Quiksilver a Roxy Pro France boli opäť raz veľkolepé
Pondelok 19. Októbra 2015
Autor: Feelip
Foto-video: worldsurfleague.com
0 komentárov

Quiksilver a Roxy Pro France boli opäť raz veľkolepé

Naše obľúbené zastávky surfového kalendára - Quiksilver a Roxy Pro France sú opäť raz už minulosťou a musíme povedať, že sa bolo na čo pozerať. Tento rok sme sa bohužiaľ nezúčastnili osobne, ale samozrejme sme všetko sledovali, aby sme vám mohli všetko poriadne zreferovať

Tak poďme na to… aké bolo tento rok Francúzsko? Rozlúštili sme rébus, kto získa tento rok titul? Zabavili sme sa?

Odpovede na tieto otázky sú: vzrušujúce, nie a áno, čo je asi najlepší možný scenár, aký mohol byť. Poďme ale pekne postupne.

Ostrý štart

Na úvod sme si síce zo dva dni počkali, kým sa toľko ospevovaný hurikán Joaquin uráčil doraziť na juhovýchod Francúzska, ale treba povedať, že sa oplatilo čakať. Prvé kolá tak mužského, ako aj ženského pavúka sa tešili výborným podmienkam, čo mnohí surferi využili k získaniu strateného sebavedomia a dokázali poriadne potrápiť favofitov. Dokonalým príkladom toho boli napríklad naši dvaja obľúbení mladíci – Julian Wilson a John John Florence. Jules do Európy prišiel po dvoch nevydarených eventoch v rade, keď zakaždým vypadol v 3. kole a John na tom bol ešte horšie, keďže po vynechaní dvoch eventov pre zranenie na Tahiti vypadol v 3. kole a na Lowers dokonca už v druhom. Tak, či onak, po úvodnom kole na Pro France bolo toto všetko už minulosťou a ich skóre 18,8 b, respektíve 18,6 bdostali divákov do varu.

Prvé kolo mali rovnako parádne aj dámy a dokonca sme aj v ich podaní mohli vidieť parádny tube-riding, ale predsa len sa našla jedna mladá slečna, ktorá strhla všetku pozornosť na seba. Havajčanka Tatiana Weston-Webb vykúzlila prvú desiatku celého podujatia, čo už vtedy predznamenalo, že jej premiéra pri Hossegore bude stáť za to.

 

Prvé veľké sklamania

Druhé kolo bolo poznačené klasicky francúzskymi nepredvídateľnými podmienkami, na čo doplatili viaceré zvučné mená, ako napríklad Joel Parkinson, ale hlavne vtedy ešte tretí muž celkového poradia Filipe Toledo, ktorý skončil na lopate domácej divoek karty Maxima Huscenota. Predsa len sa ale našiel niekto, kto aj v kope niečoho hnedého dokázal nájsť ružu, no a samozrejme, že to nebol nik iný, ako Mr. Kelly Slater. Keď vyšiel z vody, nenápadne organizátorom odkázal, že by sa malo súťažiť o kúsok viac na sever po pláži a vysmiaty sa tešil na tretie kolo.

 

 

Lenže tam dostal za súpera mladého krajana Andina a Kolohe, ešte nabudený z nedávnej výhry z kvalifikačného eventu v Portugalsku, predviedol zopár peknýh airov a bolo aj po teoretickej nádeji na 12. titul, bez ktorej by Slater do Európy asi ani nevycestoval. Oveľa viac motivácie mal taký Mick Fanning, ktorý pricestoval v žltom drese a za žiadnu cenu oň nechcel hneď prísť. 3-násobný svetový šampión predviedol v súboji s Maximom Huscenotom svoju klasiku a postúpil až vďaka vlne, ktorá mu prišla do rany asi 9 sekúnd pred koncom tohto heatu. Jednoznačne ale najlepším duelom kola bola bitka medzi Bedom Durbidgom a Adrianom Buchanom, v ktorom Ace mal síce lepši vlnu, no záložné skóre “iba“ 8,17 b mu nestačilo na rozbehnutého krajana.

 

 

Ženy si to najzaujímavejšie nechali až na záverečný heat 3. kola, kde to odpálilo trio Dimity Stoyle, Sally Fitzgibbons a Tatiana Weston-Webb, v ktorom sa zase raz predviedla najlepšia zelenáčka aktuálnej sezóny z Havaja. Veľa zvedavých pohľadov sa určite sústredilo aj na výkony Stephanie Gilmore, ktorá sa naposledy v súťaži predstavila v apríli na Margaret River, ale 6-násobná svetová šampiónka ešte asi potrebuje čas. Vo štvrtom kole ju prekvapivo vyradila Sage Erickson, ktorá neskôr sklamala aj fanúšikov Coco Ho a vyrovnala tak svoj najlepší (semifinálový) výsledok sa svetovej tour. Okrem nej sa do záverečnej štvorice prebojovala aj obhájkyňa titulu z Roxy Pro - Tyler Wright, ktorá sa postarala o vypadnutie priebežnej líderky celkového rebríčka, Courtney Conlogue. To spôsobilo, že pred Maui Women's Pro sa žlté tričko vrátilo do rúk Carissy Moore a to si Havajčnaka mohla ešte svoj náskok vylepšiť, keby sa vytiahla nad mladučkou Tati.

