromisne skončilo a ďalej sa pokračovalo v centre Val Thorens.

Val Thorens je krásne mestečko aj po zotmení. Všetko tu žije ľudia sa presúvajú do milých reštaurácií a skvelých barov, ktoré sú tu na každom kroku. Prichádza noc a tí, ktorí nie sú unavení celodenným jazdením sa môžu vyblázniť v najväčšom klube v okolí s názvom Malaysia. Večerné akcie boli väčšinou pod záštitou akcie Ski & Boarderweek, takže ak ste patrili do komunity so zelenou páskou vstup ste mali zadarmo. Vždy naprataný klub, do ktorého sa však neoplatí ísť pred dvanástou v noci bol vždy mega naprataný ľuďmi. Veľké pivečko za 5 € a 10 € za miešaný drink. Francúzi nie sú najlacnejší, no oplatí sa ísť. Skvelá hudba a skvelí ľudia. Jedným z vystupujúcich boli aj známi Rhythmusgymnastik, ktorí to v klube roztočili. 

Tento výlet sme si naozaj užili, okrem skvelého jazdenia vždy upravených zjazdoviek, parku a neskutočného prašanu sme sa počas celého výletu skvelo zabávali a spoznali sme veľa skvelých ľudí. Ísť do Val Thorens sa naozaj oplatí a vie to aj špecialista na francúzske Alpy cestovná kancelária Hitka, ktorá nám túto cestu zabezpečila a skvelo sa o nás postarala. Všetkým, ktorí ešte vo Francúzsku neboli odporúčame vybrať si skvelú snowboardovačku/lyžovačku na  www.hitka.sk 

Hodnotenie:

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!