 

 

Vráťme sa ale k mužom, ktorých štvrté kolo síce nebolo až také podstatné, keďže nikto nevypadával, ale z hľadiska diváka by sa dalo považovať za vrchol celého eventu. Víťazné skóre Juliana Wilsona – 17,23; Micka Fanninga – 16,67; Adriana de Souzu – 18,50 a hlavne Gabriela Medinu – 19,83 muselo naplniť očakávania aj tých najnáročnejších. Gabi dokonca svojím 10-bodvým alley oopom opäť otvoril debatu o najlepšom aire všetkých čias v rámci kontestu, ale teda 100% zaslúžene. Na takéto veci by sa totiž dalo pozerať donekonečna.

 

Piate kolo prebehlo bez nejakých väčších drám a tak sme sa tešili, že si to vynahradíme vo štvrťfinále. Síce sa zase pár dní čakalo, kým sa oceán umúdri, ale kto by si nepočkal na 4 heaty, do ktorých sa dostali 4 z 5 njaväžnejších kandidátov na tohoročný titul + na záver tu bola lahôdka v podaní superduelu medzi Medinom a Florencom. S takto rozbehnutým majstrom sveta však mal John John takmer nemožnú úlohu a musel sa porúčať. To isté sa však stalo aj Fanningovi, ktorý nestačil na Beda Durbidga v životnej forme a ponúkol tak de Souzovi líderský dres ako na podnose. Lenže, to by museli byť Brazílčania asi väčší kamaráti. Adriano síce dokázal vyradiť Owena Wrighta, no pred bránami finále mu spomnaný podnos ukradol nezastaviteľný Gabe. V druhom semifinále Bede nahneval aj dovtedy bezchybného Juliana Wilsona, ktorý tak neoslávil svoje zasnúbenie s priateľkou Ashley Osborne triumfom, no minimálne sa zobudil v správny čas a ostáva tak v hre o celkový titul.

 

Finále

Ono samozrejme, že do finále má postúpiť ten, kto si to zaslúži víťazstvom v priamom súboji, ale v tomto prípade možno bolo na škodu, že sme sa nedočkali súboja Jules vs. Gabriel. Durbo totiž v tom poslednom heate na mladého Medinu absolútne nestíhal a iba tak zvýraznil Brazílčanov dominantný výkon. Gabi si tak pripísal prvú výhru v tejto sezóne, vďaka sérii dobrých výsledkov sa vyšplhal už na 5. priečku vo svetovom rebríčku a keby sa stal zázrak, stále má šancu na obhajobu svojho titulu. Oukej, do konca ostávajú už iba dve podujatia a hlavne Fanning s de Souzom sú poriadne ďaleko, pričom obaja vedia, aké je to vyhrať v Portugalsku, ale to niekedy nemusí nič znamenať. A kiežby neznamenalo, drámu máme totiž radi.

 

Keď už sme pri dráme, dokončime si aj Roxy Pro 2015. Semifinále neprivialo vlny, aké by si dámy želali a nájsť si nejakú peknú v tej mase pohybujúcej sa vody bola poriadna výzva. Dôkazom toho je aj fakt, že Tyler Wright postúpila do finále vďaka celkovému skóre iba     6,67 b, ale prečo by sa aj namáhala, keď Sage Ericksen nahrala 4,43b. No a heat číslo 2? V ňom Carissa Moore, 2-násobná svetová šampiónka, dokázala uhrať dokopy iba 3,83 b, takže si asi viete domyslieť, aký výkon musela podať Tatiana Weston-Webb, keď získala 11,27 b.

Vo finále to už však bola iná pesnička, ktorej hlavnou speváčkou bola obhájkyňa prvenstva z tohto eventu – Tyler Wright. Rodáčka z New South Walesu už dopredu vedela, že tohoročný boj o celkový titul je stratený a tak z nej konečne opadol zbyočný tlak. Výsledkom je obhajoba víťazstva na Pro France a zároveň nájdenie správneho rytmu na konci roka, čo je veľmi dôležité hlavne z pohľadu k nadchádzajúcej sezóne. Pri surfovaní sa totiž hovorí, že cesta za korunou surfového šampióna sa začína už na záver predchádzajúceho ročníka. Ešte predtým si ale rozlúskneme otázku, ktorá znie: Zaklincuje Carissa Moore v domácich vodách majstrovský hattrick? Alebo si premiérovo ten pocit eufórie vyskúša Courtney Conlogue? Všetko sa dozvieme medzi 21. novembrom a 4. decembrom, tak si to nenechajte ujsť.

 

Dovtedy sa budeme sústrediť na portugalské Moche Rip Curl Pro, ktoré sa mužom začína už zajtra, bohužiaľ, na vlny si asi zopár dní počkáme.

 

 

 

Hodnotenie:
Článok označený tagmi: Quiksilver Pro France Roxy Pro France wsl

Komentáre

0 komentárov
Aby si sa mohol zapojiť do diskusie musíš sa prihlásiť, ak ešte nie si registrovaný/á tak sa registruj tu, ak si registrovaný/á môžeš sa zúčastniť súťaží, hlasovať, predávať veci v bazári.
Bez prihlásenia môžeš komentovať prostredníctvom tvojho facebook konta!